En temps de crisi, ni luxe ni malbaratament

XP_escavi

Sembla que, malgrat el desacord d’alguns partits polítics i moviments socials, l’ESCAVI tira endavant. Aquesta és una decisió política de l’alcalde, recolzada pels seus socis socialistes (que no fa pas gaire temps reivindicaven aquest espai per la construcció d’habitatge social).

A pesar de l’oposició política i ciutadana, sembla que aquest projecte no s’atura malgrat el seu elevat cost econòmic i a pesar de que els principals beneficiaris són un reduït grup d’empreses privades. Com a conseqüència, tenim un edifici d’uns dos mil metres quadrats, pagat amb diner públic, que en teoria serveix per fer màsters privats adreçats a dotzena i mitja d’alumnes.

Davant aquesta situació i un cop feta la inversió, pensem que un edifici ubicat al centre de la ciutat, equipat amb alta tecnologia i amb un mobiliari modern, no es pot destinar en exclusiva a una escola de negocis privada que té només cent trenta cinc hores de carga lectiva (i a hores d’ara, encara se’n desconeix la data que comencen els cursos, el professorat, el programa acadèmic, etc). Seria desitjable que, almenys, la ciutadania pogués aprofitar-se aquest espai que, insistim, ha estat pagat amb el diners dels contribuents.

En uns moments en que els governs espanyol i català estan retallant, entre d’altres, els recursos destinats a la formació de les persones, Vilafranca podria aprofitar aquest espai per millorar la qualitat d’alguns serveis en l’àmbit de l’educació.

Així, per exemple, a Vilafranca, l’Escola Oficial d’Idiomes està saturada i li és impossible oferir més places per a la gent que s’hi voldria matricular. És impossible ampliar la programació de cursos per a altres idiomes que ara estan en expansió com per exemple l’alemany, el rus o el xinès; les classes, tenen una franja horària limitada a les tardes-vespres, malgrat existir demanda especialment entre la població jove que, recordem-ho, pateix una important taxa d’atur i te els matins disponibles. La millora en l’aprenentatge de idiomes pot facilitar a molts d’aquests joves trobar feina. Un segon exemple el podem trobar a l’escola de formació d’adults, que sobreviu en espais poc adients. El nou edifici de l’Escavi seria una oportunitat per millorar la qualitat dels espais que necessiten, amb el mobiliari que precisen i amb les eines tecnològiques apropiades.

La millor manera d’ajudar a les persones en aquesta crisi econòmica, consisteix en facilitar les eines que els hi permetin millorar la seva formació. Cal fer, doncs, una reflexió sobre la finalitat a la que es destina aquest edifici i optimitzar l’ús d’aquests espais en benefici del conjunt de la població de Vilafranca.

Alba Arnabat, Josep Colomé, Àngels Gómez, Josep Mª Masachs, Xavier Raventós i Dolors Villaró. Fòrum 2015, Vilafranca del Penedès

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress