Els Bombers denuncien que el 70% d’incendis domèstics els causa la pobresa energètica

EL VENDRELL | REDACCIÓ.

Detallen en un vídeo impulsat per la ‘ILP Habitatge’ moltes situacions d’extrema pobresa en què es troben quan han d’atendre emergències domèstiques. Denuncien que les xifres oficials ho oculten. També recorden l’incendi on van morir quatre infants al Vendrell el març de 2014.

Els bombers calculen que el 70% dels incendis que es produeixen a les llars de Catalunya és a causa de la pobresa energètica. No hi ha dades oficials perquè els informes oficials no comptabilitzen aquesta causa, però la seva feina els ha portat a fer aquest càlcul, que se suma a la xifra que alerten des de la campanya ‘ILP Habitatge’ contra els desnonaments i la pobresa energètica promoguda per l’Observatori DESC, la PAH i la APE, que assegura que hi ha 320.000 famílies catalanes que pateixen talls en els subministraments energètics perquè no poden pagar-los.

En un vídeo que ha editat la campanya ‘ILP Habitatge’, bombers  dels parcs de Barcelona, Badalona, Sant Feliu de Llobregat i Cornellà expliquen diverses situacions que es troben sovint quan han d’atendre emergències domèstiques. Entre aquests casos que descriuen, recorden el terrible incendi de fa un any a un habitatge del barri de Pisos Planas, al Vendrell, en què van morir quatre infants.

Els bombers detallen que en molts incendis domèstics hi troben un patró comú: un tall de subministrament per manca de recursos que deixa a les famílies sense accés a béns de primera necessitat com la llum o la calefacció. Així, són factors de risc habitual les instal·lacions elèctriques defectuoses, les preses de subministraments irregulars, sobrecàrregues d’instal·lacions i electrocucions. A més, durant l’hivern, algunes persones a qui els han tallat l’electricitat o el gas, decideixen improvisar sistemes per escalfar-se, fins i tot cremant cartrons, roba o calçat al terra del seu pis. I tot plegat, afegeixen, es multiplica “davant les dificultats per accedir a un habitatge digne, que obliguen a moltes famílies a l’ocupació d’immobles buits o la supervivència en situacions de molta precarietat”.

Finalment, els bombers alerten que aquestes situacions estan silenciades i que tots aquests incendis es computen com a accidents fortuïts i no pas a la situació de pobresa energètica o d’infrahabitatge que patia la família. I conclouen: “Si no definim el problema, no el podem solucionar”.

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress