El dia que durarà anys

David Vitali
David Vitali

El 24 de maig de 2015 quedarà marcat per sempre més en la memòria de moltes vilatanes com el dia en què es va començar a capgirar la història de Capellades amb la victòria electoral de Vila de Capellades-CUP, si més no, quant al suport majoritari rebut pel que fa a l’articulació d’una forma de fer i d’entendre la política que ha arrelat i que va començar una pila d’anys abans.

De la protesta a la proposta

Recordo durant la meva adolescència la PAM, l’assemblea d’estudiants de l’Institut, o l’Espurna, el primer col·lectiu de l’Esquerra Independentista a Capellades, embrions d’altres col·lectius que vindrien desprès, com l’Assemblea de Joves de Capellades o Endavant.

Recordo també infinitat de lluites compartides en diversos àmbits, com les mobilitzacions veïnals en defensa de La Bassa natural i contra la sobreexplotació de l’aqüífer Carme-Capellades, les mobilitzacions contra la guerra d’Iraq, la campanya pel treball digne i contra les ETT’s, pel retorn a mans municipals de la Caserna de la Guàrdia Civil per a usos socials, la campanya per a un habitatge digne, de la mobilització per un casal de joves a l’Escorxador, i tantes altres mobilitzacions i lluites a peu de carrer per a remoure la consciència d’un poble que semblava adormiscat per la moderació, l’ordre i l’estatu quo predominant.

Amb més o menys èxit o encert, aquestes i moltes altres lluites ens ensenyaren des de la quotidianitat que només amb el treball diari era possible començar a articular un discurs i una praxi que donés fruits a llarg termini en termes de construcció d’alternatives al model imperant on el municipi era l’escenari idoni per a fer-ho, atès que podia i havia d’esdevenir la primera trinxera de resistència popular a tanta amnèsia interessada.

En base a aquestes coordenades s’han anat bastint estructures locals de contrapoder popular basades en la lluita quotidiana i on s’ha passat de la protesta a la proposta. Alternatives reals en àmbits com el cultural, els drets socials i laborals, la lluita contra el patriarcat i per l’emancipació de les dones, la lluita per la plena independència… S’han obert pas amb l’esforç de moltes persones que hi han deixat hores i més hores de feina militant, en ocasions nedant a contracorrent i amb totes les dificultats i contradiccions imaginables. Feina de formigueta i treball de base. Sense presses, que els millors brous es couen a foc lent, però fent que cada passa sigués ferma i sense aturar-nos perquè aspirem a arribar lluny.

El resultat més palpable de tot plegat ha estat el suport rebut a les urnes el passat diumenge, que fa del projecte social i de país de l’Esquerra Independentista el més votat dels comicis i situa Vila de Capellades-CUP com a primera força institucional. Aconseguir obrir escenaris reals de transformació és una victòria, però és només parcial. Aconseguir l’alcaldia per a la CUP i obrir les portes de l’Ajuntament no és un objectiu en sí mateix, és simplement un instrument més d’intervenció política per a les classes populars. Cal seguir anant-hi. Al carrer i a les institucions. Cada dia. Braç a braç.

Municipis compromesos amb el país i la seva gent

No obstant, cal mirar sempre més enllà de l’horitzó, més quan el país viu un moment d’oportunitat històrica on tots els escenaris de canvi i transformació son més oberts que mai, davant una de les pitjors crisis de la història que està castigant les classes populars de forma severa i alhora enriquint els qui més tenen, i que no és només una crisi econòmica, sinó que també ho és política i democràtica. Ara més que mai, cal seguir contraposant els dos models existents: el seu, el capitalista excloent i que ens ha portat a la situació actual; i el nostre, un model de societat construït per tots i totes, un model de societat que sigui realment sobirana, on es posi les persones al centre de la vida, amb plena capacitat per decidir el nostre futur de forma col·lectiva. És per això que ara més que mai cal tenir present el mestre Joan Fuster i començar a emancipar-nos per nosaltres mateixos, perquè tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres.

És l’hora del poble. Governem-nos!

David Vitali. Militant de Vila de Capellades-CUP.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress