Per què una nova publicació?

Conrad Rovira

Conrad Rovira

L’enorme quantitat d’informació al nostre abast, molt per sobre de les nostres possibilitats d’assimilació, es considera en molts àmbits un problema. Hi ha qui fins i tot ho consideren una patologia col·lectiva i li han donat un nom terrible: ”intoxicació”.

La qüestió de fons no és l’excés d’informació, la qüestió de fons és qui emet informació i qui la rep. La qüestió de fons és el control de la informació.

Quan Guttemberg va construir la primera impremta ho va fer amb la intenció de facilitar la còpia de llibres. Fins al moment els llibres es copiaven a mà i aquesta tasca es feia, típicament, als monestirs. La màquina de Guttemberg va representar una important millora en el que ara en diríem “productivitat”, una millora de productivitat tant important que la màquina es va estendre ràpidament per tot Europa. Sembla ser que a Barcelona ja n’hi havia una en funcionament vint-i-cinc anys després de la posada en marxa de la primera, a la ciutat de Metz cap allà l’any 1450.

La revolució, però, no va venir d’un simple augment de productivitat, la revolució va venir d’un efecte lateral difícilment predictible a priori. Resulta que als monestirs no només copiaven els llibres, als monestirs, i d’aquí la seva importància, és decidia què es copiava i què no es copiava. L’Església decidia quina informació arribava a mans de les classes dominants, les úniques que sabien llegir. L’Església controlava la informació.

La impremta representa la destrucció d’aquest monopoli i el pas del control de la informació dels monestirs a les ciutats, de l’Església a l’aristocràcia i a la burgesia i així ha estat, durant cinc-cents cinquanta anys. A les impremtes s’hi van afegir les emissores de ràdio i la televisió però el model de control de la informació es mantenia.

Internet representa el pas del control de la informació de les ciutats a les cases i dels grups empresarials i polítics als individus i aquest fet representa un canvi de model importantíssim sense el que no s’explica res del que avui en dia, i en molts àmbits, està passant.

Una nova publicació? una publicació més? I tant que si. Que la informació que circula per Internet no és tant rigorosa ni tant contrastada com la tradicional? Segur que si, però el conjunt és més difícil de manipular que en el model anterior i, per tant, el conjunt reflecteix de forma més ajustada la realitat.

Per acabar, ressaltar un altre aspecte important derivat de la generalització d’Internet: la multiplicació, per molt, del nombre de “plomes”. El fet d’escriure obliga a reflexionar i estimula el debat. Reflexió i debat a dojo són importants per a fer avançar el sistema polític més exigent amb el ciutadà: la democràcia.

Conrad Rovira Pascual, Vilanova i la Geltrú 1955. Enginyer Industrial. Propietari del seu lloc de treball. Mai et deixis manar per algú que consideris és un imbècil.

2 total comments on this postSubmit yours
  1. Totalment d acord. Però l excés d informació ens cau com una llosa que inmovlitza. Més aviat que tard hem d aprendre a seleccionar amb rigor.

  2. Crec que la informació és bona, ens toca a nosaltres contrastar-la per quedar-nos amb la més veraç .

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress