Som Energia, cooperant amb energia verda

XP_som energia2

VILANOVA I LA GELTRÚ | REDACCIÓ.

Conversem amb Jaume Aliaga, coordinador de Som Energia al Garraf, que ens explica tot allò que envolta la cooperativa, els seus objectius, implantació al Penedès i projectes de futur.

Tres anys d’existència, tres anys de creixement

El projecte de creació de Som Energia va prendre forma durant la primavera del 2010 quan un grup de persones vinculades a la Universitat de Girona varen veure la necessitat de reproduir experiències exitoses en d’altres països europeus per promoure la participació de la ciutadania en un canvi de model energètic.

És al desembre de 2010 quan 150 persones creen la cooperativa Som Energia, que a dia d’avui ja ha assolit la xifra de 10.657 socis arreu de l’estat espanyol. A més, aquesta xifra s’incrementa cada dia que passa arribant a una mitjana de gairebé 30 socis nous diàriament a tot l’estat

La majoria dels seus associats viuen als Països Catalans, més d’un 80%. I gairebé 500 d’aquests associats són del Penedès, que té el Garraf (190) com la comarca amb més implantació de la regió. Només al Baix Penedès no tenen un nucli comarcal constituït.

 El canvi del model energètic a l’horitzó

L’objectiu de Som Energia és ser una cooperativa sense ànim de lucre que reuneixi a milers de persones amb el desig de canviar el model energètic actual i treballar per assolir un model 100% renovable, tot trencant la dependència vers les grans empreses de l’oligopoli energètic. La voluntat de Som Energia és convertir-se en una comercialitzadora d’electricitat 100% renovable i iniciar els primers projectes propis de producció d’energia. A dia d’avui la cooperativa compta amb 8 instal·lacions productores, principalment fotovoltaiques però també de biogàs i biomassa, totes elles a Catalunya i el País Valencià.

Darrera Som Energia hi ha tot un canvi de model energètic que afavoreixi la producció descentralitzada d’energia i l’economia local.

Nous reptes i projectes, també al Penedès

Som Energia creix a pas ferm però de forma sostenible, ja que no demana cap préstec a entitats bancàries i tots els projectes que impulsa són autofinançats i que sorgeixen dels beneficis de la seva activitat comercialitzadora. Aquest nous projectes s’emmarquen en la producció d’energia, avançant cap a l’objectiu de poder abastir amb energia pròpia tots els contractes i no haver de recórrer a la compra d’energia a tercers. Un d’aquests projectes que està engegant per tal de produir energia eòlica està situat a l’Anoia.

Actualment la cooperativa està abastint no sols a particulars sinó també a empreses i recentment també ha començat a treballar amb ajuntaments, no amb el gruix dels subministraments, però si amb determinats equipaments i edificis públics.

Una legalitat que no acompanya

La situació a l’estat espanyol de les energies renovables està en una fase força primària. La majoria dels projectes han estat a gran escala i realitzats per unes poques grans empreses. El suport popular per a polítiques que afavoreixin i/o subvencionin les energies renovables és ínfim.

A més, aquest agost es va presentar el projecte de Llei de Reforma Energètica, que està previst que s’aprovi a finals d’any i que suposarà un cop molt dur als petits productors d’energia verda. Aquest cop es deu a la desaparició de la prima que actualment existeix i a l’establiment d’un cànon per a l’ús de la xarxa que faran gairebé doblar el període d’amortització dels planells fotovoltaics que la gent té a casa.

De baix a dalt

La popularització de les energies renovables sembla que passa per aplicar mesures de promoció local a petita escala. Som Energia creu que si la gent visualitza i en treu profit dels projectes d’energies renovables provocarà el sorgiment d’una nova consciència sostenible.

De fet en moltes ciutats europees han sorgit iniciatives populars a petita escala de cooperatives de producció energètica. Moltes d’aquestes han tingut una bona acceptació i algunes s’han convertit en organitzacions importants i modèliques, amb milers de socis i milions d’euros de facturació.

Tot comença en un mateix

Som energia no creu que valgui la pena esperar que els governs canviïn aquest model energètic, sinó que interpel·len la ciutadania perquè ho faci, que té capacitat suficient si s’ho proposa. De fet, argumenta que “si cadascú de nosaltres demana consumir energia verda a casa nostra, a la llarga ens hauran d’escoltar. Si cadascú de nosaltres inverteix una petita quantitat és possible engegar projectes de generació a partir de fonts renovables (Biogàs, solar, vent, etc.) de manera independent, sense dependre de res més, només de la nostra voluntat”.

Som Energia vol ser una eina que permeti caminar cap a un futur més sostenible i compromès amb el medi ambient. Passar a l’acció fent un consum responsable i fent inversions directes per generar energia verda. Una manera coherent per passar de la teoria a la pràctica.

Informació i contacte

http://www.somenergia.coop/

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress