Municipalització és sobirania

Raimon Ràfols
Raimon Ràfols

Municipalització dels serveis públics: avancem cap a la sobirania

Ara que ens trobem immersos en el debat sobre la sobirania política d’un tros del país, convé també tenir present que la independència no comença ni acaba a dependre d’un o altre parlament o en el reconeixement internacional de la nostra manera de ser i existir. El camí cap a la plena sobirania passa també necessàriament per l’empoderament de la gent, per posar-la a l’epicentre de les decisions quotidianes que afecten la vida en comú. A portar la democràcia, la sobirania popular, a tots els racons.

Encara que sembli difícil, des de l’Ajuntament de Vilanova podem fer molt per avançar cap a la independència de la nostra gent, i un d’aquests passos és posar sota control popular, públic, ciutadà, els principals serveis que prestem: des de les guarderies i les ludoteques a la consergeria o la neteja d’edificis municipals, passant pels autobusos urbans, la neteja dels carrers o la recollida de la brossa. Actualment, la immensa majoria d’aquests serveis estan contractats a empreses externes; els serveis més significatius a nivell pressupostari, sovint a grans multinacionals com Sacyr, FCC o filials creades a l’ús. I aquí és on perdem independència cada dia que passa, perquè les decisions sobre la qualitat del servei o els drets dels treballadors i les treballadores no es decideixen a Vilanova i la Geltrú sinó a Barcelona, Madrid o Berlín.

Amb la municipalització dels serveis públics, no només guanyem en control democràtic i garanties públiques, sinó que anul·lem intermediaris, millorem la qualitat i, un aspecte vital en els temps que corren, estalviem econòmicament. Estalviem perquè no hem de pagar l’IVA ni el benefici industrial que cobren les empreses pel sol fet d’explotar el servei. Municipalització és sinònim de més control democràtic, millor atenció a la ciutadania, garantia dels drets laborals i estalvi econòmic.

Tots aquests avantatges no resten exempts de dificultats pràctiques, atès que hem de ser àgils com a Ajuntament a l’hora de gestionar, hem de superar situacions inicials complexes, parlar i arribar a acords amb els representants dels treballadors, assumir el deute que sovint arrosseguem amb les empreses que ara presten el servei o buscar espais on poder ubicar-hi treballadors, maquinària o infraestructures. Cal voluntat, no defallir i trobar solucions en benefici de la comunitat, la qualitat del servei i la hisenda municipal.

Cada cop que hem de renovar un contracte o afrontar una pròrroga d’un servei públic hem d’estar preparats. Ens calen estudis seriosos, concrets i exhaustius que posin totes les variables sobre la taula; llavors veurem clarament que no hi perdem res a municipalitzar els serveis, tot al contrari. Hi guanyarem, i molt.

Els serveis públics bàsics, com la sanitat o l’educació, no són un negoci i estem convençudes que des de l’esfera pública hem de ser capaces de gestionar millor els serveis a la ciutadania i tractar els vilanovins i vilanovines com a ciutadans i no com a usuaris. No demanem la lluna, només gestionar públicament els serveis bàsics que nosaltres mateixos prestem com a Ajuntament.

Raimon Ràfols Florenciano. Vilanoví de la collita del 84 amb il·lusions de descobrir i transformar el món i les consciències.

1 comentari en aquesta notíciaSubmit yours
  1. Sense voler estirar més el braç que la màniga, un dels serveis bàsics que caldria controlar i que ara està en mans privades és la xarxa local de distribució d’energia elèctrica. Hi ha motius per pensar que en els propers 5 o 10 anys es comercialitzaran sistemes eficaços de producció d’energia elèctrica solar a petita escala, casolans, a preus competitius i hi ha motius per a pensar que l’oligopoli d’UNESA no donarà facilitat per a què aquests sistemes de producció d’energia siguin una realitat i ho faran amb lleis, com ja estan fent ara, i impedint l’us de les seves xarxes. Anem-hi pensant.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress