Al Baix Penedès, per la sanitat digna

enric_feliu_vert
Enric Feliu

Fa gairebé tres anys que veïns dels municipis de L’Arboç, Banyeres, Castellet i La Gornal, Sant Jaume i Llorenç dels Penedès es van tancar dins el CAP de L’Arboç en protesta contra el seu tancament nocturn. Una de les molt lluites aïllades, que no anava mes enllà dels propis municipis afectats. Ara, finalment, la reivindicació per una sanitat pública universal, de qualitat, ja arriba a tota la comarca.

L’Ateneu Arbocenc, col·lectiu amb curta però ja intensa existència, va acollir als veterans i veteranes de la lluita del CAP així com a la gent amb forta inquietud social. A les parets de la sala podíem contemplar les fotografies de l’exposició fotogràfica de les 200 nits al CAP, testimoni d’una de les lluites mes intenses dels darrers anys al Baix Penedès. La presència de regidors de L’Arboç a l’acte indicava que no era una simple presentació.

La Plataforma per una Sanitat Digna del Baix Penedès neix de la necessària conjunció entre usuaris i treballadors, amb el suport de grups polítics com la CUP i ICV-EUiA. Va ser en un acte ja fa uns mesos a El Vendrell. Ara toca anar poble a poble per a recollir les inquietuds socials i transmetre la possibilitat d’una lluita col·lectiva.

Però el plat fort de la reunió van ser les intervencions dels treballadors de l’Hospital d’El Vendrell. La lluita que des de el 2012 porten enfront de la Xarxa Santa Tecla per retallades salarials i laborals, la desaparició del conveni de la XHUP al 2013, són esglaons d’una lluita amb unitat sindical. Queda molt a prop, el proper 30 de juny, la celebració del judici en via laboral. Els treballadors aprofitaren l’avinentesa per a anunciar l’acampada que partir del dia 22 de juny hi hauria davant de l’Hospital d’El Vendrell, on aprofitarien per a passar una berbena de Sant Joan molt reivindicativa sense oblidar el caràcter festiu de la data.

Els assistents plantejaren la relació treballador – usuari en la lluita col·lectiva. Especifiquem que aquí esdevé mes complexa ja que no ens trobem amb treballadors estatutaris de l’ICS sinó amb treballadors sotmesos a un poder de direcció més ampli com és el de l’empresa privada. Combinació difícil la de servei públic i empresa privada.

La campanya “No marxis sense hora” també ha estat referent des de gener a l’Hospìtal d’El Vendrell com instrument d’acció i alhora de resolució de problemes així com eina de visualització de la lluita.

Es preguntà als treballadors —algun d’ells era membre del comitè d’empresa— si tenien coneixement de cap sanció a l’Hospital pel cas de la irregular actuació en la intervenció quirúrgica privada de maluc que mesos enrere havia destapat la PDS i Sicom. Recordeu que fa uns dies, en un reportatge del programa de TV3, “30 minuts”, el propi Conseller Boi Ruiz havia assegurat que el fets produïts eren sancionables. Els treballadors ens van respondre que desconeixien si havia arribat cap sanció.

Es va confirmar l’existència de dues plantes (la segona i la tercera) on les habitacions són només d’un llit. També el fet que des de la seva inauguració l’Hospital té una planta o ala tancada.

És curiós, la comarca del Baix Penedès, segons dades de l’Idescat, és una de les comarques amb més increment poblacional temporal, sobre tot a l’estiu. ¿Pots tenir col·lapsades urgències, malalts esperant dos dies llits a planta i en canvi tenir espai tancat?

La falta de transparència en la gestió de la Xarxa Santa Tecla, tenint en compte que controla els consorcis sanitaris del Baix Penedès i del Tarragonès —que asseguren l’assistència Sanitaria pública a gran part de la província de Tarragona—, fou també plantejada com qüestió a resoldre.

Cal anar més enllà, cal sensibilitzar a una població rural molt difícil de mobilitzar. Serà una tasca llarga i plena d’esforç, però hem de donar tot el nostre suport a les plataformes que sorgeixen pel territori, perquè la seva lluita és la nostre, perquè es la lluita de tots.

Enric Feliu, de la Plataforma pel Dret a la Salut

 

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress