Festival vendrellenc del deute

XP_Pere Codina

Pere Codina

Molts de nosaltres tenim molt present el fet que l’Ajuntament del Vendrell és dels més endeutats per habitant del nostre país. D’aquest fet ja n’hem parlat més d’un cop. Doncs bé, darrerament ha sortit a la llum pública una notícia que és d’allò més preocupant. Resulta que, segons les dades a 31-12-2014, el deute de l’Ajuntament del Vendrell puja 81’857 milions d’euros. Anem a veure més a fons què vol dir aquesta dada.

A l’anterior mandat es formà un equip de Govern de “salvació” municipal integrat per quatre Partits: PSC, CiU, PP, ERC; hom justificà aquest poti-poti de pacte amb l’excusa que faria front a la situació tan complicada de les finances municipals; doncs bé, aquests 4 partits “seriosos” van començar l’any 2011 amb un deute de 66’156 milions d’euros i van acabar el 2014 amb un deute de 81’857 milions d’euros., o sigui, que van augmentar el deute en un 24%. Tot un èxit.

Aquí no acaba la cosa. Resulta que el govern va confeccionar un “fabulós” Pla d’Ajust financer que ells portarien a terme i millorarien molt les finances del nostre Ajuntament. Ells en sabien molt i eren seriosos i, a més, tenien dues grans figures capaces d’ajustar-se a aquest Pla d’Ajust, en Benet i en Martí. Doncs bé, si mirem les dades veiem que d’això res de res. Estava previst que a finals de 2014 el deute de l’Ajuntament pujaria sols 73’778 milions d’euros quan, en realitat, es va tancar amb un deute de 81’857 milions d’euros, una desviació de l’11%. Com hem dit abans, tot un èxit.

Això si, durant la campanya electoral ens deien que el deute del 2014 seria inferior al de 2013 i en això tenien raó, perquè van abaixar el deute dels 82’983 Milions d’euros l’any 2013 als 81’857 milions d’euros l’any 2014. Sí, van restar 1’126 Milions d’euros, però això després de convertir el nostre municipi en un dels que més pressió fiscal per persona hi ha a Catalunya. És a dir, un altre èxit.

El més greu de tot és que ara, a l’actual mandat, ens trobem que aquests gran gestors han pactat novament i formen l’actual equip de govern: PSC, CiU i ERC tornen a portar el nostre Ajuntament. Tan sols hi falta el PP, vés a saber si d’aquí uns mesos també el convidaran a fer pinya; és allò de l’estabilitat i la necessitat d’anar junts en moments difícils: a més, és un altre partit “seriós”.

Resumint: aquells que ens han portat l’Ajuntament a endeutar-lo fins a les orelles, ara tornen a manar i ens diuen que “ara” ho faran bé; que, tranquils; que són seriosos i abaixaran de veritat el deute i, per tant, quedarà sanejat l’Ajuntament. Ens ho hem de creure? Jo, la veritat, no pas.

Pere Codina Sureda. Economista, Pre-Jubilat de La Caixa on fou Sindicalista de CC.OO. Militant de la CUP del Vendrell i membre de la Sectorial d’Economia de Som Poble.

2 total comments on this postSubmit yours
 1. Quan un fa afirmacions s’han de fer amb RIGOR i amb totes les dades, i no oferir-les de forma esbiaixada com es fa en aquest article:

  A 31-12-2011: 106,84 Mlilions € de deutes (66, 1 M. deutes amb Bancs, 31,6 deutes proveidors, 9 M. altres)

  A 31-12-2014 : 90,12 Milions € de deutes ( 81,8 M. deutes amb Bancs, 8 M. deutes proveïdors)

  El Pla d’Ajust 2012-2022 va permetre pagar les factures pendents de pagament a proveïdors que en alguns casos superaven els 400 dies. A canvi però es va incrementar en endeutament bancari, per això l’increment de 66 a 85 Milions d’Euros del 2011 al 2012.

  Per tant ,es va canviar la forma d’endeutament, però en realitat, en aquest periode 2011-14 S’HA BAIXAT L’ENDEUTAMENT global en 16,7 Milions €.

  També es diu en l’article, que no s’ha complert exactament el pla d’ajust, la raó es jurídica, ja que s’han aprovat un parell de lleis estatals en aquest temps que han permès allargar el periode de pagament dels deutes bancaris.

  En el cas com es diu a l’article que no es complis el Pla d’Ajust pot suposar l’intervenció per part de l’Estat de l’ajuntament.

  Podem discutir si es fan les coses bé o no, i si les polítiques són o no les adecuades, però el que queda clar es que la darrera legislatura s’ha posat el fre a l’increment de l’endeutament i s’ha rebaixat aquest. Per tant, com a minim s’ha posat seny a les finances municipals.

  Queden molts anys d’apretures econòmiques per tal de poder fer front a aquest endeutament però ara com a mínim el camí esta marcat, i s’haurà de seguir.

 2. Bé jo he tret les dades del Ministerio de Hacienda; clar si aquesta gent no dona les dades ja no entenc pas res.
  Mira el deute viu dels ajuntaments que publiquen i veuràs les dades.
  I jo sempre m’he referit a aquestes dades. Si en tens altres jo les desconec.
  Jo sols dic doncs que el deute viu de l’Ajuntament del Vendrell s’ha disparat malgrat aquests grans experts.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress