Pensamiento Navarro

Maiol Roger

Maiol Roger

El naixement de Xarxa Penedès és una gran noticia per les ànimes ben informades d’aquestes comarques, orfes d’un periodisme plural que expliqui la realitat del territori des d’un punt de vista crític. Les escasses opcions en paper són insuficients per cobrir aquest espai, i aniran a menys. Internet es menja els diaris obsolets, i qui vulgui sobreviure s’ha de reinventar: les noticies del dia anterior són com comprar peix un dilluns: mai serà fresc.

Això passa amb Internet com abans havia passat amb la democràcia. Qui se’n recorda d’El Pensamiento Navarro? Un diari carlí que va durar 84 anys, fins el 1981, i del qual només ens queda un oxímoron que va néixer perquè trobar-hi alguna forma intel·lectual als seus articles era un accident impensable. Com si Telecinco es digués ‘Análisis Crítica del Discurso’, per entendre’ns. El Pensamiento Navarro, franquista quan tots s’havien canviat la jaqueta,  va morir per no saber-se adaptar als temps

A Catalunya, si busquem una barreja entre El Pensamiento Navarro i l’obsolescència trobaríem el PSC. Un partit que era transversal que va directe a ocupar un lloc a la vitrina dels objectes irrellevants, al costat del fax, el cassette, o el reproductor de VHS. I tot guiats per un líder que ha aconseguit un impossible: enfonsar més un partit que ja havia tocat fons.

Aquesta setmana els socialistes ja han deixat clar que no recolzaran la consulta el 2014, que el referèndum no se celebrarà i que tot és culpa d’Artur Mas i d’Oriol Junqueras, que enganyen al poble. Això ho diuen els que fins ara només defensen un model anomenat ‘el dret a decidir si et deixen’ (una consulta legal i acordada que recorda a la transició, una democràcia si et deixen els franquistes), i que si han intentat defensar un referèndum a la seva manera era per dissimular que la política els ha passat pel davant.

El drama del PSC no és només que la seva direcció vagi més perduda que José Maria Aznar en un concert de Fermín Muguruza. El problema és que la solució sembla impossible. Segons l’última enquesta del CEO, perd gairebé el mateix percentatge cap a ERC que cap a Ciutadans. I sense prendre un rumb clar cap al neocatalanisme demòcrata o l’espanyolisme de la cridòria, es queden allà al mig, proposant el federalisme que mai ningú s’ha cregut.  En un poble que vol eines per canviar-ho tot, el PSC ens ofereix El Pensamiento Navarro.

Maiol Roger, Vilanova i la Geltrú, 1986. Em vaig voler fer periodista per entrar gratis al camp del Barça, després de comprovar que les meves habilitats futbolístiques eren pitjors que el xató de Sitges. Després em vaig enganxar a la política, quan encara parlàvem d’un artefacte anomenat Estatut. Intento explicar què passa des d’El País i, puntualment, a El Món a Rac1. 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress