El Geven critica que els municipis aboquin sorra a les desembocadures de les rieres

Desembocadura d'una riera del Baix Penedès. FOTO: Geven

Desembocadura d’una riera del Baix Penedès. FOTO: Geven

EL VENDRELL | REDACCIÓ.

Els ajuntaments ho fan per tapar males olors i evitar mosquits, però l’entitat ecologista alerta que “aquests abocaments són inútils, un malbaratament dels diners públics i, fins i tot, són un agreujant per als problemes que es pretenen solucionar”.

El Geven alerta de les conseqüències negatives d’una de les pràctiques habituals dels municipis costaners en arribar l’estiu: l’abocament de gran quantitat de sorra a les desembocadures dels torrents i rieres.

Des de l’entitat ecologista consideren que “hi ha dues raons principals per les quals els regidors i tècnics tenen un impuls irrefrenable per omplir amb tones de sorra ecosistemes que són l’hàbitat d’infinitat d’espècies de fauna salvatge; una són les males olors i l’altre els famosíssims mosquits”. Però alerten que “aquests abocaments són inútils, un malbaratament dels diners públics i, fins i tot, són un agreujant per als problemes que es pretenen solucionar”.

Pel que fa a les males olors, expliquen que “l’aigua estancada en un ecosistema sa no produeix olors desagradables, sinó que aquestes olors es produeixen quan ens trobem un excés de nutrients que provenen de contaminants d’origen antròpic (com per exemple aigües fecals) i aleshores aquest excés de nutrients crea unes condicions de falta d’oxigen on els bacteris anaeròbics produeixen uns determinats compostos que produeixen aquestes olors”. Davant d’això, asseguren que “la solució definitiva implica evitar l’abocament de contaminants i en tot cas s’ha d’afavorir l’oxigenació de l’aigua afavorint l’entrada d’aigua neta (del mar, per exemple)”.

I en relació als mosquits, afirmen que “té una solució molt més senzilla i s’ha de tenir en compte que a l’aigua amb una determinada salinitat no proliferen”. A més, subratllen que “és molt important afavorir la biodiversitat i, per tant, garantir la presència de depredadors (un sol ratpenat pot menjar centenars de mosquits en una nit), i també existeix un tractament amb ‘bacillus’ un bacteri que elimina les larves de mosquit”.

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress