Riuada blava

enric_feliu_vert

Enric Feliu Blanch

Aquest darrer cap de setmana una riuada ha inundat Barcelona. La Plataforma en Defensa de l’Ebre va assolir la major manifestació dels darrers mesos, venint a la capital des de les Terres de l’Ebre i portant activistes de totes les conques hidrogràfiques catalanes així com de València i Aragó, que pateix un política tardofranquista pantanista pròpia del segle passat.

“L’aigua és vida i no una mercaderia” cridàvem tots plegats. La reducció del cabal mínim de l’Ebre establerta pel Govern de Madrid  permetrà a les diferents comunitats de regants crear bancs d’aigua amb els recursos hídrics sobrants de les seves quotes que no siguin utilitzades. En el cas català, de ben segur que  hi hauran sobrants importants, i que de ben segur procediran a la seva “comercialització”. Ens  és fàcil imaginar que es crearà una bombolla especulativa de l’aigua. Parlem en molts municipis de remunicpalitzar serveis com l’aigua, un bé comú indispensable per a la vida, i en canvi opten per privatitzar-ne el consum.

Però també sota el Pla hidrològic s’amaga, tèrbolament, un disseny de territori  pervers. Si el delta desapareix, s’esfumarà el principal recurs turístic de les Terres de l’Ebre, un exemple d’un turisme de desenvolupament sostenible i no massiu que contrasta amb el model impulsat a molts punts de la costa. Qui pagarà per anar a aquestes comarques? Anirem a un nova migració de la població activa cap a altres centres econòmics, despoblant-se el territori.

I això sense parlar dels efectes sobre la salut de les persones. El medi ambient es configura com un determinant de la salut. La falta d’aigua potable és un dels elements que disminueixen exponencialment l’esperança de vida de les persones. Sense aigua no hi vida, sense vida no hi ha res. Només el desert.

L’esperança per a  aturar el Pla resideix ara en una Europa mercantilista, privatitzadora i neoliberal, que aparta la vista de les platges mediterànies plenes de cadàvers, però que malgrat tot això intenta ser respectuosa amb el medi ambient.

Podem confiar-hi?

Enric Feliu Blanch. Marea Blanca de Sanitat

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress