Campanya d’estiu de la CGT per denunciar l’explotació laboral al sector turístic al Baix Penedès

L'arribada de l'estiu genera nous llocs de treball al Baix Penedès, però la CGT denuncia que la majoria són precaris

L’arribada de l’estiu genera nous llocs de treball al Baix Penedès, però la CGT denuncia que la majoria són precaris. FOTO: VendrellTurisme

EL VENDRELL | REDACCIÓ.

El sindicat denuncia la precarietat, explotació, frau contractual i abusos al turisme i comerç. Per exemple, són habituals els contractes de 15 o 20 hores per 46 o 60 hores de feina reals. Animen els treballadors i treballadores a informar-se dels seus drets i a denunciar les vulneracions que pateixen.

Una de les característiques de l’estiu és l’aparició de feines temporals adreçades al turisme. I des de la CGT del Baix Penedès han engegat una campanya per denunciar la precarietat que hi ha en aquest sector.

Des de la CGT lamenten que, un any més, els debats se centraran en “quin tipus de model turístic s’aposta, les terrasses al passeig o a la platja, horaris comercials o la gran campanya mediàtica contra el Top Manta”, però ells consideren que “en realitat s’hauria de posar l’accent en la problemàtica que patim la immensa majoria dels veïns i veïnes treballadors i treballadores, a l’atur o no, del nostre  poble”.

I denuncien que el sector de l’hostaleria i del comerç al Baix Penedès estan caracteritzats per unes condicions de treball marcades per la precarietat, l’explotació laboral, el frau contractual, l’abús i l’economia submergida. Això en una comarca on l’atur se situa al 24,08%, el més alt de tota Catalunya.

Contractes de 15 o 20 hores per 40 o 60 hores de feina real

En concret, aquest sindicat alerten que “els empresaris d’aquest sector s’aprofiten d’aquesta desesperació i situació”, i hi ha situacions en què els treballadors estan contractats 15 o 20 hores a la setmana, però en realitat en treballen 40 o fins a 60 hores. I això per sous no superiors a 800 o 900 euros al mes. O fins i tot hi ha treballadors sense cap tipus de contracte.

Una altra situació de les que denuncien és que s’arriben a pagar únicament 2 euros l’hora per netejar habitacions d’hotels, tot i que vulnera els convenis col·lectius del sector.

Davant de tots aquests abusos laborals, lamenten que “sembla que el problema estigui en la competència deslleial que segons l’ajuntament, la majoria de partits i els empresaris, crea un migrant que ven samarretes i bosses al passeig marítim”.

Assessorament sindical

Per fer front a totes aquestes situacions d’explotació laboral, des de la CGT informen de l’assessorament que fan a qui vulgui fer-los consultes sobre la seva situació laboral.

A més, animen a “utilitzar diferents eines davant l’assetjament i el maltractament que de vegades es dona per part d’encarregats/es, patrons/es”. I posen alguns exemples: “Podeu gravar amb el mòbil las converses i després veurem si són constitutives d’algun tipus d’infracció o delicte. També podreu presentar les denuncies corresponents davant la Inspecció de Treball o a la Bústia anònim de la Inspecció de Treball, que està a disposició de tots i totes les treballadores, aquí podreu explicar què passa al vostre lloc de treball sense haver de donar cap dada vostra”.

 

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress