Fermín Muguruza a Can Pistraus

XP_xavier grau
Xavier Grau

De la mà del jovent actiu de Can Pistraus, Fermín Muguruza va passar divendres com una exhalació pel local del carrer Unió per presentar a Vilanova i la Geltrú el seu documental No more tour. Una feinada de material enregistrat i presentat com un coet per un Muguruza que, com sempre, va xerrar amb l’auditori de manera oberta i franca exposant el seu argumentari de solidaritats i resistències. Amb el temps medidíssim, però, just per encetar el mur de grafits dels de Can Pistraus al costat de la reproducció del Guernika que decora la sala. I amb el temps massa escàs per atendre entrevistes amb la premsa local. O les ganes fluixes, vaja. L’únic detall poc elegant de la vetllada, malgrat la pressió minutaire del seu mòbil. El més agraït, la proximitat del d’Irún amb l’audiència. I el retrobament amb col.legues i amics  com la gent d’Urtica Sound  o l’ex-Todos Tus Muertos, Pablo Potenzoni, amb qui el 1994 va gravar Dale Aborigen amb premonicions com Alerta Guerrillas:

Viene la erupción, lava de justicia,
el volcán no duerme, está latente,
agua hirviente para el mate del Che
dale fuego al agua caliente
¡Alerta guerrillas!

I Muguruza, amb el ressó proper de la reivindicació de Can Vies en efervescència, va complir, però,  amb la seva fama de disciplinat i ferm amb la programació. Implacable. Seixanta minuts justos per presentar el documental rodat amb Daniel Gómez i estrenat a finals de l’any passat al In-Edit de Barcelona. Un resum filmat al detall de la gira mundial de Muguruza amb Kontrakantxa, Cinc mesos de 2013 que el va dur a fer cinquanta-cinc concerts a raig. De “Berlín al Viña Rock de Villarrobledo, de Zarautz al Kurdistan, de Sidney a Buenos Aires”. Un gira rotunda, esgotadora i compromesa per celebrar trenta anys de dedicació a la música i al combat internacionalista.

Confessa Muguruza que l’exigència d’energia ha estat de tal magnitud que no li queda esma ni per concretar quan tornarà a programar una gira ni quan tornarà de nou a l’estudi per gravar. De  moment, aboca la seva creativitat al món més calmat del còmic. Els fans dels seus directes enèrgics hauran d’esperar temps. Amb una sola excepció; s’ha compromès a tocar amb Manu Chao al concert gratuït que Los Piratas organitzen a la platja de la Zurriola de San Sebastià el proper 9 de juliol en el marc de l’Aste Nagusia. Aprofiteu l’exclusiva per agendar-vos la data, que diuen els moderns. I quan tornarà a Barcelona? Per tocar no ho sap. Per ser per aquí a veure què es cou, el proper mes de novembre. No podia esperar-se menys de l’ex-de Kortatu i Negu Gorriak. Fermín, eskerrik asko.

Xavier Grau. Periodista. Eventual regidor a l’Ajuntament de Cubelles. Publica articles a diversos mitjans de Catalunya i l’estat espanyol. Dues vegades Premi Unicef per reportatges en defensa dels drets civils i de la infància. @ GrauXavier

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress