La privatització de les Caixes d’Estalvi

XP_Pere Codina

Pere Codina

Darrerament el sistema financer de l’Estat Espanyol està d’actualitat, que si el cost del seu rescat, que si les jubilacions dels seus dirigents són escandaloses, que si no donen crèdit a les empreses, etc. . Però hi ha un tema que a mi em preocupa molt i del qual no se’n parla massa; l’Estafa que ha significat la seva privatització.

Anem a pams. Als anys setanta dels segle passat les Caixes d’Estalvi suposaven aproximadament el 33% del sistema financer, de l’Estat Espanyol, però poc a poc van anar guanyant quota de mercat, arribant pocs anys abans de la crisi a controlar més del 50% del sistema financer. És a dir les Caixes havien fet el “sorprasso” als Bancs.

Hem de tenir en compte que evidentment les Caixes no eren ni unes ONG ni les “germanetes de la caritat”, però si que eren unes Entitats semi-públiques que amb la seva activitat generaven certes ventatges per a la societat, sobre tot en comparació dels Bancs privats. El fet de no tenir accionistes a qui repartir beneficis feia que una part dels seus beneficis revertissin a la societat. En primer lloc als seus treballadors i treballadores que gaudien d’unes condicions laborals molt millors que els seus companys i companyes de la Banca. En segon lloc l’Obra Social, el fet que una part important dels seus beneficis anessin a activitats Socials revertia al conjunt de la societat. En tercer lloc el seu no repartiment de dividens als accionistes provocava que, el seu afany de guanyar diners no fos tan gran com en el cas dels Bancs i per tant els seus clients, sobre tot els més modestos, tenien un tracte millor que en el cas de la banca, per això es parlava de l’estalvi popular.

Aquesta situació era inaceptable per la gran banca privada i durant molts anys va lluitar aferrissadament per fer-les desaperèixer i així apoderar-se totalment del sector financer, però no ho aconseguia. Però va venir la crisi i llavors va arribar la seva oportunitat i la va aprofitar. Quan cap allà el 2003, 2004 ja es veia venir que la bombolla immobiliària acabaria malament, els governs de torn i sobretot el Banc d’Espanya en comptes de demanar a les Caixes que possessin fre a la seva esbojarrada exposició al “totxo”; les van animar a que seguissin per aquell camí equivocat; ells es podien penjar les medalles de l’España va bien. Ara bé quan cap allà el 2006 tothom veia que el sector inmobiliari petaria, el Banc d’Espanya va seguir sense aconsellar a les Caixes que deixessin de fer el ruc.

Per quina raó va actuar així el Banc d’Espanya?. Jo crec que en connivència amb la gran banca i els Governs de torn va deixar que les Caixes s’estevellesin i així després del col.lapse del 2008 aquestes entitats van entrar en greu crisi. I aquí va venir la gran jugada mestre, l’única manera de “salvar-les” va ser fer-les convertir en Bancs o bé vendre-les als Bancs. És a dir en pocs anys quasi totes les Caixes d’Estalvi van desaparèixer i la quota de mercat que controlaven va passar a mans de la Banca Privada. Bingo la Banca sempre guanya. Ara ja controlen la major part del sistema financer. Han eliminat unes entitats semi-públiques que els hi feien nosa i ara tot el camp és per la Banca Privada.

Visca el Neo-Liberalisme, els governs de torn i el Banc d’Espanys han aconseguit privatitzar més d’un 50% del sistema financer, fent-lo passar d’unes entitas semi-públiques a unes de totalment privades. Això si, aquests Bancs són tots sistèmics i per tant en cas de dificultats se’ls ha d’ajudar amb els impostos de tots, augmentat l’endeutament públic; no fos cas que fessin fallida. Però la història de les ajudes a la Banca ja és un altre tema, del qual ja se’n parla més, però de l’estafa que ha significat la privatització del sistema financer s’està amagant.

Pere Codina Sureda. Economista i pre-jubilat de La Caixa, sindicalista de CC.OO. a La caixa des de l’any 1977. Actualment militant a la CUP del Vendrell. Nascut a Barcelona el 1954 i veí del municipi del Vendrell. Pare de dos fills, un d’ells en Pere dels 3delvendrellabsolucio.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress