Consum responsable?

jordi_poch_vert
Jordi Poch

 Volíeu dir: conscient, transformador, social i solidari?

Cada cop més sentim a parlar del consum responsable. A Vilafranca se’n celebra la 1ª setmana, del 12 al 19 de març. Bona iniciativa tot i que s’hi troba a faltar contingut, experiències concretes i pròpies del territori.

És difícil saber si és una moda passatgera o bé és el fruit de petites batalles guanyades en col·lectius, organitzacions, grups de consum i individualitats que des de fa anys van posant els seus granets d’arena amb el vent del sistema en contra. El model capitalista es basa en el consum absurd d’adquirir productes que no necessitem però que ens semblen indispensables per poder seguir amb les nostres vides, moltes d’elles precàries. S’han creat necessitats i desitjos que no ens porten enlloc més que a l’absurd de l’acumulació, la sobreexplotació, la contaminació i l’especulació.

Som conscients del què comprem quan comprem, és a dir, mirem de saber qui i què hi ha darrera cada article, producte o servei que consumim? La informació és clau. Assistim a un escenari grotesc, assistim a la manipulació més perversa del llenguatge per poder vendre conceptes com proximitat, ecològic, sostenibilitat o de Km0. La perversió del llenguatge per part d’estructures neoliberals sense escrúpols, científics, acadèmics, governs, publicistes, fabricants d’aliments i altres productes que ens volen fer creure que necessitem més per viure plenament satisfetes, sense pensar en el llast que deixem.

Qui hi ha al darrera de cada consumible? Amb aquesta pregunta comença tot.

Segur que moltes tenim la voluntat de consumir responsablement i no ho acabem fent desconeixent el perquè. El consum responsable, conscient i transformador i l’economia social i solidària requereixen un exercici que moltes no fem perquè ens implica directament a les persones. Ens interpel·la directament i necessita un temps i una planificació en el terreny de l’alimentació. És molt fàcil anar al supermercat on les multinacionals hi tenen un aparador de productes pensats exclusivament per nosaltres i per facilitar-nos la vida i, a més a més, guanyar temps. Ens venen temps i nosaltres el comprem. Amb envasos de cartró, envasos amb atmosferes protegides, envasos amb mil plàstics, en safates de porexpan, en racions individuals. I tot condimentat amb gasos, estabilitzants, colorants, conservants, extractes, succedanis, ingredients desconeguts o bé inintel·ligibles. I de tot això, què en fotem?

Petits passos. Preguntar-se. Llegir.

És molt probable que ben a la vora de casa teva, al teu poble o comarca et trobis que un grup de famílies o de persones s’estiguin organitzant i dedicant una tarda a la setmana per consumir de forma conscient, responsable i saludable. Autogestionant-se la vida. Participant-ne. Recuperant les nostres vides. És molt possible que allà s’hi trobin amb les productores de verdures, amb la persona que els amassa i els cou el pa, amb aquella que els porta els ous o la que fa conserves vegetals o melmelades. Els hi posen cara i els senten la veu. I responen a les nostres preguntes i dubtes. Alternatives n’hi ha. I no massa lluny. En totes les esferes de les nostres vides. Ens podem alimentar gràcies als productors agroecològics i podem sortir a menjar i beure en restaurants que aposten per la filosofia del bo, net i just; podem trucar a la família per telefonia mòbil i connectar-nos a la xarxa. Vestir-nos sense explotació. Encendre els ordinadors i les llums de casa sabent que l’energia que gastem és neta i no alimenta multinacionals; assegurar el cotxe o la llar, posar els nostres diners amb qui sabem que no compren armes ni financen guerres, educar els nostres petits i tenir cura de la salut lluny d’interessos comercials. Podem fer tot això i més. I, sí, al costat de casa i dins l’economia social i solidària.

Reapropiem-nos de la vida!

Jordi Poch i Sabaté, membre de la cooperativa autogestionària La Cuina del Comú que gestiona La Fonda del Saumell (Vallbona d’Anoia) i La Mà Negra (Vilafranca del Penedès).

 

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress