Les retallades a educació que ha anunciat el Govern, són culpa de no aprovar els pressupostos?

Meritxell Ruiz, consellera d'Educació. És militant de CDC.

Meritxell Ruiz, consellera d’Educació. Forma part de CDC.

PENEDÈS | REDACCIÓ [COL·LABORACIÓ XARXA PENEDÈS / L’ACCENT].

La Conselleria de Meritxell Ruiz culpa indirectament la CUP de les retallades que acaba d’anunciar en personal. Algunes de les decisions que imputa a la no aprovació dels pressupostos estaven decidides i publicades prèviament al ple on es van tombar els comptes. La resta de reduccions es podrien cobrir amb altres partides.

El Departament d’Ensenyament de la Generalitat (encapçalat per Meritxell Ruiz, CDC) ha convocat reunions d’urgència aquesta setmana amb els directors dels centres de primària de les comarques penedesenques i d’arreu de Catalunya. El motiu: explicar que de cara al curs que ve hi haurà retallades en personal.

Xarxa Penedès hem pogut parlar amb diverses persones que han assistit a aquestes reunions al Penedès i expliquen que el Departament ha remarcat que les retallades són per culpa de no haver pogut aprovar els pressupostos de la Generalitat i els ha demanat amb insistència que transmetessin aquestes raons a les plantilles. Aquestes persones s’han posat en contacte amb Xarxa Penedès perquè consideren “escandaloses” les argumentacions del Departament. Totes elles volen guardar l’anonimat per no patir represàlies.

Pel que ha pogut saber Xarxa Penedès, a les reunions els representants de la Conselleria han assegurat que per culpa de no aprovar els pressupostos no es podrà aplicar la reducció de dues hores de la jornada laboral dels professionals més grans de 55 anys (cosa a què s’havien compromès), ni contractar 350 persones per suplir-los, ni tampoc es podrà renovar el contracte de diversos centenars d’educadors de reforç i d’escoles amb necessitats especials (la xifra donada pel Departament a les reunions varia entre 300 i 800 segons la font).

Però és cert que el motiu d’aquestes retallades cal imputar-lo al fet que no s’hagin aprovat els comptes del govern (i, de retruc, culpabilitzar la CUP, com ha insinuat el Departament a les reunions)?

Desmuntant les falsedats que està dient el Departament de Meritxell Ruiz (CDC)

N’hem parlat amb el grup d’educació de la CUP, a qui el Departament a les reunions està imputant la responsabilitat d’aquestes reduccions de personal. Des de la CUP troben molt ofensiu aquesta actitud del Departament de Meritxell Ruiz i el primer que recorden és que “CDC ha retallat des de l’inici de la ‘crisi’ 5.000 milions d’euros”, i imputar als pressupostos actuals les noves retallades no s’ajusta a la realitat.

D’entrada, la Conselleria està dient que no pot reduir dues hores setmanals la jornada als majors de 55 anys perquè no es van aprovar pressupostos i que això impedirà contractar 350 docents més. Però aquesta decisió té data anterior al ple dels pressupostos: la resolució apareix al DOGC amb data 3 de juny, però el ple es va celebrar el 8 de juny.

A més, des de la CUP denuncien que la Conselleria d’Ensenyament va prendre altres decisions durant el mes de maig que ara està imputant al fet de no tenir els comptes aprovats. En concret: no pagar el mes de juliol al personal substitut o no convocar oposicions de FP, de primària ni de secundària (simplement es “reserven unes possibles 300” places per a FP el proper any).

Per què no hi ha diners?

Sobre les conseqüències de no haver aprovat els comptes que proposava el govern, des de la CUP alerten que “Junts pel Sí sap que, encara que s’hagués passat el tràmit de les esmenes a la totalitat, els pressupostos no entrarien en vigor l’1 de setembre; i això vol dir que no els podria utilitzar per incrementar la inversió com diu; en resum: o bé ens enganyava abans o bé ho vol fer ara”.

A més, recorden diverses actuacions de Junts pel Sí al Parlament que han impedit augmentar els ingressos que s’haurien pogut destinar a educació: “CDC va vetar que la llei de pressupostos inclogués una pujada d’impostos a les rendes altes que hauria permès afrontar la reversió de les retallades de manera real; i Junts pel Sí va votar, juntament amb el PP, en contra de la modificació de l’impost de successions un 5%, fet que hauria comportat 400 milions d’euros més de recaptació”. I afegeixen una dada rellevant: han quedat pendents 800 milions d’euros de romanent de la partida destinada a pagar interessos del deute, que si la Generalitat vol pot utilitzar per partides socials.

Amb tots aquests diners no hi hauria hagut problema per augmentar la partida d’Ensenyament i contractar tot el personal necessari. I finalment recorden que “Junts pel Sí i el PP van votar favorablement a mantenir els concerts a les escoles d’elit que segreguen per sexe i que reben uns 25 milions d’euros anuals”.

 

4 total comments on this postSubmit yours
 1. Que la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya no et vengui la moto

  Junts pel Sí ha decidit castigar a la població catalana després de no poder aprovar els pressupostos. Cal recordar que Junts pel Sí no va poder convèncer cap grup parlamentari per a retirar l’esmena a la totalitat. De la mateixa manera, CDC ha retallat des de l’inici de la “crisi” 5.000 milions d’euros i ara es nega a destinar a partides socials els 800 milions d’euros que la reducció d’interessos del deute deixen a la tresoreria de la Generalitat de Catalunya.

  Actuacions de la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya d’aquest mes de maig, previ a qualsevol decisió sobre els pressupostos:

  No pagar el mes de juliol al personal substitut.
  Denegar la reducció de jornada lectiva als docents majors de 55 anys, fet que impedeix la incorporació de 350 docents.
  No es convoquen oposicions de FP ni de primària ni de secundària. Simplement es “reserven unes possibles 300” places per a FP a l’any proper I fa 6 anys a primària i 5 a secundària que no hi ha oferta pública de feina. Es mostra un submissió completa Montoro.

  [Recordar que Junts pel Sí i el PP van votar favorablement a mantenir els concerts a les escoles d’èlit que segreguen per sexe i que reben uns 25 milions d’euros anuals. És a dir, es podrien construir 5 o 6 escoles més cada any i així eliminar els barracots]

  Pel que fa als pressupostos:

  Junts pel Sí sap que encara que s’hagués passat el tràmit de les esmenes a la totalitat els pressupostos, no entrarien en vigor l’1 de setembre. Això vol dir que no els podria utilitzar per incrementar la inversió com diu. En resum: o bé ens enganyava abans o bé ho vol fer ara.
  CDC va vetar que la llei de pressupostos inclogués una pujada d’impostos a les rendes altes que hagués permès afrontar la reversió de les retallades de manera real.
  Junts pel Sì va votar, juntament amb el PP, en contra de la modificació de l’impost de successions un 5%, fet que hauria comportat 400 milions d’euros de recaptació.
  Ara el govern planteja no renovar els contractes a 300 educadors i educadores, que estaven contractades des de l’any passat.

  I una dada rellevant que cal conèixer perquè no ens venguin la moto: no existeix cap llei que impedeixi utilitzar els 800 milions d’euros de romanent de la partida destinada a pagar interessos del deute. Aquest podria ser perfectament utilitzat per a partides socials només usant el que s’anomena “modificació de crèdit” a la partida d’educació no només no és necessari retallar sinó que es pot ampliar.

  Com a CUP-CC tenim clares les maneres de prioritzar la despesa social. A tall d’exemple podem parlar de les beques menjador i les substitucions de docents:

  80 milions d’euros per cobrir les 300.000 beques menjador necessàries per a no deixar l’alumnat en situació d’exclusió. Això significaria passar dels 40 milions d’euros actuals als 120 milions. Es triplicarien beques al 100% i com a mínim tot l’alumnat en risc d’exclusió, gaudiria d’un àpat al dia. Això, sense comptar que traient a les multinacionals dels menjadors i utlitzant aliments de proximitat es podria reduir el cost mitjà del plat. Aprofitem per dir que la CUP-CC planteja l’alimentació universal i que la mesura anteriorment esmentada es plantejava per a aquests pressupostos.
  Cobrir les baixes des del primer dia i pagar el juliol al personal que treballi més de 6 mesos a l’any. 40 milions d’euros que podrien sortir pràcticament del romanent de 36 milions d’euros del pressupost d’educació (és a dir, la diferència entre el pressupostat i l’executat) i 4 milions d’euros més de la reducció d’interessos del FLA. Junts pel Sí es va negar, desobeïnt el Parlament de Catalunya a treure els concerts a les escoles de l’Opus Dei; potser perquè la consellera Mertixell Ruiz va estudiar a una d’elles i hi té vincle.

  Per tant, amb només 84 milions d’euros dels 800 – que segons els seus propis comptes hi ha de romanent – tot l’alumnat amb necessitats farien com a mínim un àpat al dia i cap estudiant quedaria sense mestres. A més, la llei de pressupostos i el reglament parlamentari permet incrementar les partides qualificades com necessitats bàsiques.

  Un tema que ha passat per alt a la majoria de mitjans de comunicació – públics i privats – és que el proppassat 18 de maig, Junts pel Sí i el PP van vetar debatre la ILP per un nou sistema educatiu català que plantejava elevar la despesa en educació al 6% del PIB. Actualment, Catalunya està a un 2’04%, un dels percentatges més baixos de l’Estat espanyol.

  I per acabar toca preguntar en veu alta:

  Per què els partits que governen i van prometre en campanya electoral no aplicar la LOMCE i van votar que no l’aplicarien amb la declaració del 9N ho estan fent?
  Per què no s’inclou la bressol com a etapa educativa, passant així a dependre dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya?
  Per què no es prioritza la universitat pública i es reverteix la pujada tarifària del 66% en els darrers anys?
  Per què tot i el mandat popular d’esdevenir una República i de desobeir l’Estat espanyol es continua acceptant el saqueig del dèficit fiscal, el del pagament del deute il·legítim i la irracionalitat del 0,7% de dèficit fiscal?

  Davant les falses afirmacions que des de la Conselleria d’Ensenyament aquests dies estant arribant a tots els centres públics de Catalunya: llums i taquígrafs. Que la Conselleria d’Ensenyament no et vengui la moto, l’educació pública del nostre poble no s’ho mereix.

  • Treure els diners de l’impost de successions? Si home!!!esteu de guassa o que? L’impost de successions no es paga enlloc d’Espanya. Nomes em faltaria. La veritat es que heu deixat predre mil milions d’Euros i que no veu voler estar a la mesa per elaborar els pressupostos. Aquesta és la veritat.
   No se que preteneu, pero veig que vosaltres no ens porteu per bon cami i que amb vosaltres no aconseguirem la independencia. Decepcionada i sense feina.
   Xarxa penedès super partidista i amb gens de rigor. Que vol dir que no volen donar la cara els que estaven a la reunió? Vinga va….com els vostres empats….
   Quina tristesa havia confiat amb vosaltres i només poseu pals a les rodes i canvieu els adjectius per les terminacions femenines. Gràcies, però el llenguatge el canviem les persones no els polítics.
   Em sento enganyada per les vostres paraules i els vostres gestos.
   Realment voleu la independència o sou uns infiltrats del govern central per dinamitar la il.lusió i la perseverància de les persones que lluitem per viure, pel nostre país i per un món millor?

 2. Jxs son mercenaris de CDC, burgesia que s ha apuntat a l independentisme per jugar amb totes les cartes. Les retallades ja havien sortit abans de la discussió dels pressupostos. Són mentiders i hipòcrites.

 3. Malauradament, estic totalment d’acord amb l’Anna, Trista i decebuda per l’actuació de la CUP. Pals a les rodes cap al camí de la independència. No esteu a l’alçada del que ens demana el moment com a país, Quina tristor…

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress