Avortament: cal sortir al carrer

Fina Santacana

Fina Santacana

Fa dies que estic pensant escriure quatre ratlles pel tema de la reforma de la Llei d’avortament. Esperava que la majoria de les dones es mobilitzessin, fessin declaracions als mitjans de comunicació i estiguessin al carrer com hauria passat segurament fa més de 30 anys.

Trobo a falta aquelles dones dels moviments feministes de finals dels setanta-principis dels vuitanta que reivindicàvem l’avortament lliure i gratuït, aquelles que vàrem ajudar a crear els primers centres de planificació familiar. També les més joves, que han crescut amb la llei d’avortament i amb els avanços en anticonceptius.

Voldria fer un breu repàs històric del meu coneixement i experiència, però primer cal recordar que l’avortament no és un mètode anticonceptiu, no és una decisió fàcil per cap dona, sinó que és un procés desagradable i que ens acompanya tota la vida. Però és una decisió que prenem algun cop de la nostra vida perquè creiem que és la millor.

A principi dels anys vuitanta, quan encara no teníem cap regulació, les dones que havien de passar per un avortament ho feien en condicions molt precàries al nostre país, i arriscaven la vida. Per les que tenien una mica més de poder adquisitiu, hi havia agències de viatges que et preparaven el vol a Londres o Amsterdam, on ja tenies l’hotel i la clínica; s’acostumava fer en cap de setmana.

L’aprovació de la Llei de l’avortament l’any 1986 va facilitar molt que les dones deixessin de fer les pràctiques il•legals i tant precàries que s’havien donat fins llavors, però encara va costar molt avortat a la sanitat publica. Sort de les clíniques privades, entre elles la del processat doctor Morin, que va ajudar que moltes dones poguessin avortar darrera mateix de la famosa clínica Dexeus per un preu més econòmic, amb garanties d’assistència i amb les últimes tecnologies. Amb el pas del temps es va anar normalitzant i des de les àrees d’atenció a la dona dels ambulatoris ja es canalitzava i es donava sortida a cada situació.

L’avortament no és un problema per la sanitat publica (perquè no té un cost elevat) i amb la píldora del dia després s’han evitat moltes intervencions (cal reconèixer que potser hem de tornar a treballar més amb els nostres adolescents el tema dels mètodes anticonceptius).

El que no podem fer ara és retallar la llibertat de la dona a decidir si vol o no un embaràs. Tant que defensen la dret la vida dels fetus, per què no defensen la vida dels nens/es que estan en condicions de pobresa i misèria a causa de l’enriquiment de tots els governants?

Crec que la indignació de les dones, en primer lloc, però també de tota la població s’ha de manifestar ja d’una vegada. Al Penedès cal que sortim i diguem alguna cosa. Si la llei s’aprova l’hem de desobeir i protegir els serveis perquè puguin continuar fent la seva feina.

No voldria acabar sense recordar a l’Abulita, una dona que va néixer a finals del segle XIX, que va viure totes les guerres, que va tenir 8 fills i filles vius i que a més va criar 8 nebots i nebodes, cosa que vol dir que molts dies a casa seva havia de fer olla per 20 persones. Ella va viure fins els 98 anys i va ser creient fins a la medul•la. Però, com moltes dones al llarg de la seva vida, va haver de practicar algun avortament, i ho feia amb aquelles herbetes que totes coneixien i sabien com preparar. Els seus remordiments al final de la vida eren si Déu la perdonaria. Déu no sé si l’ha perdonat, però les dones ben segur que sí.

Per totes aquelles lluitadores hem de seguir reivindicant que ens deixin la llibertat de decidir i que l’avortament sigui lliure i gratuït.

 

Fina Santancana i Fernández, de professió educadora infantil, actualment treballa al Col.lectiu9, assessoria jurídica. Ha col·laborat i participat en diverses causes socials al llarg dels anys. Viu a Font-rubí

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress