El Grup de Dones de Vilanova, un nou espai de relació i de lluita

Laia Lopez

Laia López

La creació del Grup de Dones de Vilanova i l’èxit de la manifestació convocada dissabte passat amb motiu dels assassinats masclistes comesos a la nostra localitat, és una mostra esperançadora de la necessitat que té la societat vilanovina de denunciar l’existència d’una violència sistemàtica cap a la dona, que en el pitjor dels casos es manifesta de la manera més brutal, amb la mort de la parella, ex parella o de la cita d’aquell home que en paraules dels seus veïns semblava tant normal.

Dia rere dia sonen a les nostres orelles noms de dones mortes com una constant, que  ni sorprèn als més joves ni moltes vegades fa pensar als més vells. Perquè els que exerceixen la violència ho son de normals, de la mateixa manera que les relacions sentimentals conflictives que estableixen, es troben totalment normalitzades en la nostra societat. Malauradament només quan coneixem als implicats en la violència, o les proves d’aquesta son suficientment dures per remoure’ns per dintre, la normalitat es trenca i passem a atribuir tanta brutalitat a la maldat individual del despietat sense escrúpols que ja n’ha matat una altra.

Interpretades erròniament com a fets aïllats, explosions violentes d’homes sense cor que ens posen els pels de punta per uns minuts, les morts de dones a mans dels seus companys i excompanys sentimentals, son el resultat d’un sistema de relacions asimètriques entre homes i dones, que constitueix un problema d’emergència pública arreu del planeta. Catalogada per l’Organització Mundial de la Salut com una qüestió de salut pública i un problema fonamental de seguretat ciutadana, la violència contra les dones, suposa una greu vulneració dels drets humans.

Però la naturalesa de la violència és tant bèstia com complicada, aquesta no es redueix a l’agressió física que en el pitjor dels casos acaba amb la vida de les dones, sinó que es presenta en un sentit estructural, com una violència sistèmica, que pesa en el dia a dia de totes i cadascuna de nosaltres de manera transversal. Una qüestió política que demana del posicionament i especial conscienciació d’homes i dones, perquè els patrons relacionals violents puguin arribar a modificar-se.

I és que on queden les noves generacions en aquest sistema de relacions desiguals entre els sexes? Malauradament les investigacions dedicades a estudiar la violència en parelles joves son lluny de ser optimistes. A diferència del que el sentit comú ens podria indicar, la violència en parelles adolescents i adults joves no tan sols no és menor a la violència en parelles adultes,  sinó que és de dues a tres vegades més freqüent que en les generacions que les precedeixen. Tot i que no és fàcil de detectar a simple vista, ja que les formes que adopta no son tant espectaculars (en aquest cas parlem en termes generals d’una violència psicològica i caracteritzada per la utilització de les noves tecnologies i les xarxes socials), aquest tipus de violència s’estableix com a patró d’interacció i mode habitual de resolució de conflictes en les relacions amoroses dels més joves, determinant-ne així les seves relacions presents i futures.

És responsabilitat de tots doncs visualitzar-la, trencar amb la normalitat imposada per un sistema patriarcal que se serveix d’una divisió sexual insana i encaixonada, i contra la qual el Grup de Dones de Vilanova pot esdevenir un interessantíssim instrument de lluita. La pràctica de la relació entre dones és imprescindible per a capgirar la manera de relacionar-nos amb el món i amb nosaltres mateixes, perquè només a partir dels petits canvis en el sí de cadascuna podrem transformar juntes la realitat.

Laia López Samarra. Tinc vint i cinc anys, sóc llicenciada en Sociologia amb un postgrau qüestions Génere i un màster en Intervencions Socials i Educatives.

1 comentari en aquesta notíciaSubmit yours
  1. Ets molt gran Laia!

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress