L’altra cara dels Jocs Europeus Baku 2015

Alfons Pérez

Alfons Pérez

La primera edició dels Jocs Europeus es celebra a Baku, capital d’Azerbaidjan, del 12 al 28 de juny. A més del repte competitiu pels atletes els esdeveniments d’aquest tipus promouen valors com la solidaritat, la convivència, el diàleg i un llarg etcètera. Aleshores sorgeix el dubte: per què es celebren a l’Azerbaidjan?
La República d’Azerbaidjan ha estat governada per una mateixa família des l’any 1991, els Aliyev. El pare Heydar Aliyev, antic membre de la KGB, va dirigir el pais fins la seva mort amb mà de ferro i amb nodrides comptes personals derivades de la venda de gas i petroli. El seu fill, Ilham Aliyev, el va succeir a l’octubre de 2003 amb el 77% dels vots, en unes eleccions fraudulentes denunciades pels observadors internacionals. L’any 2009 va suprimir de la constitució la limitació a la reelecció i va limitar la llibertat de premsa. Amb un sou de president de 200mil € anuals va aconseguir la compra de 9 mansions a Dubai valorades en més de 40 milions[1]. Per això i per multitud d’altres miracles de pans i peixos, va ser considerat corrupte de l’any 2012 per Transparència Internacional[2]

Malauradament, els Jocs de Baku són una altra maniobra del règim per netejar la seva imatge. A la coneguda corrupció s’ha de sumar la inacabable llista de periodistes, advocats, artistes i qualsevol opositor, que han estat empressonats. A saber, els més recents, Intigam Aliyev, 7,5 anys, Rasul Jafarov, 6,5 anys, els dos per evasió fiscal; Leyla Yunus acusada d’espionatge per Armènia i amb un càrrec que pot arribar a la cadena perpètua, i Khadiya Ismayilova, que espera també sentència. Tots ells, càrrecs fabricats pel règim.

El món de l’esport ha de ser crític. Ja ho van ser els atletes que van aixecar el puny de guant negre a Mèxic ’68 pels drets civils dels afroamericans. O el petó de les guanyadores del 4×400 al mundial d’atletisme de Moscú 2013, per denunciar la perseccucio del col·lectiu gay a Rússia. L’esport ha de conservar els valors dels quals és garant, promovent el joc net i, a Baku, sent solidari amb els represaliats a l’Azerbaidjan.

Alfons Pérez

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress