Victòria, de moment, de la gent sobre l’Eixample Nord

Quim Arrufat

Quim Arrufat

El govern municipal ha pres la decisió de posposar fins després de les eleccions l’aprovació dels tràmits referents a l’Eixample Nord. Aquella llosa urbanística de 7.500 habitatges nous heredada dels temps de la bombolla immobiliària, l’especulació i la megalomanía urbanística (i generalitzada). Una victòria sense pal·liatius del moviment popular, de la gent, que des de fa anys batallem per redreçar el rumb d’una ciutat que, mentre perd industria i economia productiva, alguns l’han volgut soterrar sota el miratge de l’urbanisme residencial sense fi.

La CUP ens vam presentar a les primeres eleccions municipals, el 2007, amb un missatge central (eren temps de bombolla): trencar el consens en urbanisme i girar el rumb del planejament de futur que totes les forces polítiques llavors presents al consistori havien consensuat (PSC, CiU, ICV, ERC, PP). I així ho hem seguit fent, rigorosament i amb perseverança, perquè Vilanova és mereix un futur diferent, amb treball, cohesió social i convivència. Cada cop amb més gent lluitant al costat, fins el punt que la victòria que ha permès aturar (temporalment) aquest sense sentit que hipotecaria per molts anys l’economia i el disseny de la ciutat, l’ha guanyat finalment la gent, no la CUP a soles.

Que ningú no oblidi que el proper 31 de gener hi ha convocada una Audiencia Pública perquè el govern i les forces que donen suport al model urbanístic s’expliquin davant de la ciutadania. Però que ningú no oblidi tampoc que aquesta Audiencia Pública l’ha forçat la ciutadania. Els diferents col·lectius de la plataforma Parlem VNG d’oposició a l’Eixample Nord que durant mesos han recollit milers de firmes per forçar aquests partits a donar explicacions a la ciutadania. I a veure com defensen un monstre com aquest, ara que ni la Generalitat els dóna suport.

L’informe que la Generalitat ha publicat recentment ha estat un revés al consens urbanístic (CiU, PSC, ICV i PP) que segueixen mantenint  a data d’avui (2015! 7 anys després de la fi de la bombolla!). En més d’un aspecte, l’informe recull bàsicament arguments que la CUP porta anys repetint sobre la conveniència de l’Eixample Nord. Que no toca obrir un meló urbanístic tan gran en una ciutat que perd població des de 2011. Que no s’entén que es passés de 3600 a 7500 pisos en la planificació de l’Eixample Nord quan es va decidir traslladar l’edificabilitat de Platja Llarga a l’Eixample Nord. I tants altres arguments que sostenen que no té cabuda el macroprojecte urbanístic de l’Eixample Nord en una ciutat que s’ha de centrar en créixer en valor afegit, en formació, en turisme cultural i d’activitats, en petita indústria, en teixit d’economia social i cooperativa, en coneixement universitari… però no en totxo i especulació!

Però l’anunci de l’aturada temporal dels tràmits és pur electoralisme. Volien aprovar-ho el 2 de febrer, i entre l’informe de la Generalitat, i l’imminent inici d’una campanya popular que diversos col·lectius estàvem preparant, han decidit que millor no sigui aquest un tema més en contra a la campanya electoral de les municipals del proper 24 de maig. Tenen, però, pensat continuar després d’eleccions. Així que alerta. Aquestes eleccions municipals decidiran moltes coses: entre d’altres, si deixem que ens ensorrin la ciutat amb l’Eixample Nord o girem el rumb cap a la Vilanova del treball productiu, dels drets socials i del dret a decidir de la gent sobre el futur de la seva ciutat.

Quim Arrufat Ibáñez. Vilanoví i diputat de la CUP-AE al Parlament de Catalunya.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress