Malfia i encertaràs

jordi nortes

Jordi Nortes

Fa temps que em volta pel cap la idea que potser ens han marcat un gol per tot l´escaire. Durant tot el procés hem anat criticant però a la vegada acceptant una sèrie de rebaixes i ambigüitats que al final ens hem fet nostres. Quan el Mas es va voler posar al capdavant del moviment independentista aquell ja llunyà 11-S del 2012, tothom hi va veure claríssimament un interès partidista. I ho va pagar perdent molts vots. Tot i això, CiU va continuar amb el “puta and ramoneta style”, dient el que la població volia escoltar i alhora suavitzant les reivindicacions. Varen començar a parlar del dret a decidir com un eufemisme per no parlar d’independència. El referèndum va passar a ser una consulta. Moltes ens vam enfadar, però vam acabar assumint-ho. Com també va passar quan van convertir una pregunta senzilla amb una resposta clara -sí o no- en un examen tipus test per complaure a tots aquells navarros, durans i herreras que volien frenar el procés. Ens vàrem emprenyar molt, però ho vàrem tornar a acceptar. I que me’n dieu de quan en Mas va trair a la societat obeint la prohibició de la consulta per part de l’Estat Espanyol, i rebaixant-la al nivell d’una simple enquesta, per molt macro que sigui. Totes vam tornar a queixar-nos i un altre cop ens vam empassar l’orgull i vam votar -perdó, vam ser enquestats- massivament. Després de tantes amenaces, a l´hora de la veritat, l’Estat va deixar fer la consulta. A l’últim moment, en Mas s’envalenteix i “assumeix” tota la responsabilitat, mentre que ens arriben notícies de reunions secretes entre en Joan Rigol i el ppsoe. Curiós, no?

Ara començo a témer que tot això estava més que calculat. Penso que busquen convertir en Mas en un pseudo-màrtir aprofitant la ineptitud i la ceguesa del pp. I després vindrà el següent pas: Aglutinar a tot el país el seu voltant per guanyar unes eleccions. Avui mateix ho ha anunciat. Vol una candidatura amb un sol punt: la independència. De canviar les polítiques neoliberals, ni parlar-ne. Una candidatura quasi unitària -només qui vulgui, només faltaria- que el porti a dalt de l’altar del catalanisme. Potser no serà ell, ja ho ha deixat entreveure, però segur que serà algú que defensarà els mateixos interessos. Un cop guanyades les eleccions, no tinc clar si buscaran un nou pacte fiscal -opció improbable amb el pp, però no tant amb el psoe o podemos- o assolir la independència i perpetuar-se en el poder. Qualsevol de les dues opcions serien desastroses. Jo com a anarquista, veig la independència de Catalunya com una oportunitat única de poder canviar totes les coses que no rutllen, que no són poques. Una oportunitat per defensar l’ensenyament i la sanitat pública, per trencar amb la dictadura del capitalisme, per experimentar la democràcia real, la directa, l’assembleària. Una oportunitat per construir una societat millor, sense lladres que ens governin ni lleis fetes per oprimir al poble, una societat com la que somniaven les nostres àvies quan van lluitar contra el feixisme. No vull la seva Catalunya esquarterada i venuda a preu de saldo, la de la Caixa, la del tres per cent -o més-, la dels abusos policials. No vull canviar-ho tot per no canviar res.

Ara som en un moment crític. Encara no hem guanyat res. És més, ho podem perdre tot. Si no estem totes atentes i preparades per lluitar, tinc molt clar que ens la fotran. Convergència és especialista a fer equilibris per continuar dominant el país i de pas enriquint als seus amics. En tenim un clar exemple amb la pinça que fan aquests dies amb el psc a la comissió sobre la corrupció, amb les paraules d’en Puig sobre que faran el Bcnworld sí o sí, o la seva postura sobre el Ttpi -Tractat de lliure comerç-. De fet, manant i remenant, sobretot remenant, tenen més de trenta anys d’experiència.

Jordi Nortes i Farguell. Obrer, llibertari i lletraferit. Treballa a una cooperativa vitivinícola del Penedès. Ha estat militant de diversos moviments socials des de l’adolescència. Actualment és el president del CPI “el Carràs” de Sant Sadurní d’Anoia.

1 comentari en aquesta notíciaSubmit yours
  1. Ho has dit de manera directa i clara. Hi estic totalment d’acord i penso que hem de ser valents en aixecar el teló i mostrar clarament el teatre de tot plegat.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress