Prou violències masclistes. Per una societat sense patriarcat

Laia-Santís_vert
Laia Santís

Com tots i totes sabeu, un any més s’acosta el 25 de novembre, dia Internacional de lluita contra les violències masclistes, i un any més sortirem al carrer per reivindicar i dir prou a la violència que s’exerceix cap a les dones cada dia, els 365 dies de l’any. La violència masclista és una realitat política molt crua, i malauradament la situació actual segueix apuntant cap a aquesta direcció. Aquest novembre ja podem comptabilitzar més del 90 dones assassinades a l’estat espanyol, una situació dramàtica que qüestiona els fonaments de la nostra democràcia incapaç de garantir el dret de les dones a viure lliures de violència.

Les violències masclistes són un problema estructural d’origen sociocultural; el trobem a l’escola, al treball, al carrer, als mitjans de comunicació, dins de les nostres llars… i per tant, és necessari un canvi de mentalitat i de conducta per eradicar-lo, com deia, cada dia de l’any. La violència física suposa la màxima expressió de la violència masclista, però no és més que la punta de l’iceberg d’una piràmide de diferents formes d’opressió. A sota, tota una sèrie de diferents mecanismes de les violències, que prenen un caràcter més subtil i invisible, ens coaccionen dia a dia.

Les violències vers les dones, en el seu sentit més ampli, són una estratègia clau del sistema capitalista per mantenir el control sobre les dones. El desmantellament de drets que està significant la crisi econòmica, les polítiques d’austeritat i les retallades impliquen un retrocés en la llibertat i l’autonomia econòmica de les dones. Aquests danys estan precaritzant les nostres vides i situen l’horitzó de l’eradicació de la violència masclista més lluny encara. Lamentablement, el 70% de les denúncies per violència masclista queden sense cap ordre de protecció als Països Catalans. I més lamentablement, són els centenars de dones que dia a dia pateixen aquestes violències sense oportunitat de denunciar-ho enlloc.

Fent visible constantment el rebuig cap a aquesta situació alarmant podrem eradicar la violència i l’Ajuntament, com a institució propera al poble, tenim una gran responsabilitat en això. No podem girar l’esquena a les violències que succeeixen al nostre poble i al nostre país. Cal fer saber als agressors el rebuig i la condemna absoluta de totes les expressions de violència masclista, també de les més subtils i simbòliques.

Perquè cal emetre un contundent missatge dient que no hi ha impunitat davant els feminicidis, la CUP de Vilafranca presentem una moció al proper ple municipal, el dia 17 de Novembre, amb la voluntat de sensibilitzar la població i, alhora, rebutjar qualsevol forma d’expressió de violència masclista.

En la moció que presentem, demanem que es pengi una pancarta a la façana de l’Ajuntament amb el lema ‘Prou violències masclistes. Per una societat sense patriarcat’, per tal de donar visibilitat al problema i contribuir a la sensibilització de la població. Entenem que cal posar fre a aquesta situació alarmant que enlloc de decréixer, i de manera intolerant, va a l’alça. Per això creiem important visibilitzar, des d’altres espais com és la institució, el compromís estable i perseverant, com a administració pública. Un compromís que ha d’impulsar la necessària transformació dels valors socials i implementar les mesures i dotació de recursos que permetin combatre la xacra de la violència envers les dones a través de polítiques actives de lluita contra el masclisme i contra el sistema patriarcal.

Per tot això, seguirem dient ben alt i clar que no volem cap més dona assassinada, que no volem cap més víctima del patriarcat!

Cap nou país serà possible sense les dones! Ens volem vives!

Laia Santís Martí és regidora de la CUP de Vilafranca del Penedès. 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress