Setmana Santa, legionaris i Badajoz

Oscar Mendoza
Òscar Mendoza

La meva consciència social va despertar quan tenia uns deu anys. Era Setmana Santa i estava al poble del meu pare, Azuaga (Badajoz), a casa dels meus avis. Un nen va trucar la porta i va demanar una almoina. El meu pare es va negar a donar-li diners però li va dir que s’esperés, i li va portar una capsa de galetes. La il·luminació dels ulls d’aquell nen en rebre la capsa de galetes i la carrera esperitada passadís enllà cap a la porta, se’m va quedar clavada a la consciència.

D’allà vam anar a passar un parell de dies a Sevilla, on vivien uns oncles. Vaig poder viure la Setmana Santa de Sevilla, amb les seves processons nocturnes, i als ulls d’un nen, no em van agradar gens, sobretot per la multitud de gent pertot i el fanatisme religiós (o més ben dit, litúrgic) d’algunes persones que arribaven a empentar-nos per ser a primera fila. Malgrat això, em va fascinar el pas del “Cachorro” que el vaig veure en un passeig tranquil que vaig fer amb el meu pare. Vaig poder gaudir de les “saetas” i l’ambient gitano que es respirava, que quedava molt lluny de les empentes de la nit passada.

Tornant a la consciència social, aquesta es va transformar en consciència política d’esquerres i una de les persones que han influït en la conformació del meu ideari és en Rafael. D’Azuaga, com el meu pare, amic de la família i cunyat d’un dels meus oncles. Vaig passar moltes estones escoltant-lo a casa seva a Sant Boi o bé a l’apartament que tenia a Sitges. A ell li agradava que alguna persona jove s’interessés per les seves “batalletes”. Jo sentint-lo aprenia sense parar. En Rafael era socialista i havia anat voluntari a la guerra civil al bàndol republicà quan tenia entre 16 i 18 anys. Va arribar a tenir un càrrec (sergent?) a l’exèrcit popular. Abans d’anar al front es va casar amb la seva núvia, l’Amparo, pel civil, evidentment. Va acabar la guerra i va començar el seu calvari: 2 anys al camp de concentració de Miranda de Ebro (Burgos), tornada al poble, obligació de tornar-se a casar, aquesta vegada per l’Església, obligació de fer 2 anys de servei militar, etc.

De les explicacions que escoltava com si fossin relats d’una novel·la en recordo pocs en concret. Com es va quedar adormit en una trinxera i es va assabentar del bombardeig que havien patit aprop quan es va despertar, com l’obligaven a treballar fent una carretera mig descalços amb la neu pels genolls (hivern i estiu duia mitjons de llana des d’aleshores) i un capítol de la guerra civil que ell no havia viscut de primera mà però que l’explicava perquè deia que era, juntament amb el bombardeig de Gernika, l’episodi més brutal de la Guerra Civil espanyola, la matança a la plaça de toros de Badajoz: “Els legionaris i els ‘moros’ van portar tothom que agafaven presoner a l’entrada de les tropes franquistes a Badajoz a la plaça de toros. Allà els afusellaren a tots”, em deia, i jo l’observava entre horroritzat i incrèdul.

Un salt en el temps em porta a una altra Setmana Santa, la de l’any 2009, si no m’erro, a Les Roquetes. Ja feia uns anys que jo havia vingut a viure aquí des del veí barri de Mar de Vilanova. Alguna vegada havia coincidit amb la processó de Setmana Santa però no hi havia parat gaire atenció. Aquell any, però, vaig expressament a veure-la. Feia poc que la meva companya havia vingut a viure amb mi i estàvem encuriosits en veure una processó ben diferent a la que havia vist ella a Ribes, on havia viscut fins aleshores. Aquí la sorpresa: legionaris desfilant. Una esgarrifança em va fer venir a la ment allò que en Rafael m’explicava anys enrere, no entenia res. Legionaris a Les Roquetes!

Enguany, l’ajuntament vol prohibir la processó si desfilen els legionaris. L’Hermandad del Santo Cristo ha posat el crit al cel. Segurament hi haurà qui aprofitarà per atiar artificials greuges entre els nuclis del municipi. I diran que s’està en contra de la processó.

Doncs no, no s’està en contra de la processó, jo estic en contra de la desfilada militar que es feia aprofitant la processó, per ser una apologia de la violència, del franquisme, i per tenir una nul·la tradició al nostre municipi. Tradició que volen començar ara i imposar-la uns quants aprofitant-se de la “plàstica” que aporta a la processó, “que agrada la gent”. A mi m’agradaria una processó amb la participació activa de gent de Les Roquetes, com fan els timbalers, i que no tingui l’Hermandad problemes d’efectius com es palesava al Diari de Vilanova el 20 de març de 2008, on l’entitat de Les Roquetes feia “una crida a la participació perquè els nens van creixent i no volen participar”. “Per la processó passa molta gent, però ningú es vol mullar. Aquí som dues o tres persones que no podem amb tot”, en declaracions de la secretària de l’entitat d’aleshores, Pilar Cases. Per aquí passa el futur d’una processó que tan de bo fos potent, i pogués competir amb d’altres que es fan a Catalunya. Que la gent que diuen que va “a veure la desfilada” deixi de ser espectador per ser participant. Aquesta seria la millor garantia de futur per l’Hermandad i per la processó del Santo Cristo. I de ben segur que l’Ajuntament està al costat de l’entitat en aquest aspecte.

Solucionar la manca d’efectius acceptant les donacions d’un nostàlgic del franquisme i de la seva condició d’ex-legionari no crec que sigui la millor solució. Les connotacions que té la Legió per a molta gent que viu a Les Roquetes, per a la seva memòria familiar i històrica, per mi ha de tenir més pes.

La Legió ha tingut el seu rentat de cara democràtic, com altres institucions que van tenir un paper actiu en la repressió franquista, i ara participa a missions “de pau”, però a la plaça de toros de Badajoz encara ressonen els trets de les execucions que van perpretar.

Notes sobre la legió i el seu paper a la batalla de Badajoz:

CREADAS para sofocar levantamientos anticoloniales, las tropas legionarias se acostumbraron a guerras donde se aterrorizaba a los insurgentes con el secuestro, tortura, y pillaje. Llamadas por Franco para reprimir la revolución de Asturias en octubre 1934, repitieron el mismo patrón violento en territorio metropolitano.

SU identificación con el alzamiento sería total desde el 17 de julio 1936, cuando la guarnición de Melilla es la primera en sublevarse contra la República, declarando el estado de guerra en Marruecos. A los dos días, Franco toma el mando, y el 6 agosto cruzan el Estrecho de Gibraltar por mar y aire. El teniente coronel Yagüe, al frente de una columna del ejército marroquí avanza por Extremadura: ocupan Mérida el 11 de agosto, y tres días más tarde Badajoz. En su plaza de toros Yagüe ordenó el encierro de los prisioneros, la mayoría civiles. Testimonios periodísticos relatan atrocidades, entre ellas ametrallamientos masivos: “Acabo de ser testigo de auténticas escenas de desolación y horror de las que no me olvidaré mientras viva […] los legionarios extranjeros y las tropas moras que están encargados de las ejecuciones quieren que los cuerpos resten en las calles para que sirvan de ejemplo” (Diario de Lisboa). “Cuatro mil hombres y mujeres han muerto en Badajoz desde que los legionarios extranjeros del general Franco y los moros treparon sobre los cuerpos […] miles fueron asesinados sanguinariamente después de la caída de la ciudad […] Los moros y legionarios están saqueando” (The Chicago Tribune). En la contienda civil, la Legión participaría en un total de 3.042 acciones bélicas. Demetrio E. Brisset, Catedrático de Comunicación Audiovisual de la Universidad de Málaga. Revista el Observador.”

En el verano de 1936, unos 10.000 soldados de tropas regulares del Ejército de África fueron transportados en puentes aéreosalemanes e italianos al sur de España superando el Estrecho de Gibraltar. El bando sublevado se reunió en Sevilla y el 1 de agosto el general Franco ordenó dirigirse hacia el norte para enlazar con las fuerzas del general Mola.

Dirigidos por el coronel Asensio y el comandante Castejón, el bando nacional se dirigió hacia el norte con un destacamento motorizado, parándose para bombardear y capturar poblaciones fronterizas. El 10 de agosto, el teniente coronelYagüe llegó para coger el mando cerca de Mérida, el bando sublevado había asegurado 300 km de la frontera con Portugal. Mérida cayó tras una dura lucha en las orillas del Guadiana, dejando a la vecina Badajoz aislada y como la última posición de la República en la frontera. Yagüe marchó hacia Badajoz con 2.250 legionarios, 750 regularesmarroquíes y cinco baterías, dejando al comandante Tella atrás para mantener Mérida.

Wikipedia, extractes de l’entrada “La batalla de Badajoz”

El método para las ejecuciones fue el fusilamiento o ametrallamiento indiscriminado en grupo de personas participantes en la defensa de la ciudad o sospechosas de simpatizar con la República. Fueron llevadas a cabo por los legionarios y regularesmoros procedentes del norte de África, fuerzas de la Guardia Civil y mandos locales de Falange Española (sobre este punto hay diversas versiones que apuntan que los regulares moros no participaron en la represión, pues partieron inmediatamente al frente). Posteriormente, la mayoría de los cuerpos fueron quemados junto a las tapias del Cementerio de San Juan.[23] Según testimonios de algunos supervivientes, los fusilamientos se producían en grupos de 20, y luego se trasladaban los cadáveres en camiones al antiguo cementerio, donde eran incinerados y posteriormente depositados en fosas comunes.[24] También se produjeron fusilamientos en otras zonas de la ciudad. Entre los represaliados se encontraban hombres y mujeres afectos a la República, obreros, campesinos, militares que participaron en la batalla, autoridades locales o simples sospechosos.

Tras la caída de la ciudad, el alcalde Sinforiano Madroñero y el diputado Nicolás de Pablo, ambos socialistas, cruzaron la frontera y huyeron a Portugal, pero fueron localizados por efectivos del régimen portugués y entregados a las tropas franquistas, que los fusilaron en Badajoz el 20 de agosto, frente a un frontón y sin juicio previo.[25]

Posteriormente aparecieron testimonios, publicados el 27 de octubre por el diario La Voz, de Madrid, de que los fusilamientos en la plaza de toros fueron convertidos en una fiesta por losejecutores, con público en sus gradas presenciando las matanzas, y que incluso algunas víctimas fueron banderilleadas y mutiladas, aunque este extremo nunca pudo ser verificado.[26] En cambio, sí existen evidencias del sadismo con que fue llevado a cabo el exterminio.[14] Tras conocer estos hechos, la propaganda franquista publicitó algunas leyendas y mitos para intentar ocultar la masacre, y algunos de los cronistas internacionales fueron desprestigiados o amenazados.[27]

A raíz de estos hechos, el oficial Hans von Funck, agregado militar de la Alemania nazi y uno de los pocos militares alemanes de alta graduación que estuvieron presentes en las operaciones del Ejército Sur,[30] envió un informe a Berlín en el que desaconsejaba el envío de tropas regulares alemanas a España, porque, textualmente: “él es un soldado acostumbrado a la lucha, que ha combatido en Francia durante la Gran Guerra, pero que jamás ha contemplado la brutalidad y la ferocidad con que el Ejército Expedicionario de África desarrolla sus operaciones. Por ello desaconseja el envío de tropas regulares alemanas a España, porque, ante tal salvajismo, los soldados alemanes se desmoralizarían”.[31] Von Funck era un aristócrata prusiano que tuvo un destacado protagonismo en la Segunda Guerra Mundial como comandante de la 7ª División Panzer.”

Uno de los estudios más exhaustivos y documentados sobre la matanza es el realizado por el historiador Francisco Espinosa, quien, en su libro La columna de la muerte (2003), documenta 1389 ejecuciones, pero constata que las personas asesinadas podrían ser más de 3800.[44]

Wikipedia, extractes de l’entrada: “La Masacre de Badajoz”.

Òscar Mendoza. Sant Pere de Ribes. Vaig estudiar la Diplomatura en Relacions Laborals i cursos de Postgrau en Dret del Treball i de Seguretat Social a la Universitat Pompeu Fabra. Visc a Les Roquetes i treballo a l’Administració de la Seguretat Social de Vilanova i la Geltrú. Sóc delegat sindical de CGT-CAT i milito a UM9 i a la CUP.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress