Lleis que no s’apliquen

Laia-Santís_vert
Laia Santís

El passat dimarts dia 26, al ple municipal de l’Ajuntament de Vilafranca, aprovàvem una moció presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya, en suport a la Llei Catalana 11/2014 per garantir els drets del col·lectiu LGTBI i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia al nostre país, i com a CUP vam demanar encapçalar. Ho vam fer per perquè la subscrivíem plenament tot i tenir crítiques al procediment d’aplicació de la llei esmentada.

En primer lloc cal recordar que Vilafranca, arran d’una moció que vam presentar la CUP l’any 2003, va ser declarat “municipi per la Diversitat Sexual i Contra l’Homofòbia i la Transfòbia”, sembla important remarcar-ho de nou ara que, malgrat tot, seguim treballant en la mateixa línia.

Des de la CUP de Vilafranca vam donar ple recolzament a la llei, no obstant això, pensem que és una llei que no es va difondre gaire en el moment en què va aprovar-se i per això ens sembla interessant revisar-la i veure’n les mancances.

Com deia, és una molt bona llei, però encara no s’ha aplicat tot i que fa més de 18 mesos que va ser aprovada. Durant el 2015, l’Observatori contra l’homofòbia va registrar 112 denúncies, però la Generalitat encara no ha sancionat ningú. D’això es queixen les entitats i col·lectius, de que encara no s’hagi desplegat. Nosaltres ens posem al seu costat i ho reivindiquem, perquè és des dels carrers que hem de fer nostres els drets a través de les reivindicacions i les movilitzacions. Tot i així, i en aquest cas, entenem que també són les administracions qui han de lluitar contra la discriminació, promovent la igualtat i l’atenció integral i continuada de totes les persones del col·lectiu LGTBI, i és l’administració qui ha d’aplicar polítiques transversals en aquesta matèria, des de tots els àmbits possibles.

Hem de recordar que el passat mes de desembre l’Alan va treure’s la vida davant la pressió social que rebia en el seu entorn quotidià. Això només és una evidencia més de que vivim en una societat que encara no està preparada per acceptar i respectar la diversitat sexual.

La consolidació dels drets de les persones LGTBI requereix continuar la tasca ciutadana, cultural i política de treballar per la igualtat, l’acceptació, el respecte i la sensibilització de les diferents realitats i de totes les persones sigui quina sigui a seva orientació sexual.

Per això la CUP, al ple municipal, vam demanar el clar compromís polític per implementar la llei, perquè no n’hi ha prou amb que estigui aprovada, sinó que cal intervenció davant les diferents denúncies i que s’apliquin les sancions pertinents.

Serà així com aconseguirem un país obert i democràtic, basat en la igualtat i el respecte i on es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat, protegint el col·lectiu LGTBI enfront la “discriminació per sexe i tot això” com va dir el regidor del PP de manera insultant, i implementant la llei.

Celebrem, doncs, que la moció fos aprovada i tenim l’esperança que ara que ERC forma part del govern de la Generalitat, garanteixin el compliment de la llei més enllà de la moció que van presentar.

Laia Santís. Vilafranca del Penedès. Educadora social, treballa en el món Educatiu. Militant de l’Esquerra Independentista des dels 15 anys, i actualment regidora de la CUP a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress