Instrumentalització partidista del Consell Comarcal del Garraf

Oscar Mendoza

Òscar Mendoza

El 17 d’octubre el president del Consell Comarcal del Garraf, Juan Luís Ruiz (PSC) va retirar les competències que fins llavors tenia delegades Bàrbara Scuderi, consellera D’ICV.

La decisió l’ha pres a petició del grup socialista, argumentant que la consellera ha trencat el pacte local i comarcal entre PSC i ICV-EUiA després de votar Anna Gabaldà (Um9-CUP) com a alcaldessa de Sant Pere de Ribes, enlloc de donar suport a Abigail Garrido (PSC) després de la dimissió del també socialista José Antonio Blanco.

No ha suposat, però, el trencament del pacte PSC i ICV-EUiA al Consell Comarcal tot i que, a dia d’avui, Bàrbara Scuderi segueix sent regidora i consellera comarcal pels ecosocialistes. Tampoc hi han hagut reaccions a la seva destitució per part del grup comarcal d’ICV-EUiA, malgrat que el PSC esgrimeix que ha tingut en compte les “declaracions públiques de desautorització” de les organitzacions polítiques ICV i EUiA.

La premsa fa referències a aquesta pretesa desautorització, com passa a la notícia del Diari de Vilanova publicada el 20 de setembre que diu que “… tot sembla apuntar que la regidora, desobeint les indicacions de la direcció nacional d’ICV i també del comitè comarcal d’EUiA, donarà el seu vot o bé al cap de llista de CIU-ViA, Emili Giralt, o a la portaveu d’Unitat Municipal 9, Anna Gavaldà.” sense citar cap membre de la direcció nacional d’ICV com a autor de cap declaració.

Curiosament, a altres municipis del Garraf, com Cubelles o Olivella, ICV ha pactat amb el PP i no ha tingut conseqüències polítiques a la institució comarcal.

A Cubelles, després de les eleccions municipals de 2011, ICV formà govern amb UC-Reagrupament i el PP. La premsa recollí també en aquest cas la desautorització de la direcció nacional d’ICV sense citar cap font. El setembre de 2012,  Unitat Cubellenca-Reagrupament és expulsada del govern, quedant ICV i el PP en minoria fins que el gener de 2013 es forma un nou govern entre ICV, PSC, CIU i Eentesa per Cubelles. A Olivella, Joaquim Mas (ICV) és alcalde amb un pacte de govern del PP.

Sorprèn que, pel PSC, hagi de tenir més conseqüències el vot favorable d’una regidora d’ICV a una alcaldessa d’Um9-CUP (grup que forma govern amb CIU-ViA, és cert), que el fet que ICV-EUiA  governi amb el PP, CIU o Reagrupament (o que el propi PSC comparteixi govern amb CIU). Val a dir, també, que tot just aquesta setmana el PSC de Sitges ha anunciat el suport a CIU per aprovar els pressupostos municipals.

Aquestes mesures del president Juan Luís Ruiz i el nomenament de càrrecs al Consell Comarcal (a sou) del PSC i ICV-EUiA una vegada han perdut responsabilitats de govern en els diferents ajuntaments de la comarca, poden ser qualificades d’instrumentalització d’una institució sobrecarregada de directius a sou i ofegada econòmicament per la manca de recursos propis i l’impagament de la Generalitat. El que fa Ruiz és servir-se del càrrec que ocupa i no posar-se al servei del mateix. Com s’explica que la destitució d’Scuderi provingui d’una petició del grup socialista i no del grup comarcal d’ICV-EUiA? Com pot ser que el PSC mantingui l’acord comarcal amb Iniciativa si aquesta formació política la manté com a regidora i consellera del seu grup? És ser municipalista utilitzar  com a excusa estratègies polítiques nacionals per condicionar les decisions que es prenen a ajuntaments i consells comarcals?

Tot això s’explica perquè el PSC instrumentalitza la institució comarcal en benefici de l’estratègia política del partit. Si algú del partit es queda sense cobrar de l’ajuntament i no te un càrrec remunerat al Parlament o a alguna altra institució, li buscaran un lloc (remunerat) a mida, al partit o al Consell Comarcal. Que han fet, sinó, amb Abigail Garrido? De cobrar de l’ajuntament, a on? A cobrar del partit? O li buscaran un càrrec al Consell aprofitant la destitució d’Scuderi? No ho sé però m’agradaria saber-ho.

El Consell Comarcal resta políticament inactiu, per la tancada d’aixeta de la Generalitat que bloqueja, per exemple, les beques dels menjadors escolars que estan posant en una situació molt difícil les famílies més necessitades i les petites empreses que presten aquest servei. La política d’habitatge és inexistent i és la societat organitzada a través de la PAH la que fa una política efectiva d’habitatge. Això per posar només dos exemples competència del Consell.

Davant d’això, l’estructura  de direcció es manté intacta, amb sous gens menyspreables, al servei del partit i els seus orfes de càrrec institucional. I res de cercar polítiques imaginatives i efectives que mitiguin l’ofec al que sotmet la Generalitat i l’Estat a les administracions locals.

Això no és vocació de servei a la ciutadania, això és instrumentalització burocràtica i partidista de les institucions.

Cita: “…la definició d’un buròcrata des del punt de vista de la seva fidelitat a la causa i al partit és aquella persona disposada a servir-se del càrrec que ocupa i no a posar-se al servei que justifica l’existència d’aquest càrrec… El buròcrata te una visió financera de la política. Allò que té, allò que va aconseguir, el càrrec del que s’ha apropiat el fa sentir-se superior a les persones del poble…Un buròcrata és una persona al que la política només l’interessa mentre mantingui el seu status quo. Si res canvia restarà al càrrec per a sempre i si quelcom canvia intentarà pujar posicions. Creu que no li pot passar res faci el que faci perquè si parla podran caure unes quantes. El buròcrata s’ho passa bé, mentre duri s’ha d’aprofitar i forrar-se per si la cosa es complica” (Jesús Borges al bloc aporrea.org).

Dada: Composició del Consell Comarcal: PSC-PM 11 membres (25,93% dels vots); CIU 10 membres (24,63% dels vots), PP 5 membres (13,07%), UM9-CUP 3 membres (9,62% dels vots) ICV-EUiA-EPM 4 membres (8,29% dels vots). Forma govern PSC-PM i ICV-EUiA-EPM 15 membres de 33 (34,22% dels vots).

Òscar Mendoza. Sant Pere de Ribes. Vaig estudiar la Diplomatura en Relacions Laborals i cursos de Postgrau en Dret del Treball i de Seguretat Social a la Universitat Pompeu Fabra. Visc a Les Roquetes i treballo a l’Administració de la Seguretat Social de Vilanova i la Geltrú. Sóc delegat sindical de CGT-CAT i milito a UM9 i a la CUP.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress