El millor Carnaval del món, oasi del patriarcat

XP_laura ochoa

Laura Ochoa Julià

Ai, el Carnaval de Vilanova! Tots aquests colors, tota aquesta màgia, la sàtira, l’olor de sucre, els peus enganxats, les lletres àcides… i aquest masclisme desenfrenat.

Començaré dient que m’encanta, el nostre Carnaval. Perquè no sembli que sóc sitgetana. Però una cosa sí, que la tinc: m’agraden les dones. Les “dones” com a concepte ampli, fluid i variable i sempre qüestionable –per si m’està llegint alguna feminista. A la resta, benvinguts, benvingudes a la realitat: a Vilanova també hi ha gais i lesbianes i altres èssers estrambòtics (a part de molts i moltes heteros que gaudeixen i practiquen assíduament el sexe anal, espero). Però es veu que això és pecat, al nostre poble i, per tant, el motiu de mofa més explotat del Carnaval. Per posar un exemple a l’atzar: Sitges. Mira que hi ha coses a dir, del poble del costat! Però no. A la nostra vila tan satírica i irreverent, només trobem una cosa a criticar: Sitges està ple de maricons. I el cul irritat per aquí, i que els donin pel cul per allà, i quina gràcia que ens fa. Sobretot si som heteros.

Aquest divendres d’Arrivo, el nostre estimat Carnestoltes mor per un cop d’ampolla al cap, pobret. I Satanàs el condemna a ser també Carnesoltes a Sitges, a canvi de diners. El nostre valent Carnestoltes se sacrifica per Vilanova i, contra tot pronòstic, accepta. Tot canvia, però, quan un parell d’homes amb corsé i faldilla li posen una mena de xal vermell amb cors a les espatlles i un ventall de plomes a les mans. Llavors, el nostre rei del Carnaval, que és un home de veritat i no un marieta que vesteix de dona, s’esgarrifa i canvia d’opinió. Ni parlar-ne! Es treu el xal amb cara de fàstic. Ara ja no vol ser Carnestoltes de Sitges. “A Sitges jo?? I una puta merda Sitges!!!” diu. No ho entenc… El Carnaval de Sitges fa pena, estem d’acord. Però per què?

A) Perquè és un Carnaval de cara a la galeria, on només importa la coreografia, els lluentons, que hi vagin tots els barcelonins, els cossos esculpits i el dineral que es gasten en disfresses?

B) Perquè resulta que a Sitges hi ha gent (no tanta, per cert) que gosa desafiar els estereotips de gènere?

La resposta correcta és la A. I segur que tothom hi està d’acord, i segur que no era la intenció de ningú faltar al respecte a cap minoria sexual ni insinuar que vestir-se de dona sent un Home és un acte menyspreable contra el qual val la pena rebelar-se. Tampoc no cal ser tan tiquis miquis. A més, ja se sap que per Carnaval…

Sort que tenim la comparsa! On només es tracta de ballar, saltar, beure i passar-s’ho bé. Això sí, les noies vestides de noies i els nois, de nois; i els caramels, els nois, i els clavells, les noies. I les noies amb els nois, i els nois amb les noies, perquè algunes entitats troben que la tradició no s’ha de trencar. I que si no tens comparser (si ets una noia) o comparsera (si ets un noi) et fots. I que si hi vols anar amb la teva parella, com ho fan totes les parelles normals (és a dir, heteros) però resulta que la teva parella és del teu mateix sexe, et fots. I si hi vols anar amb la teva amiga o el teu amic del mateix sexe, et fots. Vaja, que en la majoria dels casos, excepte en el cas de la majoria, et fots. I diuen: no siguis així, és la tradició. I volen dir: què et costa? La resta de l’any ja et deixem ser el que vulguis, no et passarà res per un dia que t’ajustis a la norma. I no veuen la bajanada que estan dient.

Però hi ha algunes entitats, bones samaritanes, que sí que ens volen. Així que aquest diumenge vaig anar a la comparsa amb la meva novia, totes dues ben disfressades de noies (malgrat les veus que posen una condició a sortir dues noies juntes: que una vagi de noi! Per allò de la tradició). En fi, estava molt contenta, molt! I amb l’emoció, quasi se m’oblida que estava enfadada amb el Carnaval. Però no. Impossible: la nostra xaranga: “Amarillo es, amarillo es, el color de tus bragas amarillo es, amarillo es, porque no te lavas, ¡Guarra!”. No cal tenir gaire consciencia feminista perquè se’t treguin les ganes de seguir ballant la cançoneta. I la xaranga del costat: “Tirate a la rubia, a la rubia tirate, tirate a la rubia, y a la morena también”. I l’altra: “los dedos de las manos, los dedos de los pies, la polla y los cojones, suman veintitrés. I ja hi comences a donar tombs. I la cosa es torna flagrant quan la conegudíssima cançó futbolera “A por ellos, oé” pren inevitablement un to sexual amb el simple canvi del pronom masculí pel femení. És científic: dues dotzenes d’homes alcoholitzats cantant “a por ellas, oé” té un efecte inmediat: “ellas” desapareixen, ja no tenen lloc, se’n van a buscar una cervesa, o es miren i somriuen incòmodament. La festa, en aquell moment, no és seva. Igual que tampoc és de tothom quan sona la cançó estrella de cada any, quan tothom està content i borratxo i tot s’hi val, i llavors ens llancem: “maricón, el que no bote, maricón el que no bote, maricón el que no bote, maricón el que no bote…”. Només diu això, la cançó.

I la llista és interminable!

Diuen que el Carnaval és per deixar-se anar i passar-ho bé, per trencar les normes avorrides del quotidià i ser rebels i irreverents. I hi estic totalment d’acord. Però, és això trencar les normes? A mi em sembla que no. Que això només és cridar-les encara més fort. A les dones se les pot humiliar en públic, ser gai és menyspreable, el sexe anal fa molta gràcia… per tant, si ets una dona o formes part d’una minoria sexual, fes allò tan trencador i esbojarrat que no fas mai durant la resta de l’any: somriu i calla, que és Carnaval.

Laura Ochoa Julià, una feminista més.

11 total comments on this postSubmit yours
 1. Totalment d’acord! A mi em fa molt de fàstic veure els homenots fent de mascles, bavejant davant d’una noia que, pobra, els ha d’aguantar. I també em molesta profundament la típica brometa sobre homosexuals i Sitges.
  I també volia sortir a la Comparsa amb la meva parella, del mateix sexe.
  Al final, un homosexual ha de ser lluitador en cadascun dels moments de la seva vida. Voler sortir a la Comparsa una parella del mateix sexe es pot fer, però ja saps que hauràs d’estar a mercè de comentaris, mirades i desaprovacions. Una parella homosexual no passa desapercebuda mai. I quan el que es vol és ser com tothom, és impossible. Uns t’aproven i t’aplaudeixen; d’altres, no. Però sempre estàs present a les seves converses.
  Cansa haver de ser sempre un lluitador d’una causa que no ho hauria de ser.

 2. Completament d’acord! Has plasmat perfectament els sentiments de moltes (i molts) que cada any ens sentim més incòmodes en certes situacions. Reflexionem-hi i aviam si de cara l’any que ve no callem i mirem al terra i defensem que aquestes ‘conyes’ i ‘tradicions’ no ens fan cap gràcia. Les tradicions s’han de cuidar, però no són immòvils i estàtiques, al contrari, hem de transformar-les per fer-les encara més nostres!

 3. M’indigna moltissim veure com algú pot arribar a pensar una barració com aquesta. No crec que hagis de ser un mascle per portar els carmels, ni una flor delicada per portar clavells, sino simplement perqué és cultura i tradició, i no per cantar “maricon el que no bote”, etc etc no vol dir que has de ser un homòfub ni res d’aixó, jo u cantaré abraçat amb qualsevol amic meu gay, que en tinc uns quans per cert.

  Tots aquets pensaments venen per les represions que han patit les dones temps enrere suposo i que per desgracia encara en duren. Pro el que no puc arrivar a entendre és com no es pot pendre els comentaris en broma i passaro be savent que no es diuen amb to despectiu.

  Bueno aixó és tot espero no haver ofes a ningú i si es el cas potser aquella persona és una famellista (el mateix que un masclista pero en dona).

  Visca la cultura, les tradicions i per suposat el carnaval de vilanova!!!!!!

  • Conrad, si tothom hagués defensat com tu la tradició i mai no s’hagués evolucionat cap a noves perspectives, noves anàlisi, etc encara estariem a les cavernes, on sembla que t’has quedat tu. Ep, jo també t’ho dic en broma i sense cap to despectiu eh……

  • Molt ben dit Conrad. Crec que tens la raó en tot!
   Nuria, crec que vas equivocada, sembla que vagis de llesta pel món però no ho hauries de fer, algún dia et donaràs una òstia i de les grosses.
   Jofre, tindrà faltes d’ortografia, però ha dit el que la gent normal pensa, i per a mi no m’importa veure faltes com un accent mal col·locat o alguna cosa així, el que sí que fa pena és veure a gent com tu criticant per unes faltes ortogràfiques…

   P.D.: Visca el Carnaval de Vilanova!

 4. Conrad, amb tots els respectes: això teu amb l’ortografia sí que és una “barració”

 5. Bé, Conrad. Em temo que el teu comentari confirma la norma. Només algú que, sense ni adonar-se’n, va pel món beneficiant-se de tot un seguit de concessions i avantatges pel fet de tenir testicles i penis i d’encabir-se dins dels paràmetres de la normalitat (heterosexual i masculina); algú que mai ha estat víctima d’una mirada negativa o d’un comentari de menyspreu per la seva orientació sexual o pel seu gènere, només algú que reuneixi, o algunes o totes les característiques que acabo de mencionar, podria fer un comentari com el teu. Així que, en nom de la societat, et felicitem per ser un producte humà normal, en coherència amb les normes i poc o gens empàtic amb el que la lluita feminista reivindica.

 6. Moltes gràcies. Això que dius……no es pot dir. Em fa gracia veure ho escrit. Ara m ha recordat quan al estiu decideixo, amb alegria, anar a fer una copeta i escoltar algun monòleg. Al cap de dos minuts ja em sento insultada i si no vull que l ambient empitjori haig de saber riure “les grâcies”. Si no ho faig passo a ser una”aguafiestas” sense sentit de l humor.

 7. Molt ben dit! Fa anys varem aprendre que la lluita pels drets contra la discriminació racial no és només cosa de negres/grocs/etc, sinó que ens afecta a tots i és cosa de tots i ho tenim assumit.
  El dia que entenguem que la lluita pels drets i el respecte cap a totes les opcions sexuals és també cosa de tots, tinguem la orientació sexual que tinguem, haurem fet un gran pas.

 8. A veure m’he posat a llegir això per curiositat i a alguns vilanovins i vilanovines cada cop us agafo mes tírria. Tu estàs cansada de no se quantes coses masclistes, bé, doncs jo estic cansat de sentir aquest menyspeig que teniu cap a Sitges. Soc sitgetà si, però sempre m’ha agradat i m’agradarà vilanova i us he defensat moltíssims cops contra alguns capullos de Sitges (pocs, no com a Vilanova ) que només diuen merdes, però últimament m’estic cansant de sentir segons quines coses, sembla que tinguem que ser pobles enemics. En ves de fer publicitat criticant al poble veí a veure si apreneu a dir les coses boniques que té el vostre poble, estic fart de sentir que Sitges tot es plomes i “ lentejuelas ”, no generalitzis perquè no tots som iguals i hi ha molts sitgetans que tampoc ens agrada això però forma part, a mi m’agrada el carnaval de sàtira i sense gastarse un dineral i no de lluir, però que hi farem…
  I sobre el tema que parlaves, els de Vilanova no aneu fardan de que sou els primers en fer aquesta bonica tradició i tal?? doncs la tradició es sortir un noi i una noia i a qui no li agradi que no surti, no soc homòfob ni res per l’estil al contrari, però això es la tradició. Jo si veig alguna parella del mateix sexe a les comparses doncs hem donarà igual, però puc entendre que hi hagi gen o entitats que no ho vegin be. I sobre els càntics aquets … ho veig una mica “ tiquis miquis “, es tot en conya ( hi ha excepcions d’alguns borratxos i alguns que no han evolucionat que es passen, però minoria) si no es en to despectiu no ho veig malament ni cap mena de maldat, que per cert les noies també canten eh! i molts cops són les primeres masclistes en molts altres aspectes.

  Jo últimament no vaig a monòlegs, però vaig per la vida del bon rollo i sense posarme amb ningú i de vegades sento segons quins comentaris que també hem sento insultat i tinc que riure les gràcies, i si no ho faig passo a ser un exagerat sense sentit de l’humor.

  Si tu vols que et respectin pel que ets, tu comença respectant a la resta siguin d’on siguin o pel que siguin.

 9. Tinc 26 anys i sóc de Vilanova de tota la vida, M’ENCANTA EL CARNAVAL DE VILANOVA, em sembla noia, que tens una visió diferent del Carnaval que la resta de la població…

  T’imagines les coses perquè ets extraadament feminsita i et sembla que qualsevol cosa es per fotre les dones i per putejar i tractar-nos com a putes. Potser la que fa que passin aquestes coses, són, les persones com tu, lluny de normalitzar la situació el que feu és posar-ho més difícl.

  ACLARACIONS DEL MAGNIFIC CARNAVAL DE VILANOVA:

  1. A Vilanova ningú discrimina els gays i lesbianas, n’hi ha com a tots els pobles i són acceptats per tothom ja que són persones normals i corrents.
  2. Si a Vilanova ens fotem amb el Carnaval de sitges no és perquè “sigui un carnaval de mariques” o ” hi hagi hoes vestits d dones”. Ens fotem perquè és el Carnaval de Ploma i Lluentons, i a Vilanova, Carnaval Històric, s’ha defensat sempre les carrosses amb tó satíric, queixant-nos d’alguna cosa que ha afectat a la societat d’un any ençà
  3-La Comparsa és una tradició, que es va en parelles d’homes i dones, tinc amics gays i lesbianas i van a la cmparsa tots a la mateixa bandera amb altres amics i que?. Les noies amb faldilla i clavells i els homes amb barretina i carmels que passà? on està el problema? a tots els actes es pot anar com et dongui la gana, la comparsa és una tradició que ve de lluny i s’ha conservat així si anem fent “perfomances” ens trobarem daqui 5 anys banderas barrejadas d’avis, nens i adults disfrassats amb disfresses, amb xandall i tirant birres x exemple… una aclaració no deus ser massa de vilanova si dius que a la comparsa es va “disfrassat” perdona xata, però a vilanova el dia de al comparsa vas VESTIT DE COMPARSER/COMPARSERA i és el dia d’ORGULL VILANOVÍ
  Les cançons t’afecten així com tu vulguis que t’afectin, tirate a la rubia…i que? si te la tiras serà perquè està bona no? Llavors quan diuen tirate al de la moto? això que vol dir? llavors aquí no tasembla que s’estan foten amb ningu no?

  4- DIMECRES DE CENDRA. Un altre cop tens ceguera i et penses que tothom va en contra de la comunitat lésbica….Carnestoltes és un traidor per anar a regnar al Carnaval de Sitges perquè és “satiricament i tradiconalment” el nostre “enemig” perquè es un carnaval de PLOMA I LENTEJUELA, imitant el carnaval de Rio o Canaries..no perque hi hagi més o menys gays o lesbianes. Perquè ni han IGUAL QUE A TOTS ELS CARNAVALS.

  Dit això només et dic un altre cosa….

  SENTO VERGONYA QUE UNA VILANOVINA PARLI D’AQUESTA MANERA DEL NOSTRE CARNAVAL. SI NO T’AGRADA, NO PARTICIPIS PERÒ SOBRETOT NO VULGUIS MANIPULAR A LA GENT INVENTANTE COSES.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress