El Garraf submergit

EL GARRAF | REDACCIÓ.

El Consorci dels Colls Miralpeix i l’Associació Pro Mar editen el documental “El Garraf submergit”, on es recullen els valors ambientals i paisatgístics del litoral i el fons marí del Garraf.

Durant aquest any, el Consorci ha fet difusió a les escoles, entitats i persones interessades dels valors medioambientals del litoral del Garraf, les actuacions del Consorci i l’observatori marí OBSEA i LAB de la UPC, acompanyat amb aquest documental, que es posa a l’abast de tothom a la xarxa.

El Garraf submergit

La comarca del Garraf té 26 quilòmetres de mar, amb platges sorrenques i els penya-segats del massís del Garraf. Aquesta comarca és l’escenari de les actuacions del Consorci dels Colls Miralpeix – Costa del Garraf, un organisme públic que té com a objectiu la gestió sostenible de la terra, de la costa i del mar, format pels municipis de Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Sitges, a més del Consell Comarcal del Garraf i la Generalitat de Catalunya. L’espai Costes del Garraf ha estat declarat per les autoritats europees Lloc d’Importància Comunitària i Zona d’Especial Protecció per a les Aus, i també forma part de la Xarxa Natura 2000, instituïda per la Comissió Europea.
El Consorci va posar en marxa, conjuntament amb Acció Natura, el Parc d’esculls artificials del Garraf, amb l’objectiu de recuperar i incrementar la biodiversitat del fons marí de la zona, afavorint la posta, el refugi, l’alimentació, el reclutament i la reproducció d’espècies marines i d’interès pesquer.

A l’espai Costes del Garraf hi treballa la Universitat Politècnica de Catalunya a través del Centre SARTI (Centre de Desenvolupament Tecnològic de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació), que gestiona el laboratori submergit Obsea, un element d’una gran importància en les funcions d’observació del litoral al Garraf i en la configuració del litoral com a laboratori de recerca i investigació. L’observatori ofereix informació en temps real sobre les característiques de les marees, la salinitat, la pressió i la temperatura de l’aigua, entre d’altres. Per la seva banda, el Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques vol diagnosticar i aportar propostes de solució a la degradació acústica de l’ecosistema marí.

En l’àmbit de l’acció mediambiental, el Consorci forma part del projecte Silmar, que estableix els índexs de salut del litoral, i l’Associació Promar fa la recopilació de dades per accedir a un coneixement permanent de l’estat del fons marí.

Els efectes de la globalització també afecten les costes del Garraf, amb incorporacions de fauna aliena invasora, com l’alga Caulerpa racemosa, que té un origen tropical i que s’ha establert de manera permanent al litoral del Garraf.

El control de la posidònia oceànica, una planta marina molt important i fràgil, també està inclòs en les activitats del Consorci, que en fa seguiment amb Submon i l’Associació Promar. Una praderia de posidònia sana és una font de riquesa biològica i, per extensió, una font potencial de beneficis en l’àmbit de la pesca.

http://www.collsmiralpeix.cat/
http://www.aspromar.com/

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress