Participaquè ciutadana?

jordi nortes

Jordi Nortes

L’altre dia vaig assistir a un ple de l’Ajuntament de Sant Sadurní, on es votava una moció de la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca sobre la ILP d’habitatge. I el que vaig presenciar em va sorprendre desagradablement.

No sé si passa a tot arreu, però a Sant Sadurní no està permès que algú fora del consistori pugui presentar una moció. Tot i que existeix un reglament de participació ciutadana, força ambigu per cert, el reglament orgànic municipal deixa clar que només poden presentar mocions l’alcalde, la comissió de govern, la junta de portaveus, els portaveus municipals o un mínim de tres regidors.

Per aquest motiu, la PAH es va veure obligada a demanar als diferents partits amb representació municipal que la presentessin. Finalment va fer-ho el PSC. Potser xoca que sigui el mateix partit de la senyora Chacón, la culpable de la llei de desnonaments exprés. Però seria millor que la defensés CiU o ERC, els culpables de les retallades a Catalunya? Del PP suposo que no cal fer cap comentari. Algú dirà que això és un poble i que els representants locals no tenen que estar d’acord amb les decisions dels alts càrrecs. Potser sí. O potser no, però això ja és una altra qüestió. O més fàcil hagués estat que l’haguessin pogut presentar elles mateixes, que és el que realment volien.

Trobo molt greu que una persona o entitat de la vila no pugui presentar una moció, i que es vegi obligat a fer-ho a través d’un partit. Es veu que d’això en diuen democràcia.

Però encara em va disgustar més que tampoc no van poder intervenir al ple. Vaig sentir ràbia quan el regidor del PP es dirigia a les companyes de la PAH i podia fer el seu discurs demagog, però elles, les i els realment afectats per aquesta gran injustícia, no poguessin obrir la boca. Està clar que el concepte de participació ciutadana per a ells no té cap valor.

Una altra cosa que em va indignar va ser el poc respecte amb el qual es va tractar a les persones de la PAH . És veritat que la moció es va presentar amb poc temps, però calia fer-les esperar tres hores i obligar-les a empassar-se tot el ple? La gent potser tenia altres afers per atendre. No costava gaire haver estat una mica més flexible i haver tractat aquest tema en un dels primers punts de l’ordre del dia. Donava la sensació que esperaven que la gent es cansés i marxés.
També trobo molt criticable l’actitud de tots els grups municipals. Vaig assistir a un espectacle esperpèntic, on fins-i-tot un regidor de CiU se’n fotia del públic, i sobretot dels de la PAH. On en el moment de presentar-se la moció, es dedicaren a tirar-se els plats pel cap. On es notava que el ple era retransmès en directe per la ràdio i que volien aprofitar els seus minuts per fer campanya. Vaig escoltar a tots els partits interessar-se molt per la moció. El problema és que a fins aquell moment CAP d’aquests partits havia fet res ni tan sols per saber quants desnonaments hi ha hagut a la vila aquests últims anys. Vaja, que han demostrat un interès espectacular.

No pot ser que la participació ciutadana es limiti a un debat a l’any, i que a la resta se’ns silenciï. Des del meu punt de vista, amb el format actual dels plens, es menysté a la població. Potser per habitual ho troben normal, però queda clar quin concepte de democràcia defensen, alguns per activa i altres per passiva: tot per el poble, però sense el poble. És a dir, despotisme il·lustrat 2.0.

Quins partits hi ha presents al consistori? CiU, PSC, ERC i PP.

Per cert, sabeu com va anar? Evidentment, es va aprovar per unanimitat. Que diferent hagués estat si no hi haguessin eleccions d’aquí un mes, oi?

Jordi Nortes i Farguell. Obrer, llibertari i lletraferit. Treballa a una cooperativa vitivinícola del Penedès. Ha estat militant de diversos moviments socials des de l’adolescència. Actualment és el president del CPI “el Carràs” de Sant Sadurní d’Anoia.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress