“Volem recuperar les lluites obreres dels anys 70 a Vilafranca per intentar treure’n aprenentatges”

Quadre 'Il quarto stato', imatge que han fet servir els organitzadors de l'acte per difondre la cita

Quadre ‘Il quarto stato’, imatge que han fet servir els organitzadors de l’acte per difondre la cita

VILAFRANCA DEL PENEDÈS | REDACCIÓ.

Entrevistem els organitzadors de l’acte ‘Les lluites obreres a la Vilafranca dels 70’, que acull el Casal Popular de Vilafranca el dijous 26 de maig.

El Casal Popular de Vilafranca acollirà el proper dijous 26 de maig a partir de les 20h un acte que fa una mirada enrere per conèixer les lluites obreres de Vilafranca dels anys setanta a través directament de les persones que hi van participar.

L’objectiu: “Iniciant una mirada retrospectiva, agafant alguns exemples d’altre temps, potser ens adonarem que 40 anys després no estem tant lluny en molts aspectes d’aquelles situacions. I per altra banda, potser podrem apreciar situacions en que no cal tornar a caure.Veure d’on venim podria aclarir-nos cap on hem d’anar”.

Els organitzadors (la Comissió de Formació del Casal Popular) recorden que “els anys setanta, una vegada iniciat el desarrollisme, Vilafranca, com d’altres indrets d’aquesta terra, accelera la sortida de l’ensopiment i atemoriment en que la dictadura franquista l’havia sotmès”. I que en aquell context es va començar a organitzar la classe obrera i es van començar a organitzar les primeres lluites sindicals.

Xarxa Penedès hem volgut entrevistar els organitzadors de l’acte per saber com va sorgir la iniciativa de muntar aquest acte i si tindrà continuïtat.

D’on sorgeix la idea de muntar aquesta xerrada?

La comissió de formació del Casal fa un temps es va plantejar que la realitat present té sempre algun fonament amb el nostre passat, i que aquest passat no és prou conegut per molts de nosaltres, per a qual cosa seria interessant poder veure algunes experiències anteriors. No tant les “batalletes”, sinó més aviat intentar extreure’n algun profit.

Qui sou les persones que heu muntat l’acte?

Hem volgut que l’acte estigués realitzat per algunes de les persones que van ser partícips d’aquella historia, que no fossin persones que hagin tingut protagonisme institucional, i que encara que no siguin “acadèmics” puguin expressar les seves vivències. Hi ha qui va participar de la JOC, de l’Assemblea Obrera i qui va estar als casos dels que farem unes pinzellades. De fet, hem estat prop d’una dotzena de persones, en la preparació.

Tot i així l’acte durarà molt poc temps, atès que en un màxim de dues hores no podríem posar tot el que va passar, i encara menys si tenim en compte que en una primera part pensem fer una introducció ràpida al que va ser aquella època i la Vilafranca d’inicis dels 70, perquè el jovent, si és que ve a participar de l’acte, pugui entendre la situació. I el que volem és que l’acte serveixi per posar en situació aquell temps, i sobretot poder obrir debat sobre els fets, i l’experiència que en podem treure.

Fins ara no s’havia fet cap xerrada, llibre o altra iniciativa per recuperar la lluita d’aquells anys?

Sí, hi ha alguns vídeos i algun llibre que pot recollir mes o menys parcialment algunes històries, però sempre hi ha aspectes, accions i/o gent que ha pogut ser, sinó oblidada, no prou reconeguda. De fet, la pretensió és que durant la setmana que ve hi hagi a l’espai gastronòmic de La Mà Negra una projecció, en continu, dels vídeos a que hem fet referencia, i un power-point que recull els fets que resumidament serviran per introduir l’acte.

L’acte serà una acció puntual o hi ha la intenció de donar continuïtat a la recuperació de les lluites obreres a Vilafranca?

Bé, si la comissió del Casal ho creu oportú, i la gent que ha col·laborat també, podem intentar abordar alguns altres aspectes, com ara el moviment estudiantil, al llarg de les darreres cinc dècades, els moviments veïnals, inici i situació actual… i si s’escau aprofundir en les experiències de les que comentarem el proper dijous. I també es podria fer un aprofundiment en el paper que cadascun dels partits i/o sindicats han tingut en la recent historia de Vilafranca del Penedès.

 

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress