És l’hora de governar-nos!

Laia-Santís-300x180
Laia Santís

El proper 27 de setembre estem convocades a unes eleccions autonòmiques, i la CUP, de nou, hem aconseguit bastir una coalició àmplia com a CUP-Crida Constituent, amb un programa polític rupturista i molt sensible amb la realitat actual. Nosaltres entenem aquestes eleccions com una oportunitat, per poder construir una nova societat que ja fa temps que estem plantejant.

Sota el lema governem-nos encarem aquestes eleccions. Governem-nos per dibuixar i construir col·lectivament un model de país, basat en un procés de canvi real, que neix del municipalisme i es re-apropia dels ajuntaments com a institució més propera al poble. Governem-nos, pels nostres drets bàsics i socials. Aquest és el nostre cavall de batalla! Potser algunes pensaran que som unes idealistes, utòpiques, ingènues… però ho hem dit sempre i ho seguirem dient, ho volem tot i no renunciarem a res! Hem de defensar el dret a l’autodeterminació, i posar al centre del debat la possibilitat d’un procés de construcció nacional i de transformació social del qual en sigui protagonista la majoria social dels Països Catalans.

I perquè som Països Catalans, volem la construcció de la República Catalana, trencar amb l’estat espanyol per a fer possible la independència i l’obertura d’un procés constituent popular que permeti un ampli debat arreu del país, amb la màxima participació possible i que s’estructuri de baix cap a dalt, amb l’objectiu de posar les bases d’una república catalana plenament democràtica, on els recursos estiguin al servei i disposició de la majoria. Per això, els ajuntaments han de ser agents clau en la construcció d’aquesta república catalana, que proclamarem des dels balcons dels ajuntaments de pobles, viles i ciutats!

La CUP és un projecte polític d’aposta municipalista, de municipalisme alternatiu i d’alliberament, per això estem convençudes que des de l’àmbit local podem transformar d’arrel els nostres pobles en favor de la majoria de les persones que hi vivim, acostant la política a la gent perquè puguem participar i decidir sobre allò que realment ens afecta. La lluita municipal ha permès arrelar i estendre el projecte, amb una estructura creada de baix a dalt i sempre amb una gran atenció a les realitats locals. Per això, en el marc d’aquestes eleccions, volem un procés de ruptura que s’iniciï des de baix. Volem que aquestes eleccions serveixin per canviar-ho tot. Que el poble sigui qui defineixi quin és el país on vol viure i com hi volem viure.

Treballarem per bastir aquestes noves institucions polítiques democràtiques. Volem unes institucions basades en l’exercici d’una democràcia real, popular, horitzontal i activa, que permeti la participació directa de la gent en tots els afers col·lectius.

I ho farem plantejant un pla de xoc contra les situacions d’emergència social, evitant els desnonaments a qualsevol punt del país, dient que no volem més atur, perquè no s’hi val baixar l’atur incrementant la precarietat, distribuint els treballs i les riqueses. Lluitant a hospitals i centres d’atenció primària per una sanitat pública per a tothom. Recordant que diem no a la pobresa energètica, als talls de subministrament bàsics d’aigua, gas, electricitat, i que volem aturar la destrucció de territori. Vetllant per una educació pública, gratuïta i de qualitat. I recordant que volem un país solidari i obert al món amb plens drets per a les persones migrades i que Vilafranca, i els Països Catalans, volem ser vila i terra acollidora, que casa nostra és casa vostra si és que hi ha cases d’algú.

Volem un país feminista, diem no a la violència masclista i no a un sistema patriarcal que perpetua la desigualtat entre homes i dones. Hem de seguir en alerta perquè de nou els assassinats, la precarietat, la discriminació i les injustícies que patim pel fet de ser dones tornen a no ser centrals en el debat polític; fins i tot hi ha qui creu que és un tema ‘superat’. Com totes sabeu aquest estiu ha estat terrible, més de 30 dones assassinades en tres mesos a l’Estat espanyol. Les volem vives! Ens volem vives! Volem autodeterminar-nos de veritat, per això també volem poder decidir sobre el nostre cos, amb una llei d’avortament lliure i gratuït. Entre totes i tots hem de dibuixar un futur digne per aquest país, i ho hem de fer amb el lila per bandera!

I no serà fàcil, necessitarem exercir la desobediència com a eina per aconseguir el país que volem. Hem de tenir present que davant l’impossibilitat del sobiranisme conservador, haurem de materialitzar la independència a través de la desobediència com a única via possible. L’estat es negarà, amb totes les seves armes, construir cap nou Estat i governar a favor dels més febles, ho hem anat veient fins ara, que els que governen actualment han camuflat retallades i privatitzacions darrere del procés sobiranista, i això seguirà sent així perquè el seu ordre de prioritats polítiques no és el mateix que el nostre.

Les necessitats de la majoria de la població no està en el seu ordre de prioritats. Davant d’això haurem d’estar decidides a escoltar la voluntat del poble i, per tant, haurem de desobeir i no acatar les imposicions. Hem de tenir clar que Convergència no serà capaç d’afrontar les conseqüències d’un sí en aquestes eleccions, ni el procés de desobediència que se’n derivi, i per això considerem que hem de ser la gent mobilitzada i no els partits parlamentaris qui liderem i empenyem el procés d’autodeterminació. La mobilització popular és la garantia que es podrà fer descarrilar l’intent del nou pacte amb l’estat. No podem confiar el futur del país a qui retalla i a qui pacta reformes laborals. El poble ha d’agafar les regnes del nostre present i del nostre futur. La desobediència és imprescindible per a poder dur a terme qualsevol canvi en profunditat.

Aquest 27 de setembre decidirem que volem la independència, i alhora decidirem com fer front a la situació de misèria i de vulneració de les condicions de vida que patim moltes de nosaltres. Davant d’això, la CUP sempre hem deixat clar que per nosaltres l’eix social i l’eix nacional són indissociables, que van de la mà i els entenem indestriables un de l’altre.

Les grans paraules, com independència, que hauríem d’estar omplint de contingut, s’estan quedant cada vegada més buides. Per a nosaltres la independència ha de ser total, el punt de partida d’un procés constituent que ens permetrà canviar-ho tot. I aquest 27 de setembre ho tenim clar! Si volem ser protagonistes del nostre propi futur, és hora de governar-nos!

Laia Santís. Vilafranca del Penedès. Educadora social, treballa en el món Educatiu. Militant de l’Esquerra Independentista des dels 15 anys, i actualment regidora de la CUP a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress