Vegueria Penedès: fa 10 anys que t’esperem

didac_gallego_vert

Dídac Gallego

El 27 de gener de 2005, en una reunió impulsada per Salvem el Penedès,  ens vàrem trobar 15 persones de diferents procedències  per plantejar la possibilitat d’impulsar el Manifest del Penedès elaborat per l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) en pro d’una Vegueria per al Penedès i cercar la manera d’implicar-hi un ampli sector social (entitats, col·lectius, persones, partits, etc.).

Així inicià el seu camí la Plataforma per una Vegueria Propia, que inicialment, tot respectant el desig de l’Alt Ter de ser la 8a Vegueria, vàrem identificar amb un logo que portava el 9 com a número d’ordre.

Malgrat tot, i havent passat mes de 9 anys d’aquella data, d’emprendre diferents camins les persones impulsores, i estant a tocar del 10è aniversari, la Vegueria Penedès segueix adormida.

L’any 2010, quan es va aprovar la Llei de Vegueries, l’enfrontament  entre CIU i ERC, partits de l’arc parlamentari que suposadament defensaven la seva existència, no la va fer possible.

Les eleccions que varen donar la majoria a CIU, podrien haver suposat la inclusió de la Vegueria Penedès en la Llei de Vegueries, com s’havien compromès a fer. Malgrat que el batlle vilafranquí, i diputat per CIU, Pere Regull,  va arribar a manifestar que si no es reconeixia la Vegueria Penedès, ell dimitiria, res no s’ha produït, i ara anuncia que es torna a presentar.

Per incomplir, fins i tot ha deixat de reposar el cartell anunciador de municipi adherit que hi havia a l’avinguda de Barcelona, que fa anys que va desaparèixer.

Certament l’àmbit Penedès, sobre el paper, és un fet. Però res no fa preveure que malgrat que ha estat com un part d’una durada monumental, se n’hagin començat a desplegar les mateixes atribucions que la resta d’àmbits territorials, tret de les inicials reunions del Grup de Treball per la Planificació Territorial.

Seria un bon aniversari, que el Parlament, on hi ha una ampla majoria de partits i coalicions que al seu dia varen defensar l’existència de  la Vegueria Penedès, generessin la disposició legal necessària per tal d’incloure-la a la llei adormida, i no haver de reiniciar debats, campanyes, mentides , etc.

Hauria de ser CiU, que tan brillantment la defensava quan no governava, qui senzillament la fes efectiva, amb els recolzaments escaients ara que,  si realment  la vol, la pot fer possible.

Sabem que el país té ara unes  altres fites. Però la divisió territorial del mateix n’és una part constitutiva i, per tant, en aquest temps que es volen generar estructures d’Estat, no vindria gens malament tancar un debat que roman obert  des de fa 10 anys.

Dídac Gallego Serrano. Laboralista i membre de Som Penedès.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress