Ho sento, no em puc solidaritzar amb en Mas

Ermengol Gassiot

Ermengol Gassiot

Ho sento, però no puc. No puc dir que em solidaritzo amb l’Artur Mas. Ni puc, ni vull. I dic això sent plenament conscient que l’acció judicial contra ell junt amb la Irene Rigau i la Joana Ortega és una autèntica barbaritat que cal combatre. Barbaritat com moltes altres accions judicials, és ben cert, i això no treu en absolut que també l’haguem de criticar. Però per injusta que sigui, no fa ni de lluny que l’Artur Mas sigui un dels nostres. En absolut.

No em puc solidaritzar amb un cap d’un govern que sistemàticament s’ha personat com a acusació contra militants de moviments socials, sindicals i polítics de l’esquerra alternativa. Un exemple n’és la condemna de 8 persones per la manifestació davant el Parlament el juny del 2011, motivada per un recurs presentat entre d’altres pel govern que ell presidia i pel Parlament on el seu partit era majoritari. D’altres, els diversos empresonaments de companyes i companys denunciats i detinguts pels Mossos d’Esquadra després de la vaga general del 29 de març de 2012. També em vénen al cap les persones que han perdut un ull per actuacions dels Mossos d’Esquadra sota el seu govern, un govern que ha tergiversat la realitat per evitar, precisament, que es fes un mínim de justícia. En aquests casos i en el de morts a comissaria o en el moment de ser reduïts pels Mossos d’Esquadra, com els del Yassir del Vendrell o el Juan Andrés Benítez del Raval de Barcelona. I no vull oblidar tampoc les privatitzacions d’empreses i serveis públics, o la venda directa de patrimoni de la Generalitat. Ni com aquestes privatitzacions, que han omplert les butxaques d’amics del president, es correlacionen amb situacions tràgiques com la mort fa pocs mesos d’un malalt de cor a Tarragona mentre la unitat hospitalària que l’havia de tractar estava tancada per ordre governamental. O, per exemple, com els darrers anys l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques ha reduït significativament la concessió de d’incapacitats per malalties amb greus prejudicis per persones que pateixen fatiga crònica, fibromiàlgia i afeccions similars. De fet, també em ve a la memòria que alguns inspectors del Departament d’Ensenyament han amenaçat amb denúncies les escoles que, de manera activa, han mostrat la seva insubmissió a la Llei Wert.

Posats a solidaritzar-me, prefereixo fer-ho amb les desenes de milers de persones desallotjades de casa seva mentre ell ha sigut president. Moltes d’elles ho van ser amb les mesures de desnonament exprés aprovades pel Congrés de Diputats a proposta, precisament, de CiU. I també amb les persones que passen hores i hores a la cua de l’atur, víctimes dels acomiadaments agilitzats per les reformes laborals també validades pel partit de l’Artur. I amb la mainada que a Catalunya va a escola sense esmorzar, sovint fills i filles d’aturades o de treballadors/es amb salaris de misèria, estimulats també per les reformes laborals esmentades. I no cal dir que també em solidaritzo amb els treballadors acomiadats de Panrico després de mesos de lluita. Recordo com l’empresa va cobrar quantioses subvencions de la Generalitat mentre feia fora aquests treballadors. També són receptors/es de la meva solidaritat els i les treballadores públiques, docents, personal sanitari, del tercer sector. Treballadors i treballadores que, malgrat patir una forta degradació de les seves condicions laborals sota els governs d’en Mas, han seguit lluitant per la qualitat de vida de la població del nostre país. I això em fa recordar els milers de professors/es interines que van perdre la feina el setembre de 2012, amb Rigau com a consellera d’ensenyament. I també tots/es els companys d’universitat, joves la majoria, que ara estan al carrer.

Des del meu punt de vista, una cosa és la indignació i el rebuig per una acció judicial en contra del que, formalment i amb totes les limitacions que coneixem, va ser una consulta a la població de Catalunya. Aquesta indignació l’hem de vehicular en una lluita activa per transformar la realitat, una realitat de la qual actualment emanen iniciatives jurídiques com aquesta o com les que s’han emprès, a nivell de desenes o centenars, contra militants socials. Qui sap, potser en aquesta lluita em podria arribar a trobar el Mas, ni que fos puntualment. Però una altra cosa és el suport cap a l’Artur Mas, a nivell individual. Una persona de la qual no hem parat de criticar la seva acció de govern i no ens han deixat d’escandalitzar pels efectes negatius que ha tingut sobre les vides d’una part considerable de la població de Catalunya.

Suposo que si fos un liberal i em cregués la democràcia burgesa, podria arribar a justificar la idea de ser solidari amb la figura, en abstracte, del President. Com a delegat de la sobirania popular, o quelcom semblant. Però com que defenso la necessitat d’enderrocar les institucions i la legalitat que emana del sistema capitalista, tampoc no em puc sentir solidari d’aquesta manera. Prefereixo, en canvi, treballar activament per fer de la nostra una realitat diferent. Basada en la plena llibertat col·lectiva i individual, on l’explotació sigui un record del passat. I, em temo, que en l’intent ens trobarem en Mas en el bàndol oposat.

Ermengol Gassiot Ballbè. Veí de Vilobí, és arqueòleg i professor i secretari del Departament de Prehistòria de la UAB. Ha militat en diversos moviments socials. Actualment és secretari general de la CGT de Catalunya i participa activament en diverses iniciatives en defensa de la universitat pública.

46 total comments on this postSubmit yours
 1. És un punt de vista (minoritari, per cert). L’empatia no sempre és cosa fàcil, sobretot a qui li agrada el rancor. Podem discutir si les retallades van ser ideològiques o no hi havia més remei ja que no hi havia més diners (i recordem que es van incomplir cada any els límits de dèficit imposats per Madrid, vull dir que el govern va incomplir el que li era imposat per tal de fer menys retallades). Podríem discutir eternament sobre això. Però més enllà, en el fons, a mi em sembla que uses les retallades com a excusa per justificar l’odi envers els enemics. Si no hi hagués aquests arguments, en trauries d’altres. Sempre es pot buscar merda sobre tot i sobre tothom, sobretot quan aquest algú té responsabilitats. Una cosa és criticar les retallades. L’altra és utilitzar-les sistemàticament per justificar uns prejudicis previs. Ho sento, es nota massa. Sovint em sembla que no arribarem gens lluny.

  • L’Artur Mas va ełludir el diàleg quan milers de persones li vam demanar que retirés l’acusació davant dels tribunals espanyols pel cas del Parlament al 2011. Allà va fer valer la mateixa justícia espanyola que no entén de drets com el d’autodeterminació ni el de manifestació i va declarar contra mi i contra altres 19 companys catalans i ens van condemnar per protestar.

   Ell i el seu govern porten ja molts anys alimentant el sistema d’administració de justícia de l’estat espanyol. Què esperava en Mas? Que no el toqués a ell per ser amiguet? Ell, el seu govern i el seu partit ha tingut molt de temps per no fer servir lo que a l’estat espanyol es diu justícia, ara sembla que van tard. Nosaltres hem de construir un país de la solidaritat amb la gent solidaria, no amb els repressors. Gràcies, Ermengol! Seguim!

 2. Ostres Maiol, hi ha gent que no està contenta mai.
  Sí que aconseguiu coses els de dretes. Ho explica perfectament el company a seu escrit:
  Acusacions contra militants de moviments socials, sindicals i polítics de l’esquerra alternativa.

  Condemna de 8 persones per la manifestació davant el Parlament el juny del 2011

  Empresonaments de companyes i companys denunciats i detinguts pels Mossos d’Esquadra després de la vaga general del 29 de març de 2012.

  Persones que han perdut un ull per actuacions dels Mossos d’Esquadra.

  Morts a comissaria o en el moment de ser reduïts pels Mossos d’Esquadra.

  Privatitzacions d’empreses i serveis públics i la venda directa de patrimoni de la
  Generalitat, omplint butxaques amigues.

  Reducció dràstica de les incapacitats per malalties amb greus prejudicis per persones que pateixen fatiga crònica, fibromiàlgia i afeccions similars.

  Desenes de milers de persones desallotjades de casa seva mentre amb mesures exprés proposades per CiU.

  Reformes laborals que han portat a bona part de la població a l’atur en unes condicions miserables.

  Etc. Etc. Etc.

  Mai teniu prou alguns…

 3. Els que donen suport al desgraciat del Mas, ens parlen ara d’empatia? Sinó empatitzes amb la llarga llista de tragèdies socials que anomena el text, de les quals el senyor President n’és l’últim responsable directe, com pots anar donant lliçons?

  És indignant la casposa i barroera manera d’actuar de l’Estat espanyol, però per mí tant el Mas com els altres dos es podrien podrir a la presó, que s’ho tenen més que merescut.

 4. Buff ¡¡¡ Ermengol, veig que ho barreiges tot. Lamentable doncs tens un bon nivell cultural, i hauries de analitzar millor la situació.

  En Mas si el volen imputar, no és precisament per rès del que tu enumeres.
  No cal que jo et faigi aqui la llista dels “DELICTES” QUE els “PPeperos” volen imputar-li…. SENCILLAMENT PER LES URNES DEL DIA 9 NOVEMBRE 2014….. JO vaig anar a votar, noi i com jo mès d’un milliò i mitg de catalans…..
  PER TANT, jo també tinc que ésser inculpada.
  Lamentable també que et posis del cantó dels del PP., però bé es la teva el.lecció.

  PER altra banda, sòn licites les teves argumentacions però per NO votar-lo … o simplement NO VOLER QUE SIGUI EL PRESIDENT…..

  Salut.
  Norbarag

 5. Sr. Maiol, l’empatia no és cap virtut que vosté mostri amb la resta d’arguments que són ben exposats i molt greus. No es pot ningunejar la pèdua d’ulls o vides en mans del cossos de segurat, ni la labor que les plataformes ciutadanes fan en suport de persones com la Sra. Quintana, que segurament en té molt de rancor a tota la plana de govern. No som una minoria les que ens solidaritzem amb aquest rancor. Faci-ho mirar vostè sr. Maiol, si no té més arguments davant d’una carta plena de incòmodes veritats, retalli en comentaris com aquests. Fa pena.

 6. Armengol… cadascu sap fins on es vol sacrificar i que esta disposat a tragar con ral d’aconseguir la independencia.. per mi Mas es un instrument molt util ara com ara… despres ja es jubilarà… es com si t’estguesis morint de gana al bosc i no vulguesis caçar amb una escopeta per que havia esta feta servir a la guerra per matar gent… si volem la indeoendencia hem d’usar totes les eines disponibles… l’estat espanyol les usa usarà… legals o no…

 7. Muy bien Ermengol…hacen falta mas personas como tú..un abrazo

 8. De.n Benitez podrieu posar alguna fotografia sense samarreta. D.aquelles fotografies que no s.han fet publiques i que mostren un “empresari” de 100 kgs i més musculat que en Schwazenegger en la seva millor època…

 9. Ho sento Ermengol, ni comparteixo la teva demagògia ni la teva ideologia política plena de típics tòpics més propis del juràssic i la República espanyola que del segle XXI, any 2015. Tampoc m’agrada el to del teu escrit, carregat de queixes, negativitat i mal rotllo (odi?). Massa tòxic. Evidentment jo si estic amb en Mas (i la Rigau i l’Ortega). Amb els seus errors (només en fa qui governa i pren decisions), és el meu president i el que la majoria de catalans, t’agradi o no, hem votat. Vinga, salut!

 10. Felicitats a l’autor de l’article. No puc estar mes d’acord. Si el fiquen a la presó, obrire una ampolla de cava. Primer el cap de mas, despres, el de rajoy.

 11. Ermengol, crec que tens raó en els arguments, però des del meu punt de vista no en la conclusió.

  Nosaltres, els dels moviments socials, els d’esquerres, els de la classe treballadora, no som com ells. Som d’esquerres, som solidaris amb tothom qui pateix una injustícia. Som ferms en la lluita i alhora som generosos. Volem un món diferent, un país diferent, i apostem per una manera diferent de fer política, i tot això passa, entre moltes d’altres coses, per solidaritzar-nos amb aquells qui pateixen una injustícia per part de l’Estat espanyol, encara que el que facin al dia a dia estigui a les antípodes del que faríem nosaltres i molt sovint ens regiri l’estomac.

  La solidaritat, si és genuïna, no entén de fronteres ni de classes socials quan estem davant d’injustícies flagrants com aquesta. Tenim una bona oportunitat per demostrar que nosaltres no som com ells (com en Mas i CDC). Nosaltres no som del tipus de gent que deixa caure a ningú a les mans d’aquest Estat putrefacte. A ningú, sense exclusions.

  Després ja lluitarem amb totes les nostres forces per acabar políticament amb tot el que representa Mas, però amb mètodes democràtics. Volem convèncer, no vèncer a qualsevol preu. Tinguem amplitud de mires, no ens posem al seu nivell.

  Nosaltres no som com ells.

  Una abraçada sincera,

  • Molt encertat Xavier, no vull al Mas de president (per tot el comentat i més) i espero que la cup no el voti, però hem de ser diferents a ells, i per tant ens hem de solidaritzar amb el Mas per aquesta acusació i per la resta continuar denunciant-lo. Com ha dit algú masa rancúnia a l’escrit, amb això no anirem enlloc.

 12. Al margen de estar de acuerdo en todo, en parte o en nada con el contenido ideológico de fondo, la de Ermengol me parece una postura muy íntegra y coherente.

 13. No “t’encaparris” Ermengol, el Procés lo que ha vendido es que cuando seamos indepes todas esas injusticias no se producirán, aunque la mayoría que tele-dirige ese mismo cambio son los causantes de muchas de esas mismas injusticias, que cuando seamos indepes y nos libremos del yugo español todos aquellos que en convivencia con ese estado nos han oprimido dejaran de hacerlo, hay quien vive en una ilusión no venga usted a estropearla.

 14. Estic totalment en concordància amb la solidaritat que argumenta aquest article, i diria més, si volem demostrar que la força d’aquest procés és social i no institucional, que no és una decisió de Mas, si no de la gent, cal demostrar-ho canviant les cares, ara un ara una altra, i no posar el pes en una figura, que si li tallen el cap tot trontolli, quan vegin que tot és ferm sense en Mas no hi haurà marxa enrera… I tot això és tal com van les coses, la democràcia ha donat aquesta decisió a la CUP i la CUP no ha de fer una altra cosa que tirar endavant el seu programa en tant que li sigui possible, que per això els he votat!!!
  Salut força i calma amics!

 15. Són temps de guerra social, donem-li la volta a la moral i aconseguirem tombar la truita per acomodar en la política els factors més fonamentals..
  Actuem amb el cap i fugim de canallades.

 16. Em dol necesitar dir-te que considero un acte de miopia politica aguda no veure la necesitat de aprofitar els actius que tenim a l’abast. I en Mas, ens agradi o no, n’es un aglutinador a Catalunya (si, has llegit be) que quan fa unes declaracions provoca trempera a tot el sector independentista (menys la CUP, a qui crec que molt posiblement no tornaré a votar, perque no es tracta només de tenir uns principis com cal, sinó també de saber llegir el moment i tenir prou flexinilitat per adaptar-se) i per la seva projecció internacional, que no té ningú mes en l’arc de personalitats del mon independentiste..

 17. Mas es un activo imprescindible para el proceso…Por eso CDC, ERC, Homònim y ANC juntos han sumado menos que CDC y ERC solos y por separador.En fin…

 18. Estic completament d’acord amb tot el que diu aquest senyor. I també es veritat que no es pot jugar a dos bàndols però la situació política de cara a cumplir el objectiu d’independència el senyor Mas té el suport d’una important part de la societat catalana seguramente pensant igual que el senyor Gassiot. També penso que el que va fer de posar las urnes ha sigut un acte d’escoltar la societat i a més a més un important defensa de la democràcia, per tot això s’ha de seguir lluitant perquè coses com els desallotjament, retallades, injustícies socials etc siguin eradicades. El tema és compleix. Però si volem ser independents s’ha de fer pinya. Crec que el senyor Mas no hauria d’imposar-se com president de la generalitat però si no hi ha accord tot el que s’ha fet fins avui no servirà de res. Repeteixo el tema és compleix, però si més de 2 milions de persones hem pogut votar el 9N i hem arribat fins on estem ara és gràcies a la desobediència del president al moment que s’ho van prohibir per passiva i per activa (espero haver-me pogut expressar bé en català
  )

 19. Solidaritzar-se i tenir empatia amb algú que no és dels teus no és una cosa fàcil. Per això aquest sentiment es reserva a gent excepcional com ara Gandhi, Mandela o el mateix Otegi i a gent del carrer que sap perdonar.

 20. doncs poso en enllaç que com a mínim és interessant llegir-lo.
  No estic d’acord al 100% amb tot el que ha escrit, però sóc de la CUP i en algunes coses em va indentificar.
  http://zassentodalaboca.blogspot.es/1443613572/dep-independentism/

 21. l’ideologia pot més que el sentit comú, és el que es veu aqui. Empatitzar o posar-se fent costat a algú amb qui s’està fent una injustícia és lo mínim que es pot fer, o es que les injustícies només les pateixen de “Diagonal para abajo”? i per els costats començen a Sants i el Clot? Mas igual que Otegui han defensat amb valentia i amb tota la raó el que molta gent de totes les clases socials defensem i aixó és la llibertat i la pau. A vegades penso que en certs sectors els hi fa mal que Mas el “neocon” sigui qui s’ha posat al servei del poble el 2012 i per cert, el 9-N quan va dir que si la fiscalia volia un culpable ho tenien davant…només ell hi era, cap polític de cap partit es va posar de diana. Sinó us podeu solidaritzar, es que teniu un problema molt seriós.

 22. Ermengol,

  M’agradaria que tinguessis un punt d’autocritica amb l’accio dels sindicats tots aquests anys. Realment han ajudat? Es molt facil apuntar amb el dit cap a fora, pero les responsabilitats de vegades tambe son propies.

  T’ho diu un que ha viscut molt d’aprop tot aquest mon.

  Oscar.

 23. Pero jo diria que el resultat és clar. 62 vs 10. Mas president. Es tot molt maco i lícit el que dius però la GRAN majoria de catalans que han votat independència han votat a en Mas com a president. Tu hi pots estar en contra, perfecte, només faltaria, però hi ha gent que malgrat pensi com tu en totes les coses que has enumerat potser no les culpa totes directament a una persona. No parles pas dels mossos den Saura d’ICV? Perquè? Estic molt dacord amb moltes de les coses que has dit però penso que en Mas ara mateix es mes valuós dins que fora per el procés del qual l’objectiu és fer la Republica. Suposo que podrem votar cada 4 anys un cop feta, no?

  • Una anotació, Bernat. Són 62 per a que Mas sigui president (entre ells, el propi Mas) i tota la resta del Parlament que no vol que ho sigui. És a dir, 62 vs 73.

   • Et contesto l’anotació. O treus majoria absoluta o sempre “la resta” del parlament tal com va la política d’aquest pais no vol investir al president de la formació guanyadora, per norma.
    Jo he parlat de la gent que ha votat independencia. 72 diputats. 62 volen el president mas, 10 no.

 24. Muy bien escrito Ermengol. Creo que todo el mundo estaria de acuerdo con lo que dices. En estos momentos Catalunya no es Mas. Estamos en una situación ingobernable. El actual gobierno de Rajoy no puede intentar españolizar a los catalanes o no puede usar a los poderes fácticos para que vayan en contra de unas urnas o tampoco debería ponernos en contra de gallegos o madrleños o, en fin de otras personas que viven en Cataluña o fuera de ella. Seguramente podría hacer una lista más amplia de la que has hecho, para el gobierno español y no me cabria en este texto. Peró no es lo que ahora quiero decir. Para mi si que es importante Catalunya I aunque no milito en el partido de Mas, le reconozco el trabajo que ha realizado junto con su equipo de personas, para llegar donde hemos llegado. Una presencia importante en todo el mundo y un camino hacia una Cataluña libre. Ahora es el momento de querer o no la independencia de Catalunya y poco a poco invertir nuestros ahorros e impuestos en una Catalunya mejor. Como la que tu planteas. Saludos

 25. No es tracta de solidaritzar-se amb en Mas, ni amb la seva acció de govern, sinó de solidaritzar-se amb el President de Catalunya que l’han imputat per posar les urnes per consultar la opinió de la ciutadania. Prova d’això, és que la pròpia CUP està al costat del Sr. Mas en aquest assumpte, tot i i trobar-se a l’altre extrem ideològic.
  De fet, només cal veure al costat de qui et quedes, al no solidaritzar-se amb qui posa les urnes… i més quan la separació de poders a Espanya és una farsa a la vista de tothom, al ritme d’una involució democràtica sense precedents.

 26. Desprès de llegir l’article, m’he llegit els comentaris que ha deixat la gent i de veritat que em fa pena la visió tan limitada i ‘ignorant’ (sense ànim de ofendre, pero desconeixer algo i parlar-ne es ignorància) que teniu la gent d’aquest conflicte….Jo soc de Eivissa…he viscut tres anys a Madrid i tres anys a Girona. Mai ! Mai d’quest temps que he viscut en aquests llocs he vist res d’aquest odi del que tant se parla per part dels uns cap als altres…i esque la gent normal som tots iguals i a les persones a curta distància i de manera individual lo que ens agrada es ser feliços i coneixer gent i si tenen altres cultures millor, perque aixó enriqueix les nostres vides (si no t’agrada aixó ets prejuiciós o racista). Però si que es cert, que als dos llocs es dona aquesta fractura, però sabeu on? als mitjans de comunicació…vaya! quina sorpresa! Crec que la gent hauria de despertar dún cop i deixar de enfrontar-se entre ella…O em direu que cal un enemic més gran per unir-nos tots? Poder si amplieu les vostres mires…. Penseu que als espanyols els hi agrada el gobern d’Espanya? de veritat? no son masoques, a la gent normal no li agrada el ‘neo-nazisme’ aquet que s’està extenent pel món. Penseu que la opresió només es contra Catalunya? La opresió es a nivell mundial, no veieu que els neoliberals lliuremasons dominen tant Espanya com Catalunya i casi la totalitat de Europa i podriem ben dir les grans potències mundials? L’Arturet Más em fa molta gràcia cada cop que el veig per la tele, es el primer ‘Che Guevara’ de dretas que conec, jajaja. Per favor….discípul d’en Jordi Pujol….de la mateixa calanya que en Rajoi, la Merkel , l’altre i el de la moto. La Merkel es una de les discipules del judeus de B’nai B’rith, podeu buscar com respon davant els seus ‘mestres’… hi han videos a internet on declara que continuarà amb la misió que li han encomanat donant-li el càrreg de canciller d’Alemanya els seus mestres jueus en nom de la seva ordre….de la mateixa manera tots els altres….el món està en mans dels majors psicòpatas que existeixen i ens estàn destruint aquest mon tant meravellòs…El moviment aquest de Isis, es tot mentida…un métode de control més, un enemic comú per que esollim els dolents que ja coneixem davant els ‘terroristes assassins’. Segur que heu escoltat molt del apocalipsis zombie…que més zombie que una societat que dona per suposat tot lo que diuen els mitjans de comunicació, que pensa com li diuen que ha de pensar, que compra coses perque li diuen, que el seu Déu es el diner….Estem vivint la sexta gran extinció coneguda, on al segle passat, van desaparèixer la mateixa cantitat d’espècies que d’una manera natural haurien de desapareixer en 10.000 anys !!! Científicament demostrat, es la extinció més ràpida i destructiva que s’ha conegut (davant de la extinció dels dinosaures, les edats de gel…) Estem vivint el major moviment migratori de persones per motius bèlics, la major quantitat de guerras de la historia…to aixó ho podeu comprovar vosaltres mateixos, es ciència de la que us agrada i està demostrat pels cientìfics més prestigiosos del món. Ens han dit que hem de construir una societat basant-nos en la competència, des de quan tu contra jo farem més que els dos junts? algú m’ho pot explicar? Que hem de ganar-nos el dret a menjar i a tenir un lloc on viure….i milions de coses més que no tenen cap sentit o esque no ho veieu? Una raça evolucionada mai es basa en aquests principis, per molt que ens comprem iphones i merdes no som una raça evolucionada. Hi han hagut mooooltes espècies dominants a la terra abans que nosaltres, no sè per qué ens creiem tant especials, estem pendents d’un fil molt fi. Nosaltres tenim la oportunitat de donar un salt evolutiu i arribar a on cap de les altres han arribat, pero el camí es en contra direcció de on anem just ara. Per favor desperteu, la terra ho necessita.

 27. Totalment d’acord Ermengol. I com a votant de la CUP, per primer cop. No em puc solidaritzar amb en Mas.

 28. No hi estic d’acord en absolut, ho sento. En aquests moments, que estiguem dividits és el que ens faria perdre aquesta guerra. I és el que volen els del govern de Madrid. No caiguem en el parany i estiguem pel que hem d’estar. Moltes d’aquestes actuacions que comenta l’articulista no han estat “culpa” de Mas i, en tot cas, caldria jutjar-les i revisar-les una per una i analitzar-ne responsabilitats. Ara estem davant una acció concreta: un president que posa les urnes perquè el seu poble pugui manifestar-se, tal i com el poble li ha demanat, és imputat per delictes de desobediència (ha obeït una llei de dret a la consulta), malversació de fons públics (per posar urnes de cartró?, obrir col·legis i dependències de la Generalitat. Tindríem molt poca dignitat si no ens hi solidaritzéssim tots. En aquesta actuació concreta, que ens ataca a TOTS i TOTES no podem ser tan papistes, per favor!

  • Estic d acord Marga. En aquest moments s’ha de tenirr clar si es vol l’indepèndencia o no. La resta es posicionar-se en favor o en contra. Qui ha liderat fins ara el projecte d’indepència ha estat en Mas. S’hi ha jugat molt inclús que el seu partit hagi perdut vots i com a persona que hagi posat a la nostre disposició unes urnes per votar. Hagués pogut passar del tema, inclús d’amanaces a la seva persona, de tot tipus, i enlloc d’aixó m’ ha permés poder votar i dir la meva i com jo, 2 milions de persones. Evidenment que em soladiritzo amb ell, perquè la condemna es perquè he pogut votar no perque hagi gestionat el seu govern d’una o una altre forma. Aquest és un altre tema.

 29. Que hagin imputat al Molt Honorable President per haver portat a terme una consulta reivindicada és una qüestió que ens preocupa, però no per aquest motiu se l’ha de fer president i obliar els motius pels quals la CUP no estava a JxS, crec que aquesta és la reflexió d’aquest article. Deixeu de menysprear a la gent i respecteu les opinions, siusplau, i sobretot calma amics

 30. quan els nazis estaven a punt de cruspir-se la Gran Bretanya els britànics van fer pinya al voltant de l’ultradretà Churchill, martell de la classe obrera i de l’independentisme irlandès.
  Un cop assolida la victòria les eleccions van enviar a l’oposició a un estuprefacte Churchill, convençut de ser revalidat.
  Ja no calia ! …. Ja havia fet la feina concreta i ara tants sols calia agraïr-li els magnífics serveis prestats. El laborisme de Attlee va fer possible llavors que la Gran Bretanya conegués el seu millor periode de polítiques socials: “l’esperit de 1945”

 31. Jo no em solidaritzo amb en Mas. Em solidaritzo amb el President del meu país. Dec tenir unes mires més amples, o més estretes, no ho sé.

 32. Es una qüestió d’escala de valors, alguns tenen l’esglaó de d’ideologia per sobre el de l’independéncia.
  Si peta tot per no anar a l’hora com ja va passar a la guerra civil, que Mas sigui culpable o no de tota la merda que l’hi tiren serà el menor dels nostres problemes. (merda, que per cert, Espanya no ha aconseguit provar, i no serà per no intentar-ho, deuen tenir tota la CeNeI només en això)
  Si el fotessin a la presó molts estarien molt contents, però quan tragueu el cava Freixenet recordeu que seguim lligats i ben lligats a Espanya per merdes com no posar-nos d’acord.
  40 anys esperant i ara us vindrà d’una legislatura.

 33. Totalment d’acord amb l’article. En Mas i el seu partit s’ha amagat sota d’altres politics i asosiacions pero aixo no treu com son i com seran. Corruptes i amics dels seus amics. Per a CDC el poble català es un negoci que no li ha importat mai exprema.
  Els que hem votat a la CUP en una gran mesure es per la part humana i les reformes socials que volen fer.
  No volem ni el Mas ni els Puyol que volen la nostre bandera per amagar els cales que ens roben!!

 34. Jo, que no he votat mai Convergència, estic disposada a autoinculpar-me per engrossir el suport cap els que, obeint el mandat popular, van colocar les urnes perquè els catalans poguessim exercir un dret que s’ens volia furtar.

  Al mateix temps cal adreçar-se a Europa, cosa que s’està fent.

  Encara haurem de lamentar -pecat de prudència- no haver impulsat la DUI quan tocava!

 35. Totalment d’acord amb l’article. Gràcies Ermengol per fer-nos una mica de memòria…

  Per una Catalunya lliure de lladres i d’impresentables (d’allà i d’aquí) que són recolzats pels mitjans dels seus amics amb subvencions públiques, pagades gràcies les nostres butxaques.

  Lladres i còmplices NO, gràcies.

 36. Perdona Beatriz però l’enllaç aquest que has penjat en una paraula es una CACA , ni ho comparis amb el del Ermengol que es llògic i veridic encara q hi ha molts d’ esquerra que ho han fet igual o pitjor… jo per cert seguiré votan en Mas crec que es un molt bon president i fora d’ aquí el coneixen molt bé sense ell ens quedarem fotuts Visca Catalunya Lliure i desprès ja farem política de país salud a tots.

 37. Us convido a tots i a totes a viure, com a mínim, un any a l’estranger. A sortir d’aquesta bombolla en la que viviu (i que els polítics d’ambdòs bàndols han alimentat) i a conèixer altres realitats i cultures. Allà deixes de ser català i/o espanyol i t’adones de la dimensió de l’ésser humà. Els nacionalismes es dilueixen i entens que quan tornis al caliu de casa no desitges que ningú hagi estat jugant amb el concepte de nacionalitat. Tots i totes parleu de llibertat i pau i no sou conscients que amb el que s’està jugant és amb el menyspreu de les llibertats com a individus universals i creeu un conflicte atemporal. Penseu només a escala petita i, sense cap tipus d’empatia vers les realitats dels nostres veïns de la resta d’Espanya, Europa i del món, només defenseu els vostres drets que creieu que heu de defensar per haver nascut catalans. Si la sol•lució a aquests conflictes passa per erigir fronteres ja hem vegut oli, perquè acceptarem la dissolució continua i no tindrà cabuda el concepte “Estat” si algú no se sent reconegut i sent que s’estant vulnerant els seus drets i llibertats. La paraula llibertat és un ambigua, ja que comença/termina la pròpia on comencen/terminen les de la resta.

 38. Y por qué no se solidariza el Sr. Mas con los imputados por la huelga general contra la reforma laboral.
  No oigo a nadie de la derecha querer solidarizarse con los sindicalistas imputados.
  Más es lo mismo que el PP solo que se envuelve en otra bandera. Es más ellos son interdependientes. Solidarizarse con Mas es igual que hacerlo con Carromero.

 39. De vegades s’han de fer coses que no es volen per aconseguir-ne d’altres. Com en aquet cas, per molt que no ens agradi el Mas, estem davant d’una oportunitat que podem veure-la passar per davant dels nostres ulls. Un cop aconseguim la independència o finalitzi l’intent d’assolir-la, ja cadascú podra actuar de la manera que es cregui oportuna. Si posem entrabancs al procés us n’empenedireu.

 40. Val. Puc entendre-ho. Pero coi, nomes seran 18 mesos, despres podras votar qui vulguis, pero desde un pais independent. Ara toca no discutir per càrrecs. No creus?

 41. Certament no t’entenc. Acusés en Mas de mirar cap un altre cantó, o de actuar d’una certa manera, i desprès dónes suport a altres que están fent el mateix del que tu l’acuses. Jo crec que això és cambiar de criteri segons t’interessa.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress