Tarifa Plana dels autònoms

Oscar Mendoza

Òscar Mendoza

De la vergonya a la indignació a peu de finestreta

Mesura estrella del govern espanyol en suport a l’emprenedoria, faci’s persona autònoma amb una mòdica tarifa plana de 50€. Som-hi!

Arriba el primer mes i et trobes amb un descompte de 264€, el compte en negatiu i el banc cobrant-te comissió pel descobert i interessos de mora. De 50€ que hi comptaves, entre una cosa i les altres més de 300.

Amb indignació t’apropes a l’oficina de la Seguretat Social a demanar explicacions, i et topes amb una funcionària que el posat seriós se li torna vermell de la vergonya.

Això un mes, i un altre, i un altre, des de novembre. Què va passar aleshores?

A un mes de les eleccions generals el govern de l’Estat va decidir canviar les bonificacions que s’apliquen al Règim Especial de Treballadores Autònomes a aquelles persones que són alta inicial en aquest règim. Els canvis van ser bàsicament dos: no se suspendria la bonificació en contractar treballadores i l’import de la bonificació el primer tram (de 6 mesos) passava de 53 €/mes a 50€/mes. Aquests canvis van entrar en vigor l’1 de novembre i requerien l’adaptació del programari informàtic. No es va escatimar en publicació d’aquestes mesures però no va dedicar res a tenir preparat el sistema informàtic per dur-les a la pràctica.

Aquesta adaptació informàtica encara no s’ha fet a dia d’avui, tres mesos després de l’entrada en vigor de les noves bonificacions i més d’un mes després de la celebració de les eleccions.

Des de les Administracions s’ha intentat que a les persones que es donaven d’alta no els cobressin els rebuts fins que no s’arreglés un problema tècnic, modificant el període reglamentari d’ingrés dels rebuts de novembre i desembre. Feina feta en va perquè s’han realitzat emissions de rebuts massives i centralitzades sense tenir en compte els canvis que, des de les oficines, es feien per intentar evitar perjudicis a les persones autònomes. Sense informació sobre quan se solucionarà el problema i sense instruccions clares i precises de com actuar fins aleshores. Que ha de fer qui es trobi així? Tornar el rebut amb la sensació d’inseguretat que genera? Afrontar-lo a l’espera de la devolució dels ingressos indeguts?

Sembla que ara que s’ha acabat el període electoral no hi hagin presses. I no sé tindrà a veure les privatitzacions que denunciava la Gemma Garcia a la Directa. I és que: “Una de les àrees més afectades és la Gerència Informàtica de la Seguretat Social (GISS), on el personal extern ja supera el propi”.

Mentrestant, a peu de finestreta, seguiran sentint vergonya i compartint la indignació, dues treballadores, una a cada banda de la taula d’atenció.

Òscar Mendoza. Sant Pere de Ribes. Vaig estudiar la Diplomatura en Relacions Laborals i cursos de Postgrau en Dret del Treball i de Seguretat Social a la Universitat Pompeu Fabra. Visc a Les Roquetes i treballo a l’Administració de la Seguretat Social de Vilanova i la Geltrú. Sóc delegat sindical de CGT-CAT i milito a UM9 i a la CUP.

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress