Parlem dels impostos

XP_Pere-Codina_vert

Pere Codina

Aquests darrers dies el PP ens està amenaçant amb la reestructuració de la fiscalitat a l’Estat espanyol. I dic amenaçant ja que, coneixent la seva ideologia, estic convençut que aquesta nova fiscalitat no serà gens beneficiosa per les classes populars. Per entendre una mica millor per on pot anar aquesta amenaça, mirem una mica com funcionen els sistemes fiscals.

En principi la fiscalitat hauria de servir fonamentalment per:

  • Recaptar impostos per fer les inversions de l’Estat (obres públiques), mantenir l’estat del benestar i pagar les despeses de l’administració (funcionaris, policies, polítics, etc.).
  • Redistribuir la renda, és allò de: “qui sigui més ric que pagui més”.
  • Incentivar o desincentivar certs sectors econòmics augmentant o disminuint la seva fiscalitat (impost sobre el tabac, per exemple).

Tipus d’impostos

Els impostos que posa l’administració es poden dividir en dos gran grups:

  • Impostos directes. Aquells que graven les persones físiques i jurídiques (empreses), en funció d’allò que guanyen (Impost de la Renda i Impost sobre Beneficis Empresarials) o en funció d’allò que tenen (IBI, Impost sobre el Patrimoni). Hi ha força consens que aquests impostos són socialment més justos, ja que gravar en funció d’allò que es guanya o es té, aplicant trams progressius segons els imports, porta, si es fa bé, a que qui més guanya o qui més posseeix, pagui proporcionalment més. Amb aquests tipus d’impostos es pot redistribuir una mica la riquesa i per tant fer la societat més igualitària.
  • Impostos indirectes. Aquells que graven a les persones físiques i jurídiques en funció d’allò que consumeixen (IVA, Impost sobre els Carburants, Impost sobre Begudes Alcohòliques). Aquests tipus d’impostos tenen dues característiques: són socialment més injustos, ja que es paguen sense cap discriminació de la renda o patrimoni de la persona que el paga (l’IVA d’una bombeta el paga igual tant el ric com el pobre) i poden servir per afavorir uns sectors econòmics (si vols incentivar el consum del tabac pots baixar el seu impost, i si el vols desincentivar el puges).

Què farà el PP

Tot fa suposar que augmentarà els impostos indirectes; passarà molts productes i serveis de l’IVA superreduït (4%) i de l’IVA reduït (10%) a l’IVA general (21%), i disminuirà els impostos directes, abaixant la càrrega tributària de les rendes més altes i abaixant els impostos sobre els beneficis empresarials.

És a dir, en uns moments en què la crisi, o estafa econòmica, està castigant les capes més desfavorides de la població, a sobre vol portar a terme una “revolució” fiscal per castigar-les encara més i beneficiar les capes més afavorides de la població. O sigui, totalment injust.

Un darrer comentari: serà interessant la postura de la nostrada dreta de CiU. No seria estrany que entrés a negociar-ho i, per un plat de llenties “autonòmic,” es posicionés a favor seu. La dreta és la dreta, sigui catalana o espanyola.

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress