Municipals 2015: l’alternativa política popular

Quim Arrufat

Quim Arrufat

Les eleccions europees han inaugurat precipitadament un any polític on previsiblement es mouran força coses. Ja era hora. 6 anys després de l’inici d’aquesta crisi feta estafa, i 4 anys després de la sentència contra l’Estatut, per posar dues dates, semblava que en aquesta país només el carrer tenia les coses clares. El curs que va de la consulta a les municipals serà un curs clau per a traduir els anhels populars de llibertat i justícia en alteracions institucionals substantives. Esperem que siguin preludi de cavis polítics reals i no pas un temut Gattopardo: que tot canvii perquè res no canviï. Depèn de nosaltres. En sentit ampli.

L’Onze de Setembre, la convocatòria de la consulta, la seva probable il·legalització, la resposta popular i l’acatament o no de la il·legalització és un temps i una agenda determinant per al futur del país. Sense desobediència institucional i pressió popular, difícilment guanyarem el dret a decidir ni la independència. La ratificació o impugnació de la gestió que s’hagi fet o pogut fer es votarà probablement a les urnes en unes eleccions anticipades (dites plebiscitàries), o bé directament en unes eleccions municipals que seran també plebiscitàries en diverses direccions.  La consulta, les probables eleccions anticipades al Parlament i les municipals seran els tres temps polítics clau d’aquest proper curs.

Per als que hem militat i treballat activament en els municipis, al carrer i a la institució, les eleccions municipals són una oportunitat de construcció, reforç i validació dels espais unitaris de treball polític, social i cultural que conformen el variat espectre del municipalisme popular al nostre país. Candidatures que comparteixen programes de transformació social i radicalització democràtica, però que sobretot comparteixen una pràctica política de treball assembleari i en xarxa, fortament arrelat en les lluites i necessitats locals. Una aposta, la municipalista, feta els darrers anys de forma compartida per les Candidatures d’Unitat Popular, les Candidatures Alternatives del Vallès i molts moviments socials de ciutats, pobles i barris, que han entès l’espai local, la identificació concreta amb el territori i la seva gent, el marc més operatiu i legítim de començar a canviar les coses des de baix.

Però a més el 2015 aquesta cita electoral serà, com hem dit, multiplebscitària de tantes qüestions com estan en joc a la nostra societat. Ho seran de la consulta, celebrada o no, ho seran de la gestió de la crisi i ho seran de la validesa del repertori de partits tradicionals que pugnen per mantenir l’ordre de les coses.

És un fet que la societat ha bullit els darrers anys i bull a diari sortint al carrer i mostrant unes ganes inèdites de prendre la paraula i participar, sovint en detriment dels privilegis i l’ordre de la minoria que de facto ens governa. Per tant, cal que des de l’experiència pràctica del municipalisme popular existent al país sumem esforços amb moviments socials i polítics per construir amb fonaments un marc de proposta i treball que permeti que el 2015 des de pobles i ciutats es construeixi una alternativa política popular, democràtica i des de baix.

Tenim encara un any per reunir totes les experiències acumulades els darrers anys, extreure’n el millor coneixement, actualitzar-lo d’acord amb les necessitats socials, polítiques i democràtiques del moment actual i oferir-lo com a proposta de treball polític per convertir les eleccions municipals de 2015 en una petita gran revolució social i democràtica dels de baix.

Quim Arrufat Ibáñez. Exregidor de Vilanova i la Geltrú i diputat de la CUP-AE al Parlament de Catalunya.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress