Escàndol nacional, escàndol municipal

angels_vert
Àngels Rus

Jordi Pujol, abans de que Hisenda o la Fiscalia el citin formalment, reconeix públicament que té diners a paradisos fiscals des fa 34 anys. Vergonyós. La seva fortuna es xifra ens milers de milions d’ euros. Encara avui no sabem del cert si assistirà a la Comissió del Parlament per donar explicacions. Duran i Lleida, deixa el seu càrrec a la coalició, sobtadament abans que es faci públic l’ afer del seu company polític. Mut i en segona fila. La oligarquia catalana s’ autoprotegeix, doncs mai se sap qui pot ser el següent…

La Festa Major d’aquest estiu a Sant Martí Sarroca ha passat sense pena ni glòria. El que més ressò ha tingut ha estat l’aparell de seguretat privada que envoltava el nostre alcalde i el desplegament  de mossos que cercaven el municipi. Potser amb la seva presència l’equip de govern esperava que no trobéssim a faltar totes aquelles entitats del poble que aquest any no han participat. El que sí que trobarem a faltar els martinencs/ques seran els diners que ens ha costat aquesta seguretat privada.

Però això no és l’ únic que ha succeït en aquets dies. Al passat Ple ordinari del 26 de juny l’equip de govern de Sant Martí va votar en contra de la moció presentada per Plataforma d’Afectats per la Hipoteca(PAH) que demana sancions per als immobles permanentment desocupats propietat d’entitats financeres i altres grans empreses. L’alcalde no va deixar intervenir per argumentar i explicar el contingut de la moció a cap membre de la PAH de l’Alt Penedès presents al ple. Mentrestant, en el Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès, aquesta mateixa moció va ser aprovada per unanimitat el passat mes de març.

Al  mateix Ple, es va aprovar la modificació de la plantilla del Consistori . Fins ara i fent ús de la legislació laboral, els tècnics municipals desenvolupen la seva funció mitjançant un contracte de serveis. Amb aquesta aprovació inicial, l’ objectiu de l’ equip de govern era crear dues places laborals fixes indefinides i així  incorporar els tècnics actuals  a la plantilla. Davant aquesta pretensió la CUP es va oposar a l’ aprovació i va formular al·legacions denunciant irregularitats.

Els tècnics municipals dicten informes que són preceptius en molts procediments que afecten l’ esfera pública, i per tant també al ciutadà. I precisament, perquè els seus informes incideixen en la vida dels ciutadans la legislació exigeix que tinguin la categoria de funcionaris. Categoria que en cap cas tenen els actuals tècnics municipals. Això, no deixa de ser una irregularitat, que en el nostre municipi, ve de molts anys, i que AM-CUP, en diverses ocasions, ja ha demanat a l’ Alcalde obtenint un silenci per resposta.

El fet que existeixin aquests tipus d’irregularitats al nostre municipi ja és preocupant, però que l’ quip de govern tapi una irregularitat amb una altra de més grossa ja és un escàndol. I diem escàndol, perquè l’aprovació al Ple es va produir tot i la coneixença, per part de l’equip de govern, de l’informe negatiu de secretaria que informava d’aquesta qüestió. Per tant, CIU amb la seva majoria absoluta va fer que s’aprovés l’acord sense importar-li que fos contrari a la Llei.

Ara bé, la pregunta que ens hauríem de fer és, per què no s’han creat les places durant tot aquest temps? Perquè mantenim aquest servei externalitzat, tot i la seva necessitat pel correcte funcionament de la Corporació? Doncs des d’AM-CUP considerem que la raó és política. Un tècnic amb un contracte laboral de serveis pot ser acomiadat quan l’òrgan que contracta ho considera adient, però un funcionari, no. A Sant Martí durant la darrera dècada, quants tècnics assessors hem tingut? Més de dos i de tres, i de quatre… Quins han estat els criteris que s’han tingut en compte per contractar-los? Estar vinculat al partit polític que governa, n’ha estat un? Aquestes preguntes no tindria cap sentit fer-les si l’equip de govern hagués creat les places pertinents i les hagués convocat respectant els principis d’igualtat, publicitat, mèrit i capacitat.

CiU ha reculat i ha estimat les al·legacions d’ AM-CUP que denunciaven aquestes irregularitats.

Ens donem per satisfets, ja que la convocatòria pública de les places, si es fa correctament, assegurarà l’accés en condicions d’igualtat a tota aquella persona que hi vulgui optar i impedirà que al nostre municipi es puguin donar situacions d’ enxufisme.

Una altra pregunta que ens hauríem de fer és, per què els projectes urbanístics els encarreguem a un tècnic privat si en tenim un de contractat? Estem pagant dues vegades el mateix servei?

I si parlem de pagar, la darrera sorpresa en la gestió econòmica de CiU són els més de 5.000 € que s’ha gastat per imposar una sanció de 150 a AM-CUP. Però tornem al mateix, l’ Ajuntament té assessorament jurídic facilitat per la Diputació de Barcelona, per què hem de pagar una representació jurídica privada? És que l’antiga Consellera de Governació de la Generalitat (1992-1995), Maria Eugènia Cuenca necessita diners?

Àngela Rus i Sánchez. Advocada. Militant de la CUP des 2011, regidora d’AM-CUP a Sant Martí Sarroca i consellera comarcal per la CUP-AE al CCAP.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress