V de vinga va

Josep Asensio i Albà
Josep Asensio i Albà

Tinc un amic que considera això de la V una pantomima i no vol saber-ne res. A mi mateix m’agradaria que enlloc de fer un mosaic l’onze de setembre una gernació de gent es dediqués a bloquejar els edificis institucionals de l’estat, com ara les oficines de correus, les delegacions del govern espanyol, els quarters de l’exèrcit, tot plegat en un to festiu, si voleu, però deixant clar que el conflicte està servit. No conec cap país que hagi aconseguit la independència fent mosaics, però la meva ignorància és tan immensa que és ben possible que n’hi hagi algun. Ja dic, jo també tinc molts dubtes sobre el paper de l’Assemblea Nacional Catalana (començant pel nom: cal que s’afegeixi el “nacional” a tot arreu? Denota inseguretat), que fins ara ha demostrat, junt a la seva capacitat de mobilització, un cert seguidisme de les estratègies del govern, cosa que em deixaria fred si no fos que precisament la funció de l’ANC des d’ara i fins el 9 de novembre ha de ser pressionar el govern català perquè celebri el referèndum –perdó, la consulta- peti qui peti. El temps dirà.

Tot i els meus dubtes, l’altre dia vaig inscriure’m a la V, primer per una raó pràctica, perquè igualment tenia pensat anar a passar el dia a Barcelona, i segur que durant aquella estona no tindré res millor a fer. Després hi ha la curiositat i l’interès d’observar de prop una concentració de milers de persones i tractar de copsar-ne l’estat d’ànim que les sobrevola i de mesurar la força que estan disposades a desplegar quan sigui l’hora de veritat. El meu amic, des de la vorera, tot això ho veurà igualment, però hi ha una altra raó que em va decidir a inscriure’m. Per més que em repugni que la Pilar Rahola i el Toni Albà, per dir dos noms, exerceixin com a portaveus oficiosos d’un tipus de sobiranisme que perd la força per la boca i que viu de tot allò que menysprea (què faria Toni Albà sense el rei Joan Carles?), em vaig inscriure a la V perquè no fer-ho em sembla un gest de supèrbia, com si jo, independentista, renegués de la manifestació independentista més massiva –segurament- de la història.

Estic d’acord en què de vegades alguns independentistes pequen d’una eufòria excessiva i pinten el futur de color de rosa. Uns i altres han aprofitat aquest debat per tapar-se les vergonyes i desviar l’atenció d’altres realitats, la més urgent de les quals és l’empobriment d’una part cada cop més gran de la nostra societat. També estic fart de la utilització de l’estelada com a reclam comercial, que alguns han aprofitat per fer-se d’or a costa de la il·lusió col·lectiva. És veritat que la capacitat crítica de molta gent s’esvaeix just a l’instant que dius la paraula màgica, independència. Tot això és cert i accepta molts matisos, però m’he inscrit a la V perquè avergonyir-se’n seria tant com dir que estic per sobre de tots aquests defectes i la veritat és que ningú hi està per sobre perquè aquests defectes són propis de la mediocritat de la que justament ens volem deslliurar amb la independència. A més, amb una mica de sort, si vaig a la V potser se m’encomana una mica de la confiança i de l’entusiasme que s’hi respirarà, que mai fan nosa.

Josep Asensio

2 total comments on this postSubmit yours
  1. Ben escrit, en qualsevol procés hi ha contradiccions i companys de viatge no desitjats. Aquest cas o algun sembkant em sona, aquests que no volen anar a la V son els que es mofaven de la Via catalana, aquells que s’ agafaven de les mans dient: “hem fet una cadena” en tó mofeta, vaja els que se’n reien del milió de persones que vam fer la cadena a la comunitat autonoma de catalunya; que encara que organitzacions de l’EI animin a anar-hi ells estan per sobre com si algu els escoltes i que no han sigut capaços d’adonar-se que es pot estar amb la PAH, Marees, marxes i assemplees pels drets socials i també a la V però resulta que no estan tampoc a la pah ni a la “ADS” ni en altres colectius, a part de la CUP i d’aquella manera, i que consti que aquests, les CUP convoquen a la “V”. Doncs jo els animo que facin quelcom també per demostrar la seva força com la campanya d’independencia per canviar-ho tot, que ara més que una campanya s’ ha quedat amb un lema. Hi ha qui anima a anar a la V per mirar de fer una linia i convertir-la en una A, però clar aquests mofetes deuen ser marxistes i potser estan més pendents del que passa a Donestk que a Barcelona.

  2. Ben escrit, en qualsevol procés hi ha contradiccions i companys de viatge no desitjats. Aquest cas o algun semblant em sona, aquests que no volen anar a la V son els que es mofaven de la Via catalana, aquells que s’ agafaven de les mans dient: “hem fet una cadena” en tó mofeta, vaja els que se’n reien del milió de persones que vam fer la cadena a la comunitat autonoma de catalunya; que encara que organitzacions de l’EI animin a anar-hi ells estan per sobre com si algu els escoltes i que no han sigut capaços d’adonar-se que es pot estar amb la PAH, Marees, marxes i assemplees pels drets socials i també a la V però resulta que no estan tampoc a la pah ni a la “ADS” ni en altres colectius, a part de la CUP i d’aquella manera, i que consti que aquests, les CUP convoquen a la “V”. Doncs jo els animo que facin quelcom també per demostrar la seva força com la campanya d’independencia per canviar-ho tot, que ara més que una campanya s’ ha quedat amb un lema. Hi ha qui anima a anar a la V per mirar de fer una linia i convertir-la en una A, però clar aquests mofetes deuen ser marxistes i potser estan més pendents del que passa a Donestk que a Barcelona.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress