L’AN arxiva la denúncia contra el ple d’Igualada per la moció de suport a la Declaració de Ruptura

Resolució d'arxivament de la denúncia contra la moció que va aprovar el ple d'Igualada del passat mes de desembre (imatge de fons) de suport a la declaració de ruptura del Parlament de Catalunya

Resolució d’arxivament de la denúncia contra la moció que va aprovar el ple d’Igualada del passat mes de desembre (imatge de fons) de suport a la declaració de ruptura del Parlament de Catalunya

IGUALADA | REDACCIÓ.

El Ministeri Fiscal demanava l’obertura de diligències per un possible delicte de sedició, que podria comportar fins a 15 anys de presó. El jutge Fernando Andreu considera que els fets denunciats no són constitutius d’infracció penal. A la sentència hi ha un error i en diverses ocasions es refereix a Premià de Dalt.

El magistrat-jutge del Jutjat Central d’Instrucció núm.4 de l’Audiència Nacional, Fernando Andreu Merelles, ha decidit arxivar amb data 12 de febrer la denúncia contra la moció que va aprovar el 17 de novembre passat el ple d’Igualada de suport a la Declaració de Ruptura del Parlament de Catalunya.

Recordem que el 10 de desembre va arribar a l’Ajuntament d’Igualada un requeriment per part del Tribunal Constitucional demanant informació sobre l’aprovació de la moció. Aquest requeriment ha derivat en una petició d’obertura de diligències per un possible delicte de sedició, que podria comportar fins a 15 anys de presó. Però finalment l’Audiència Nacional ha resolt que no hi ha motius per tirar endavant la causa: “Acordo l’arxivament de les presents diligències prèvies, en no ser els fets denunciats constitutius d’infracció penal”.

De totes maneres, el jutge Fernando Andreu avisa que es pot interposar recurs de forma en cinc dies i afegeix que “la present resolució en absolut afecta futures conductes constitutives d’actes executius o de desenvolupament d’aquests que es poguessin fer dins de la la dinàmica empresa del que s’ha denominat ‘procés de desconnexió de l’Estat'”.

La moció en qüestió es va aprovar amb els vots favorables de CiU, ERC i CUP, l’abstenció de Decideix Igualada i els vots en contra de Socialistes d’Igualada i PP.

Un dels fets que crida l’atenció és que en alguns punts de la sentència es refereix a l’Ajuntament de Premià de Dalt, enlloc d’Igualada. Aquesta errada s’explica perquè Igualada no és l’únic consistori que va aprovar la moció, i possiblement el jutge ha copiat la mateixa resolució que va dictaminar en el cas de Premià de Dalt.

Primera pàgina de l'auto on parla per error tant de l'Ajuntament d'Igualada com de Premià de Dalt

Primera pàgina de l’auto on parla per error tant de l’Ajuntament d’Igualada com de Premià de Dalt

Sentència d’arxivament

Malgrat que en la sentència d’arxivament el magistrat reconeix que “són inqüestionables les encertades consideracions que fa el Ministeri Fiscal al seu escrit” on demana que s’obrin diligències per aclarir si hi ha delicte, es remet al Codi Penal i a la jurisprudència per decidir que no es tiri endavant la causa judicial.

En concret, aclareix que “l’article 544 del Codi Penal, respecte al delicte de sedició exigeix un alçament públic i tumultuari per impedir, per la força o fora de les vies legals, l’aplicació de les Lleis o a qualsevol autoritat el legítim exercici de les seves funcions o compliment d’acords”. A més, afegeix que “el contingut de la moció que ens ocupa tampoc assoleix la consideració de conspiració, incitació o provocació per la comissió d’un delicte de sedició, és a dir, d’un acte preparatori punible, ja que es troba absent de la totalitat dels elements exposats”.

Un altre dels arguments que exposa és que “el fet que s’hagués adoptat no de manera aïllada, sinó emmarcada dins d’una estratègia planificada, […] no comporta en si mateixa un concert previ per la comissió d’un delicte de sedició o rebel·lió, necessari per la concurrència de la conspiració”. I també considera que cal tenir en compte que la moció no concreta “actes de naturalesa sediciosa, com hagués sigut, per exemple, la crida als ciutadans d’un determinat municipi a desobeir i incomplir la legalitat constitucional i els acords i resolucions administratives i judicials de tot tipus”.

Així que conclou que “no es pot parlar en aquest moment d’actes de conspiració, incitació o provocació al delicte de sedició per part dels regidors de l’Ajuntament de Premià de Dalí [sic] que van aprovar aquesta moció” i que “la moció de l’Ajuntament de Premià de Dalt [sic] no té en aquest precís moment cap tipus d’encaix penal tal i com està configurada”.

I acaba argumentant que “d’aquesta declaració d’adhesió o suport no en deriva cap conseqüència jurídica, ja que hi ha absència de competències dels citats ajuntaments per desenvolupar acte d’execució que puguin posar en marxa els mecanismes per executar la declaració d’intencions continguda a la resolució parlamentària”.

Els arguments del Ministeri Fiscal

El Ministeri Fiscal demanava que es practiquessin “les diligències precises per determinar si aquests fets poden revestir el caràcter de delicte i, en cas afirmatiu, si es poden exigir responsabilitats penals a persones concretes”. I argumenta que “si es determina que la resolució I/XI del Parlament de Catalunya obeeix a una estratègia planificada i concertada amb el propòsit de generar una situació de context d’incompliment generalitzat de la legalitat constitucional que permeti la consecució de la independència al marge de les vies legals, les mocions aprovades podrien adquirir rellevància penal i tenir encaix jurídic amb actes preparatoris -no executius- d’un possible delicte de sedició”.

Com que la fiscalia considera que la moció “se suma a un acte de radical insubmissió a la Constitució i, per tant, infractora dels articles 1.1 i 9.1 CE” i com que són desenes els ajuntaments que també han aprovat la moció, assegura que “aquesta actuació concertada i planificada pot situar-nos davant dels perfils d’un context sediciós” i “converteix en ineludible l’obertura d’una investigació”.

 

> Sentència d’arxivament del cas:Auto Ajuntamento d’Igualada

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress