Aturats pel canvi horari

Daniel Garcia Peris_
Daniel Garcia Peris

Tant a la tardor com a la primavera hi ha un ritual del qual ningú se’n pot escapar: el canvi horari anual. Malgrat que la tecnologia ens ho fa tot més fàcil i molts aparells, des dels ordinadors fins als televisors, modifiquen automàticament l’hora, el nostre cos no ho paeix tan bé. En molts casos s’ha de deixar passar fins a una setmana per fer acostumar el rellotge biològic al canvi sobtat de llum, dels àpats i de la son. A nivell laboral, el canvi queda compensat perquè l’hora que es guanya per una banda es perd a l’altra. Aquí els treballadors amb torns rotatoris tenen molt a dir, atès que pot passar que no els coincideixi sempre treballant de nit o al cap de setmana. Un bon calendari de feina ho hauria de tenir en compte.

Ara que l’equivalència horària que més sorprèn es dóna a la RENFE, i no parlo del temps que ens fan perdre cada dia a rodalies compensades amb un nou bitllet. Potser és una de les situacions menys conegudes que provoca el canvi d’horari d’estiu. La nit del canvi, els trens nocturns de Renfe paren una hora per ajustar a l’horari d’arribada previst. És així des de que es va implantar al 1974 aquesta acció d’estalvi energètic, cada vegada més qüestionada pel minso avantatge que suposa actualment. Sens dubte ha de ser una situació ben còmica trobar-te aturat durant una hora per “la incidència del canvi horari”. La justificació que donen per aquesta singular maniobra és que si un tren circula amb una hora d’avançament agafarà a altres amb sortides programades per després de les 3:00 que seran ja les 2:00. S’arribarà una hora més tard a destí i sense dret a la corresponent indemnització, atès que el temps de viatge és idèntic oficialment. És evident que no contemplen una modificació puntual dels horaris dels tren per aquell dia, són altres els criteris a tenir en compte que no coincideixen amb la satisfacció dels viatgers. És d’agrair que les companyies aèries no apliquin aquestes tàctiques i facin parar els avions en ple vol…

Tot el contrari busca la Iniciativa de la Reforma Horària. L’experiència pilot del passat setembre als comerços de Vilafranca per tal d’assolir els horaris europeus, va demostrar que d’una manera més o menys propera aconseguirem tenir uns horaris raonables, i no restar condicionats per l’herència de mesures sense sentit i ser amos del nostre temps.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress