El teatre, eina d’apoderament per a la transformació social i personal

XP_Ari caballero

Ariadna Caballero

Arribo del teatre. Avui però no he anat a veure una obra convencional (si és que existeix un teatre convencional, vaja!). Avui he participat en un teatre fòrum, eina fonamental del Teatre de l’Oprimit, que converteix l’espectador en actor d’allò que passa a l’escena. Com en aquells llibres on, de petits, escollíem cap a on volíem que avancés la història, sabent que en la nostra elecció requeia la responsabilitat del que els passés als personatges i del desenllaç del relat.

No sé si el públic que ocupava les butaques de la gèlida sala de Sant Cugat Sesgarrigues sabia exactament què anava a veure. Reconec que jo partia amb cert avantatge després d’un cap de setmana refugiats de la pluja en un curs intensiu de Teatre de l’Oprimit.

Conflictes i situacions de desigualtat entre amics, en parella, amb la família o a la feina, en plena adolescència o a la maduresa de la vida; conflictes personals, i socials alhora, reflectits dalt l’escenari i que provoquen a la platea reflexions i inquietuds que es tradueixen en voluntat de canvi i transformació. Això és el que l’espectador té oportunitat de fer en una experiència de teatre fòrum: proposar una nova reacció d’un personatge, un nou rol, noves maneres d’actuar davant sistemes d’opressió o situacions de conflicte i proposar-ho en acció, pujant a l’escenari i posant-se en el paper de l’oprimit.

Un espai que va més enllà de la reflexió i permet una experimentació personal, una vivència teatral que commou al que hi participa i l’abasteix d’eines per enfrontar-se a les situacions opressives de la vida real. Una eina d’apoderament personal i col·lectiu davant les necessitats de canvi en les nostres relacions socials, ja sigui a nivell afectiu, familiar, entre companys de feina o en la resolució de conflictes a gran escala.

Amb aquest tastet que he tingut, constato la gran força del Teatre de l’Oprimit que, a més de provocar-te sensacions i emocions de tota mena, és capaç de generar noves eines de transformació social. Dit això, us animo a participar en un teatre fòrum, a programar experiències com aquesta al vostre municipi, al vostre barri, al vostre institut i us sorprendreu del que podem ser capaços.

Ariadna Caballero

1 comentari en aquesta notíciaSubmit yours
  1. Ariadna,
    moltes gràcies pel teu entusiasme! Això ens anima molt a seguir fent els Teatre Fòrums!
    Andrea

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress