Transport públic: Una qüestió de fe

Daniel Garcia
Daniel Garcia Peris

És un dia laborable i arribo a l’estació de rodalies de Gelida provinent de Vilafranca. Són les 9 i 13 minuts de la nit, el tren ha arribat puntual. El mini bus que fa de llançadora amb el poble en substitució del Funicular no hi és. Deu estar a punt d’arribar, penso. Miro l’horari i veig que no, que ha marxat fa un minut, a les 9 i 12 minuts, i el següent no torna a sortir fins les 9 i 54 minuts. No sóc l’única persona a l’estació que no dóna crèdit a aquest despropòsit, tot i que força gent habituals d’aquest horari ja han avisat que els vinguin a recollir o pugen caminant resignats. Per quina estranya raó en una franja horària encara d’hora punta, s’allarga la freqüència de pujada habitual de cada 30 minuts? I encara més, amb quin malèvol pensament fan que comenci un minut abans d’arribar el tren? Pots admetre que per optimitzar recursos facin servir un sol vehicle per fer un trajecte circular, també que sigui de 30 minuts quan aquest dura poc més de 20 minuts amb parades, però no s’entén que quan més útil hauria de ser, a l’hora que més gent torna de treballar fora i quan és negre nit, aquest servei decideix perdre usuaris fent una parada de 42 minuts.

Al Penedès, malgrat ser travessats per tot tipus d’infraestructures de comunicació, no només és indispensable tenir un vehicle privat sinó fins i tot més econòmic per la butxaca dels seus habitants. Per anar a Barcelona, tot i comptant el pagament de peatge i la pujada de carburants només que hi vagin dues persones en un cotxe surt millor de preu que agafar el tren. Encara més des de la pujada de preus aquest 2014 per als títols de transport més utilitzats. Per exemple, per a la zona 4 del servei integrat de l’ATM, que correspon a poblacions com Vilafranca del Penedès o Vilanova i la Geltrú, la T-10 ha passat de 33,95 a 35,65 euros i la T-50/30 de 114,5  a 124 euros, el que significa un augment d’un 4,64% i un 8,3% respectivament. És aquesta la manera de fomentar el transport públic? Ja no parlem de les incongruències ja clàssiques com la deficient comunicació en autobús entre aquestes dues capitals, potser a l’espera d’una línia de ferrocarril orbital que cada vegada sembla més llunyana. També la poca sensibilitat sobre el territori es fa palesa en el fet que dues poblacions amb tanta mobilitat interior com Vilanova i Sitges estiguin castigades amb un canvi de zona tarifaria.

Quan la plataforma #StopPujadesTransport es manifesta, la prioritat és la retirada de l’augment desproporcionat de tarifes, però és evident que reivindica un servei de qualitat, fent entendre que moure’s no és un luxe, sinó una necessitat social. També ha d’arribar el moment que triar anar en transport públic en comptes del teu vehicle no es converteixi en un acte de fe.

Daniel García Peris
www.danielgarciaperis.cat

1 comentari en aquesta notíciaSubmit yours
 1. Per què paguem el transport públic més elevat que altres punts de l’estat Espanyol i la resta d’Europa??. Segons declaracions del conseller Vila a TV3 ens queixem de vici. Però la realitat és tossuda i no es pot amagar, decididament i segons moltes dades la gent que protesta té tota la raó, i més si comparem els salaris mínims d’alguns paisos.

  Una petita mostra a Espanya:
  Autobús metropolità de Bilbao, 1,25 € bitllet.
  Autobús metropolità de Madrid 1,50 € bitllet.
  Autobús metropolità de València 1,50 € bitllet.

  Una mostra de diferents ciutats d’Europa:
  metro y autobús de Roma a 1,50 € bitllet.
  metro y autobús de Lisboa a 1,40 € bitllet
  metro y autobús de París a 1,70 € bitllet.
  Bus ciutat Perpinyà: 1,20 € bitllet

  Autobús que uneix totes les poblacions del Rosselló a França a 1,- € bitllet
  Autobús Manresa a Balsareny a 3.- € bitllet.

  metro i bus de Barcelona 2,15 € bitllet i el que encara és més aberrant, Manresa també l’autobús costa 2,15 € el bitllet.

  Salari mínim:
  França: 1.425,67 €
  Espanya: 748,30 €

  Potser seria hora de despertar, i descobrir perquè els transports públics i les autopistes són més cares aquí que en altres llocs.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress