Desaparacions i aparicions

Joan-Gispert
Joan Gispert

L’estelada onejava solemnement a la barana de la balconada de Ca la Vila de Riudebitlles des de la primera setmana d’agost. La festa major va transcórrer amb total normalitat amb l’ensenya presidint tots els balls i actes que es feien a la plaça i, un cop acabada la festa, allà es va quedar. Les veïnes i veïns la veien, o no, i no mostraven gaire atenció. Quan va ser penjada no va ser motiu de xerrameques de cap mena entre la població; als forns de pa no ocupava cap mena de comentari aquesta decisió per part del govern municipal i la gent continuava parlant de la calor i sobretot de les mosques. Les gestions administratives es continuaven fent amb total normalitat, amb els veïns creuant la porta del consistori passant per sota les barres estelades com si res, però de sobte, un dia va desaparèixer.

La vigília de les darreres eleccions al Parlament Principatí, alguns membres d’ERC al govern municipal van decidir treure aquella estelada del balcó atenent a les amenaces de la ‘Junta Electoral de la Zona de Vilafranca del Penedès’, sense el vist-i-plau ni l’aprovació dels seus socis de MP-CUP, que van manifestar a ERC el seu malestar per aquest fet.

Per segon cop, aquells mateixos governants van ignorar la voluntat del poble quan la nit o la matinada del 26 al 27 de setembre, vigília d’eleccions, les veïnes i veïns del poble van tornar-la a penjar al lloc on era i la van treure novament a primera hora del matí.

Podem preguntar-nos per què el govern municipal posa l’estelada a un lloc preferent de l’Ajuntament? És evident que no ho fa per a la població local, per sensibilitzar les seves veïnes, atès que Riudebitlles és un poble amb un tant per cent força elevat de ciutadanes i ciutadans independentistes, tal i com ho demostren els resultats de diverses conteses electorals. A Riudebitlles, com a moltes altres poblacions, l’estelada ha estat col·locada a un lloc preferent de l’edifici municipal per a demostrar el tarannà independentista del consistori i evidenciar la voluntat política de trencar amb l’estat espanyol. Per aquest motiu, l’Estat posa totes les traves al seu abast per a impedir que es manifesti de forma institucional aquest fet. Per això, col·locar l’estelada i no tenir la bandera espanyola té un gran contingut de desobediència a les lleis estatals que oprimeixen al nostre poble, i que des de l’imperi ens facin arribar una intimidació en forma de burofax de la Junta Electoral de la Zona de Vilafranca del Penedès resolent que es treguin les ‘banderas independentistas’ dels edificis oficials és el més normal del món. El que ja no és normal és que una part d’un govern municipal obeeixi al primer avís les ordres de l’ocupant. Que passarà quan ens vinguin a imposar la bandera espanyola?

Quines conseqüències haguéssim patit si no s’hagués retirat l’estelada? Els efectes de desobeir l’ordre suposava una sanció econòmica i una possible inhabilitació de l’alcaldessa, no agradable per a ningú, però aquest fet també hagués comportat unes conseqüències populars de resistència i solidaritat amb reaccions davant aquest atemptat a la llibertat mitjançant la mobilització ciutadana, sense oblidar que es podria haver presenciat la intervenció dels mossos d’esquadra complint un cop més les ordres de Madrid, despenjant l’estelada d’una barana d’un balcó d’un ajuntament independentista.

Aquestes accions per part d’aquests polítics locals redueixen a un fet folklòric la bandera republicana catalana, buidant de contingut polític la decisió del consistori de penjar aquesta ensenya reconeixent-la com a únic estendard que representa a tota la nostra nació. Actes com aquest fan pensar com és possible que dies abans, l’11 de setembre a la ‘Via Lliure a la República Catalana’, polítics responsables de la retirada de la senyera estiguessin manifestant-se a l’avinguda Meridiana.

El que queda clar és que amb por no es construirà cap República Catalana, i que per avançar, cal desobeir; i les normes, lleis o sancions de Madrid més aviat que tard s’han de transgredir si volem caminar cap a la llibertat. Cap norma o llei espanyola permetrà l’exercici democràtic de decidir com a poble, i això ho haurien de saber els polítics ‘obedients’. Fins i tot l’expresident Sr. Artur Mas, presidenciable de la candidatura ‘Junts pel Si’ de la qual ERC en forma part, i dos antigues Conselleres del passat Govern han estat imputades pel Tribunal Superior de Justícia per un acte de ‘desobediència’.

Tornant al fets. De sobte, el dia 28 de setembre va tornar a aparèixer l’ensenya a la balconada municipal. Quin sentit té ara que hagin tornat a posar la senyera estelada a la façana de l’ajuntament? Fins quan estarà? S’hauria d’abandonar el folklore i passar a accions polítiques; des de Madrid no juguen amb aparicions i desaparicions de banderes, allà van directes a imposar el seu totalitarisme. i nosaltres, què fem?

 

Joan Gispert

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress