Pobresa energètica a Vilafranca

Xavi_Navarro_vert

Xavi Navarro

Una de les conseqüències de la crisi i que menys es coneix és la pobresa energètica.

S’entén per pobresa energètica la dificultat per mantenir l’habitatge en unes condicions adequades de temperatura. Aquesta incapacitat es manifesta sobretot durant els mesos més freds.

Pensem per un moment què passaria a la nostra llar si no poguéssim fer servir la llum o el gas quan ho necessitem.

Aproximadament el 10% dels habitatges del país pateixen pobresa energètica (aquestes dades depenen molt del clima i de l’estat de l’habitatge). Si extrapolem aquestes dades a Vilafranca, ens trobem que hi ha 1.500 habitatges i les seves famílies que durant els mesos d’hivern passen fred.

Què podem fer? El consum d’energia està gravat amb el 21% d’IVA. Si l’energia per a l’àmbit domèstic tingués la consideració de producte de primera necessitat (paga 4% d’IVA), l’estalvi anual arribaria al 14%.

Els beneficis de les empreses subministradores d’electricitat i gas l’any 2012 van ser de 11.861 milions €. Si tenim en compte que els diners necessaris per a solucionar la pobresa energètica a l’Estat espanyol està valorat en 237 milions € a l’any, no seria lògic pensar que les empreses podrien dedicar menys del 2% dels seus beneficis a solucionar el problema?

En l’àmbit municipal?

Els ajuntaments no tenen capacitat econòmica per assumir el cost de la pobresa energètica, tot i que actualment, l’ajuntament paga algunes factures a famílies en situació de pobresa extrema (l’any 2014 va dedicar 20.000€ del pressupost en aquest concepte), però hi ha altres accions que des de l’ajuntament es poden impulsar:

  • Taula contra la pobresa energètica constituïda per entitats (Càritas, Creu Roja, PAH) i els serveis socials, que ajudessin a identificar famílies que pateixen pobresa energètica.
  • Oficina d’Assessorament i acompanyament. Es calcula que més del 50% de les famílies afectades per la pobresa energètica no saben que poden demanar el bo social energètic.
  • Realitzar mesures d’urgència als habitatges, que redueixin el consum energètic (bombetes de baix consum, tarifes nocturnes, electrodomèstics eficients energèticament)
  • Rehabilitació energètica dels habitatges. L’estalvi energètic pot arribar fins al 75% de la factura i es poden utilitzar plans d’ocupació subvencionats amb fons europeus. Aquesta acció serviria per generar ocupació a persones en atur.

 

Xavi Navarro. Militant de la CUP des del 2004 i regidor des del 2007. Activista de la PAH. Professional de màrqueting online i soci de Polièdric. A mi m’agrada reivindicar el valor de ser empresari. Som pocs, però hi ha alguns que tenim clar que l’empresa és un objecte per a arribar a objectius comuns i iguals. Vaig començar la militància política a l’any 1982 -a les hores només podies ser del PSAN, IPC o CSPC i vaig optar per CSPC-. I la vaig reprendre l’any 2004 a Vilafranca il·lusionat amb el projecte d’unitat popular que significa la CUP.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress