I una galleda plena de femta?

Miguel Angel Gonzalez

Miguel Ángel González

Prou que ho sabem. Els mitjans de comunicació generalistes acostumen a oferir­nos cada estiu plats precuinats de fàcil elaboració que supleixen, diuen alguns, la falta de notícies d’alta volada. Ens hi podríem posar deixant molt clar que, de notícies, se’n generen durant tot l’any i bona part d’elles acostumen a ser bandejades habitualment de les entradetes dels informatius i són, si s’escau, notes a peu de pàgina, matèria insípida pel gust de la casta tertuliana.

Després dels bombardejos israelians sobre la Franja de Gaza, l’arribada d’un malalt d’ebola a la capital de l’Estat i els savis consells per combatre la calor (perquè sempre, cada estiu, són notícia les altes temperatures, les cerveses nocturnes a Sevilla, les platges del “Levante español” i el personal dels zoològics alimentant els animals amb blocs de gel que contenen peces de fruita al seu interior), els mitjans de comunicació s’han fet ressò d’una campanya viral anomenada “Ice bucket challenge”: el repte intenta captar l’atenció sobre l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), una malaltia neurodegenerativa que provoca el debilitament muscular, la pèrdua de la mobilitat en les extremitats de les persones afectades i acaba dificultant la respiració, el fet de parlar o empassar­se els aliments. Les persones que l’accepten vessen sobre els seus caps una galleda d’aigua congelada i nominen unes altres perquè en vint­i­quatre hores executin la mateixa acció tot ingressant deu euros en el compte corrent d’una entitat internacional que es dedica a la investigació i la divulgació d’aquesta malaltia. Les persones nominades que no acompleixen el repte que se’ls ha proposat resten, en teoria, obligades a pagar cent euros a la mateixa entitat. Molts famosos han acceptat participar del repte, i alguns individus anònims també s’hi han posat. Les xarxes socials en van plenes. Fins i tot, un veí de Castelló d’Empúries va pretendre ser original enregistrant el llançament de 1500 litres d’aigua des d’un hidroavió que li van acabar causant greus ferides: ell i els accidentats del “selfie” de Sitges opten al “trending topic” d’un estiu francament esperpèntic.

Entre totes i tots ho hem aconseguit. Un cop més estem parlant més de les formes que del fons; d’iniciatives impactants que amaguen únicament buidor i un cert nivell de frivolitat. Els polítics, especialment, són capaços de sumar­se a propostes d’aquest tipus perquè no deixen de ser petites càpsules que netegen la consciència; autobombo propagandístic fungible i poca coseta més. Precisament ells, que retallen en polítiques i beques d’investigació, que tanquen habitacions d’hospital durant els mesos d’estiu (que després difícilment es tornen a obrir) i allarguen el temps d’espera de les intervencions quirúrgiques. Entre galleda i galleda d’aigua congelada, mentre ens divertíem copsant les reaccions d’uns i altres en rebre una dutxa d’aigua congelada, els serveis d’urgències a Sant Camil estaven saturats i alguns malalts havien de passar la nit dormint als passadissos. Però ja fa temps que el tancament de plantes hospitalàries han deixat d’obrir els informatius i, a més, la lliga de futbol tot just acaba de començar…

Qüestió de gustos. Si hagués de triar un vídeo, escolliria un de breu (www.youtube.com/watch?v=ay9_3xXS95w) protagonitzat per Jaume Martorell, un jove estudiant d’enginyeria multimèdia de la Universitat d’Alacant que dedica part del seu temps a l’activisme defensant els drets socials públics i la millora de les polítiques lligades a la dependència. Martorell repta la consellera de sanitat de la Generalitat Valenciana, la ministra de Sanitat i el president del govern espanyol a passar 24 hores allitats o acompanyant durant tot un dia una persona dependent. Clar i alacantí. Ells, els artífexs de la destrucció de la sanitat pública, potser sí que mereixerien passar pel tràngol i rebre una galleda d’aigua congelada, bruta i tèrbia com els seus negocis i interessos: ben plena de femta.

Miguel Ángel González Ayala (Vilanova, 1977) és llicenciat història i articulista.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress