I segueix desobeint saltant-se peatges

Jaume Recasens

El ‘No Vull Pagar’ i ‘Prou Peatges’! (I)

En els darrers dos anys i mig, cada cop que agafa el turisme de segona mà per les vies ràpides que passen pel seu Penedès històric, que són d’obligat pagament, es pregunta què pot fer per mantenir viu l’esperit reivindicatiu d’aquells mesos del 2011 i 2012 amb la campanya del No Vull Pagar i Prou Peatges a primera plana de l’actualitat. Uns temps en què als accessos als peatges, construïts trinxant el territori de vinyes a Vilafranca, Gelida o Sant Sadurní, desenes de veïnes havien plantat cara a l’ànsia recaptatòria de qui fa negoci desemesurat i abusiu amb la infrastructura de tots. Passaven sense pagar per mostrar el rebuig a un (co)pagament innecessari. En el cas de l’AP7, més de quaranta anys després amortitzada a dojo, ja costejada per l’erari públic, i també s’atansaven a la C32, de titularitat catalana!, amb pancartes, estelades, xiulets i consignes clamant contra el que entenien com a injustícia. Junt amb elles, militants d’ERC, la CUP o Solidaritat Catalana per la Independència. Les multes van sovintejar i l’administració espanyola i catalana van aliar-se per introduir canvis substancials en la normativa. L’acte de protesta va quedar en no-res: els preus van seguir pujant cada primer de l’any. Els activistes antipeatges, extorsionats econòmicament i des d’aleshores ja no es troba anant amb el seu vehicle cap d’aquelles protestes organitzades, almenys per l’AP7. Els governs espanyol i català aconseguien fer-los desistir i fa uns mesos que s’ha adonat que els agents de l’autoritat també són, ai las!, els cobradors del peatge. Sí, així li ho va etzibar amb un to xulesc i aspecte milhomes un xitxarel·lo de no més de vint-i-cinc anys que en un dels accessos li va annotar la matrícula deixant-li clar que té potestat per tirar endavant una denúncia. I així fou. Al cap d’unes setmanes, el Servei Català de Trànsit enviava al seu domicili una “notificació d’acord d’incoació d’ofici d’un expedient sancionador” per haver infringit (suposadament) el Reglament General de Circulació 153 segons el qual incomplia “la prohibició establerta en el senyal corresponent (R-200) en reprendre la marxa sense haver complert la prescripció de peatge que el senyal estableix”; motiu de la no notificació a l’acte: denúncia voluntària. Cap captura de pantalla en forma de fotografia –i menys encara de vídeo. Cap prova que corroborés aquella infracció. Cap número de placa del poli. Cap dada, de fet, de qui diantre l’havia denunciat. Sense garanties de respondre ni al·legar. Signava: el cap del Servei Territorial de Trànsit de Barcelona. 50 euros si la pagava abans d’un mes.

D’aquesta manera, sap que consta en una llista negra. Certament, aquell xaval ja l’havia amenaçat que el tenia “fitxat”. Un treballador de l’empresa concessionària amb la mateixa potesta que un poli? No ho havia llegit enlloc. El cobrador, en aquella petita conversa, ja li havia dit que s’informés més: “la llei és la llei!”

El conductor rebel, conscient del que fa una i altra vegada quan ha de passar per als accessos a l’autopista, manté fermament la seva lluita antipeatge i se’l salta. D’ençà d’aquella, ja li han arribat quatre denúncies més. Tanmateix, calcula que el preu de la desobediència, a la butxaca, no li surt pas cara. Ans al contrari. Se l’ha saltat més de tres-cents cops. Fins i tot, a València. L’ideari, però, no entén de diners. I quan sent l’alarma que es dispara en passar per alt la barrera i no aturar-se se sent cofoi. Els greuges i normatives injustes cal vèncer-les, i hi contribueix amb aquesta acció. Al cap i a la fi, s’ha annotat una petita victòria: totes les notificacions de denúncies “voluntàries” han estat pel turisme, no pas per la motocicleta de dos i mig amb què s’arrauleix un xic perquè la barrera no l’aixafi, tot mirant enrere amb el puny alçat!

Jaume Recasens i Bel, periodista

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress