Donar veu a tants silencis!

Laia Santís

Laia Santís

Aquest dimarts dia 17 de febrer diverses entitats de la vila van participar del ple municipal com a protagonistes directes. La CUP de Vilafranca vam presentar quatre mocions, tres d’elles treballades de la mà de diversos col·lectius de la vila, i que van ser exposades i defensades per membres d’aquests col·lectius. Més enllà de ser un ple bonic pel goig explícit que feia veure el consistori de la vila atapeït de gent, el que n’era de debò important era veure que les entitats i col·lectius de la vila van poder exposar les seves necessitats, recollides en forma de moció, i ser-hi directament representades.

Per una banda, doncs, fer referència al dret democràtic de poder participar activament del Ple, a través de la participació directa, assoliment de la CUP l’any 2003, amb la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) i amb la voluntat de facilitar la presència i opinió de la ciutadania als plens municipals. Les entitats i col·lectius de la vila han de tenir l’oportunitat de poder exercir la sobirania popular, en tant que han de poder incidir directament de la gestió del dia a dia de la vila i de les persones que hi vivim. Amb tot, vetllar perquè sigui el poble, a través de les pròpies entitats, qui autogestioni la vida diària de la població, des de la coneixença i vivència de necessitats i mancances col·lectives.

Per altra banda, el deure de les entitats, col·lectius i persones organitzades d’observar el dia a dia, organitzar, debatre i fomentar el debat públic, participar en els espais, prendre decisions col·lectives i que aquestes decisions s’intentin portar a la pràctica. Tot aquest deix d’activisme és necessari per promoure canvis.

Amb tot, un agraïment sincer a la PAH de l’Alt Penedès, que va defensar la seva moció perquè l’Ajuntament de Vilafranca doni suport a la ILP “de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i a la pobresa energètica” que s’està estenent arreu de Catalunya amb la voluntat de fer pressió també al Parlament. A l’AMPA de l’escola vilafranquina Mas i Parera,  un representant de la qual va exposar la moció per donar suport a la ILP d’Educació. Aquesta ILP té la voluntat de forçar un debat entorn a quin sistema educatiu volem, vinculat al nou model de societat que defensem. A l’ACAPS Wilaya Alt Penedès, per la seva tasca de denúncia i pressió política en la defensa dels drets humans, com és ara el cas del jove sahrauí Hassanna Aalia, condemnat a cadena perpètua per un tribunal marroquí, i pel qual demanen que l’estat espanyol li concedeixi l’asil polític. Al cap i a la fi la solidaritat no és una teoria, és una vivència pràctica i aquesta associació ho demostra amb la seva activitat. I al Comitè de treballadors i treballadores de l’Hospital Comarcal, per defensar una sanitat pública i de qualitat en els seus llocs de treball, al carrer i al propi ple municipal.

Un ple, doncs, com a reflex inequívoc de lluita col·lectiva, de societat civil organitzada que lluita pels drets bàsics i socials de totes i tots, com són la sanitat, l’educació, el dret a un habitatge digne…I que per molts més temps  les entitats de la vila segueixin presents al ple, per acostar la ciutadania als processos democràtics i per acostar debats diaris i posar-los al centre de la realitat. La democràcia és un valor social i és molt important que hi hagi persones, entitats i col·lectius que encara vetllin per significar la nostra vida social i política. Participar no és estar, sinó tenir poder de decisió, incidència real per transformar, millorar i canviar coses, per poder donar veu a tants silencis!

Laia Santís. Vilafranca del Penedès. Educadora social, actualment treballo en diferents projectes de Lleure Educatiu. Vaig estudiar un màster d’Estudis de la Diferència Sexual per comprendre la pràctica vital de llibertat femenina. Milito a l’Esquerra Independentista des dels 15 anys.

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress