Privatització de la seguretat pública

XP_Pere Codina

Pere Codina

Fa uns dies parlàvem de la privatització de les Caixes d’Estalvis, avui parlarem d’una privatització encara més problemàtica, la Seguretat Pública.

Hom ha conegut l’ofensiva de la Dreta Estatal PP i les Dretes Nacionals, PNB i CiU per incrementar competències de les empreses de seguretat privada, equiparant gairebé les seves actuacions a les de les polícies “oficials”. Així podran identificar i “retenir” a “pressumptes delinqüents, i ja es parla de cedir a aquestes empreses funcions com la vigilancia de l’exterior de les presons. No sabem si seguint aquestes passes s’arribarà a “fitxar” empreses de seguretat privades com a controladors de l’ordre en cas de manifestacions; us imagineu els antiavalots formats per “segurates”?

Darrerament al nostre país han passat fets greus on s’han vist involucrades les polícies “oficials”. Recordem els casos de la pèrdua d’ulls degut a les pilotes de goma, els pressumptes maltractaments d’un periodista a la Comisaria dels Mossos del Raval, la mort d’una persona per la intervenció dels Mossos també al Raval, la mort d’una persona a la comisaria del Vendrell i la mort d’una altra persona el C.I.E. de Zona Franca. Si tot això ha passat amb actuacions de la policía “oficial”, que no pot passar en cas que aquestes funcions passin a mans de policíes privades? Hom ha de tenir present que en teoria les persones que formen part de la policía han passat uns exàmens, una formació, uns tests psicològics, etc., en canvi en el cas de les polícies privades les persones que en formen part poden ser-ho sense tantes exigències. Si a cops les polícies “oficials” es veuen involucrades en casos irregulars, que no pot passar amb les polícies “privades”? Crec que la resposta és evident.

Hi ha un altre element que cal precisar. En el cas de les actuacions presumptament irregulars de les polícies “oficials” poden demanar-se responsabilitats polítiques als dirigents polítics que ocupen els càrrecs de Interior. Ara bé en el cas de irregularitats comeses per persones d’empreses privades de seguretat, qui és el responsable? A qui es pot demanar responsabilitats polítiques? Es perd el control dels representants de la ciutadania a les Institucions envers els responsables polítics de Interior.

Una darrera reflexió
Aquesta moda ultralliberal de privatitzar-ho tot, ens pot portar a privatitzar en un futur les forces armades?. Potser el poder no ens vol tornar a portar a situacions laborals, socials, econòmiques, etc. del segle XIX. Potser ens vol portar més enrera i arribar fins segles abans on els Senyors Feudals tenien exèrcit propi, ara potser arribarem a tenir exèrcits propis de cada Multinacional, o sigui els nous Seyors Feudals. És a dir o parem els peus a aquestes polítiques privatitzadores, o qui sap on ens poden arribar a portar; potser fins i tots a l’época dels castells.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress