La Montse, una lluita contra la inhumanitat

Carlota Carbó
Carlota Carbó

 

Dijous 23 de gener, dia de mercat a Sant Sadurní d’Anoia, una vintena de persones ocupen Catalunya Caixa. Molta gent alenteix el pas veient que alguna cosa succeeix, una altra realitat que no es pot fingir més.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha aconseguit que moltes de les persones enganyades i estafades pels bancs s’uneixin per denunciar i demanar justícia. S’han assolit moltes victòries a través de la lluita que està tenint la PAH arreu del territori en què les situacions extremes han portat a unir a centenars d’afectades.

Tots els èxits obtinguts són gràcies a la lluita constant de moltes persones que mai s’havien imaginat estar ocupant oficines bancàries, blocs de pisos o cridant el “sí se puede” que tant els caracteritza. És d’admirar la força de totes elles, que estant passant per moments difícils i aguantant comentaris d’algunes persones que les culpabilitzen de la situació en què estant.

Sant Sadurní no és diferent, també hi ha persones afectades com la Montse, que l’any 2005 el fet de tenir més d’una feina li va permetre fer el pas i obtenir una hipoteca a Caixa Catalunya per comprar casa seva. Tot anava bé fins que a finals del 2008 li diagnostiquen un càncer amb fase avançada i amb 29 anys es va trobar que li havien de realitzar diverses operacions quirúrgiques i passar per un tractament de quimioteràpia que l’obliga a deixar les feines que mantenia.

Així doncs, es va trobar de baixa cobrant 700 euros al mes, una quantitat inferior al cost que li suposava la hipoteca. Davant la impossibilitat de pagar-la, va anar a parlar amb el director de Caixa Catalunya del municipi que “amablement” li va canviar les condicions i va passar a pagar una mensualitat més reduïda, cosa que li va permetre ocupar-se de la seva salut.

Després de la lluita personal d’haver superat el càncer, s’adona a mitjans del 2013 que les condicions que “amablement” li havia ofert el director de l’oficina de Sant Sadurní d’Anoia amagaven darrera un empitjorament molt considerable de les condicions del 2005. Es va trobar que li havien augmentat els interessos, afegit la clàusula sòl i se l’hi havia augmentat el deute a 30 mil euros més dels que ja devia al 2008.

A causa de la seva incapacitat física per treballar, actualment cobra una pensió de 900 euros, però amb la “consideració” que va tenir el director de la oficina, a dia d’avui desaparegut, hauria de pagar 1.300 euros cada mes. Això la va motivar a posar-se en contacte amb la PAH del Baix Llobregat Nord.

Actualment, ha pogut acollir-se a la Llei RDL 6/2012, que determina una baixada d’interessos a aquelles persones que tinguin unes característiques especials. Aquesta nova llei permetrà a la Montse viure amb la seva pensió i a casa seva sense por de perdre-la durant els pròxims 5 anys. Ara, doncs, el que li queda és lluitar per unes condicions favorables més enllà d’aquests 5 anys i denunciar les clàusules abusives i estafes que tant ella com molts altres han patit, en aquest cas, per part de Catalunya Caixa.

Sense perdre l’energia i la esperança, només queda continuar amb la lluita contra aquells éssers que poca consciència tenen i poc d’humanitat els queda.

Carlota Carbó. Santsadurninenca de 24 anys. Estudiant d’arquitectura tècnica per la UPC i d’educació social per la UOC. Militant de la CUP i membre del Casal Popular el Carràs.

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress