“Wilaya” i “Gdeim Ikiz”: Per acostar-se a la realitat sahrauí a través del cinema

VILAFRANCA DEL PENEDÈS.- Aquest dijous 14 i divendres 15 de juny, Cine Club Vilafranca i ACAPS Wilaia Alt Penedès proposen una doble sessió de cinema per acostar-se a la realitat sahrauí, amb l’estrena de dos treballs recents: la pel·lícula “Wilaya” i el documental “Gdeim Ikiz”. Els sahrauís porten dècades vivint en condicions molt difícils a les “wilayas”, als campaments de refugiats situats al desert algerià de la Hamada, i aquesta situació ha estat recollida per dos treballs audiovisuals recents que ara es presenten a Vilafranca.

Wilaya” es projectarà el dijous 14 de juny a les 20:15 h. i el divendres 15 de juny a les 22:15 h., al cinema Casal de Vilafranca del Penedès i en els horaris habituals de Cine Club Vilafranca. Aquest pel·lícula del director valencià Pedro Pérez Rosado narra la senzilla història del retrobament de dues germanes quan una noia torna al campament –després de viure durant setze anys a Espanya– a causa de la mort de la seva mare i ha de conviure amb una família, uns costums i, sobretot, unes convencions socials que li són desconeguts. La pel·lícula serà presentada per ACAPS Wilaia Alt Penedès i tindrà un preu de 6 euros i de 4 euros amb descompte.

El documental “Gdeim Izik, El campament de la Resistència Sahrauí” es projectarà el divendres 15 de juny, a les 20h, al Cinema el Casal, amb accés gratuït i entrada inversa (l’accés és gratuït, però abans o després de la sessió els espectadors poden fer l’aportació econòmica que creguin convenient). Aquest treball és un reportatge sobre la manifestació pacífica i cívica més gran de la història del poble sahrauí, que va començar el 10 d’octubre del 2010 a 15 km de la ciutat de l’Al-Aaiun, capital dels territoris ocupats pel Marroc al Sàhara Occidental. El documental mostra la vida al campament, el desallotjament, la fugida pel desert, la intifada i la repressió. El bloqueig informatiu va ser trencat pel grup Resistència Saharauí, que va poder documentar i estendre a través de les xarxes socials les imatges de la il.lusió de la població sahrauí i la bruitalitat esfereïdora del desallotjament. El documental ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

En finalitzar aquesta sessió es farà un cine-fòrum, amb la participació de les entitats implicades: Núria Salamé, presidenta de la Federació ACAPS, Miquel Carrillo, excoordinador de l’Intergrup “Per la Pau i la Llibertat al Sàhara” del Parlament de Catalunya 2008-2010 i Julián Altuna, membre de la productora de vídeo social Quepo.

Envia el teu comentari.

Siusplau, escriu el teu nom

És necessari escriure el teu correu electrònic

Please enter a valid email address

An email address is required

Siusplau, escriu el teu missatge

Xarxa Penedès © 2017 Tots els drets reservats

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress